2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Migren Düşmanı Besinler
MAKALE #6295 © Yazan Dyt.Yeşim İŞGÜZAR | Yayın Ocak 2011 | 8,021 Okuyucu
Migren, nörolojik ve gastrointestinal (mide-bağırsak) değişikliklerinin çeşitli şekillerde eşlik ettiği kronik ve nöromusküler bir baş ağrısı bozukluğudur.

Migren ağrısına baştaki kan damarlarının genişlemesi veya açılması neden olmaktadır. Ağrı alında, genellikle bir gözün etrafında hissedilir. Genişleyen kan damarları sonucunda mide bulantısı, kusma ve halsizlik ortaya çıkabilir.

Ağrı şiddeti, hayat kalitesine etkisi, kişisel ve ülke ekonomisine etkisine bakıldığında, migren, bilinmesi gereken en önemli konudur ki, dünyada yaklaşık 700 milyon migren hastası vardır.

Migren, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünyada is yapamamaya yol açan hastalıklar arasında 19.sıraya (kadınlarda 12. sıraya) yerleştirilmiştir. Beyaz ırktaki prevalansı kadınlarda %13-25, erkeklerde % 4-8 civarında olup, kadın/erkek oranı yaklasık 3/1’dir. Migren çocukluk çağı başlangıçlı olabilir, ama sıklıkla adölesan döneminde baslar; hastaların %80’den fazlasında atakların baslangıcı 30 yaşından öncedir.

Migrenin birçok nedeni olmakla birlikte hayat şartları , çevresel tetikleyici denilen hormonal denge değişimleri, belirli besinler ya da kimyasalların hastalığın şiddetini arttırdığı bilinmektedir.

Migreni tetikleyen en önemli faktörlerden birisi de beslenme alışkanlıkları, yeme düzeni ve tüketilen besin çeşididir.

Migren düşmanı yiyecekler nelerdir?

1. 1) Monosodyum glutamat = sodyum kazeinat = hidrolize protein =bira mayası: Hidrolize maya ekstreleri, hidrolize bitkisel proteinler, dogal tatlandırıcılar gibi içerikli yiyecekler : hazır çorbalar, et suyu tabletleri, dondurulmuş gıdalar, soya sosu
2. 2) Nitrit içeren yiyecekler (koruyucu madde içeren et, sosis, sucuk, salam ürünleri)
3. 3) Tiramin , histamin , fenietilaminiçeren besinler : bu grup beyindeki kan damarlarının daralmasına ve gevşemesine neden olan amin grubudur.
* tiraminiçeren besinler: süt ürünleri, salamura ürünler, kırmızı şarap veya bira, soya sosu
* histamin içeren besinler: ikolata, turunçgiller, kakao, kırmızı şarap.
* fenietilamin içeren besinler: muz, kırmızı et, bira, eski peynir, balık ve kabuklu deniz ürünleri, domates, ıspanak, çilek, ananas, çikolata
4)çay, kahve, asitli içecekler
5
) Sülfitler; koruyucu (turşu, patates cipsi, şarap, bira gibi).
6)
Parabenler;
7) Koruyucu. BHA, BHT; antioksidan.
8)
Tartrazin; renklendirici."

ATAKLARIN ARTTIĞI DÖNEMLERDE YENEBİLECEK BESİNLER:
- Sebze çorbası,
- Rafadan yumurta
- Patates ve diğer sebzelerin püreleri
- Tavuk eti
- Muz, elma ve armut
- Papatya ve nane çayı
- Bol su
-Asitsiz ve alkolsüz içecekler

Migrenle başa çıkmaya çalışan birisiyseniz yukarıda bahsettiğim besinlerden sakınmak için ürün etiket okuma alışkanlığı nın mutlaka kazanılmış olması gerekmektedir. Beslenme düzeni ve planınız açısından etiket bilgilerine hakim olmak büyük önem taşımaktadır. bu önem doğrultusunda migrene uygun bir beslenme tarzı açısından mümkün olduğu kadar dışarda yemekten kaçınmaya özen gösterin.

Şunu da belirtmek gerekir ki migrende tek faktör beslenme alışkanlıkları ve yeme düzeni olmadığından beslenmeyle tek başına tedavisi söz konusu değildir. Migren tedavisi multidisiplinerdir ve bu kombinenin önemli bir parçasını beslenme alışkanlıkları oluşturmaktadır.

Migren tedavisine katkı sağlamak ve migren ataklarını minimum seviyede tutmak için düzenli yemek yeme alışkanlık haline getirilmeli ve “migren tetikleyici besinler” adını verdiğimiz bahsettiğim besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Sağlıklı günler dilerim
Dyt. Yeşim İŞGÜZAR


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Migren Düşmanı Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın Makaleleri
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Cildinizi Güzelleştiren Besinler Dyt.Deniz BERKSOY
► 0-1 Yaş Döneminde Sakıncalı Besinler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Stres ile Baş Eden Besinler Dyt.Eda AĞILLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Migren Düşmanı Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gdo ve Gdo Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:17
Top