2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varis ve Modern Skleroterapi
MAKALE #6296 © Yazan Op.Dr.Barış ZAMANDAR | Yayın Ocak 2011 | 17,147 Okuyucu
VARİS VE MODERN SKLEROTERAPİ

İşlem damar iç yüzeyinin medikal ilaçlarla abrazyonunu sağlayıp, kapanmasını ve vücut tarafından metabolize edilerek yok edilmesini sağlama esasına dayanır. Uygulama kolaylığı, başarısının yüksek olması, tekrarının az olması ve hasta rahatlığı yönünden üstünlükleri sebebiyle yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Özellikle lazer tedavisi ile başarılı olunamayacak boyut ve yapıdaki damarların tedavisinde oldukça etkilidir.Her yaştan kadın hasta skleroterapi tedavisi görebilir. Fakat en uygun yaş 25-60 yaş arasıdır. Bazı kadınlarda spider venler onlu yaşlarda farkedilir hale gelebilirken bazılarında ise 45 yaşa kadar belirgin hale gelmeyebilir.Eğer hamile iseniz veya çocuğunuzu emziriyorsanız skleroterapi tedavisini ileri bir tarihe erteleyebilirsiniz. Hamilelikte ortaya çıkan spider venler genellikle doğumdan bir süre sonra kaybolurlar. Ayrıca sklerozan solüsyonların anne sütünü nasıl etkilediği de bilinmediğinden tedavi için bu dönemin sonuna kadar ertelenmesi önerilir.Bu Spider venler erkeklerde kadınlardaki kadar sık görülmezler. Spider venleri olan erkeklerde bacak kılları ile bu lezyonları saklayabildiklerinden spider venleri kadınlar kadar kozmetik sorun haline getirmezler. Bununla beraber skleroterapi erkeklerde de kadınlarda olduğu kadar etkilidir.

Skleroterapiden ne bekliyoruz?

Skleroterapi görünümünüzü güzelleştirir ve kendinize olan güveni arttırır. Fakat etkilenen tüm venöz damarların tedavi ile tamamen kaybolacağını ummak gerçekçi bir beklenti değildir. Her skleroterapi seansından sonra venler daha yumuşak bir görünüm kazanır. En iyi sonucu elde etmek için genellikle iki veya daha fazla seans gerekmektedir. Unutmamanız gereken bir şey de bu uygulama sadece o anda var olan spider ven lezyonlarını tedavi edicidir. Tüm venöz damarlarınızda kalıcı bir değişiklik yapmaz ve ileride oluşabilecek aynı tür lezyonları engelleyici değildir.

Uygulama sırasında çok ince iğneler kullanılmaktadır. Özel ilaçlar damar içerisine verilerek sonrasında kompresyon sağlanır. Bu sayede ilacın damarın iç yüzeyleri ile direkt teması elde edilir ve daha etkili bir uygulama gerçekleşir, derin venöz sistemde hasara neden olabilecek geri kaçış azaltılır. Uygulama sonrasında daha iyi bir netice alabilmek için kompresyon gerekir ve bu durum en az 2-3 gün boyunca devam etmelidir. Hastaların varis çorapları kullanmasıda tedavinin etkinliğini artırabilir. Uygulamanın hemen sonrasında yürüyüş çok önemlidir, bu sayede kas kitlesi ve hareketi etkisiyle ilacı damar sistemindeki etkisi artar.

Varis içine çok ince özel iğneler ( 25-30 gauge ) ile genellikle yüksek konsantrasyonlu damarı kurutucu maddelerden oluşan (Örneğin % 25 NaCl) enjeksiyonun uygulanması ile damarın iç cidarı bozulmakta ve damarın kapanmasına yol açmaktadır. Daha sonra kapanan damar vücut tarafından eritilmektedir. Genellikle telenjektazi denilen 4 mm den küçük çaplı örümcek ağı şeklinde görülen varislere seanslar halinde uygulanır. Lokal anestezi dahi gerektirmeyen, istirahate bile gerek duyulmadan hasta aynı gün normal yaşama döner.

İşlemde görülebilen sorunlar

Eğer uygulama tecrübeli uzman hekimlerce yapılıyorsa skleroterapiye bağlı ciddi tıbbi komplikasyonlar oldukça nadirdir, fakat olabilir. Bunlar venöz damar içinde kan pıhtısı oluşması, ciddi inflamasyon, allerjik reaksiyon ve deri hasarıdır.Genellikle oluşabilecek kozmetik problemler ise; pigmentasyon, düzensizlik, uygulanan deride kahverengimsi bir görünüm oluşmasıdır ve bir kaç ay ile bir yıl gibi bir sürede iyileşir. Tedaviye bağlı telenjiektazilerde oluşabilir ve genellikle ek bir enjeksiyon ile iyileşir. Skleroterapi ile ilgili yeterli eğitimi görmüş bir doktoru seçerek bu riskleri azaltabilirsiniz. Uzman doktorunuz sizin ihtiyacınıza yönelik en uygun skleroterapi yöntemlerinden birini seçecektir.
İşlemin programı ve dikkat edilmesi gerekenler

İnspeksiyon ve muayenede; varisli bölgeler muayene edilecektir. Doktorunuz bacağınızın basit bir taslağını çizerek etkilenen bölgelerin haritasını çıkarabilir. Muayene sırasında ciddi derin ven problemleriniz açısından kontrol edileceksiniz. Bazen Doppler ultrasonografi cihazı venöz sistem içinde geriye kaçak akımın olup olmadığını kontrol etmek için kullanılabilir.Venöz sisteminizde herhangi bir problem tespit edilirse doktorunuz daha ileri bir inceleme için sizi yönlendirecektir. Büyük venlerle ilgili bir problem varsa öncelikle bu tedavi edilmelidir yoksa yüzeyel venler için yapılacak skleroterapi başarısız olacaktır.

İşlem nerede gerçekleştirilecek?

Spider venlerin skleroterapisi göreceli olarak basit bir uygulamadır, anestezi gerektirmez ve doktor ofislerinde uygulanabilir. Skleroterapi 15-45 dk arasında süren kısa bir uygulamadır. Spider venin olduğu deri bölgesi antiseptik bir solüsyon ile temizlenir. Bir el ile deri gergin hale getirilerek diğer el ile sklerozan madde etkilenen venin içine enjekte edilir. Lazerle yapılan tedavide ise şikayet sahalarına Nd-YAg lazer ışın atımı uygulanır. Uygulamada hava soğutma sistemi kullanıldığı için ağrı hissiniz minimal düzeye indirilecektir.Skleroterapi tedavisi sırasındaki baskılı sargıya ek olarak kan pıhtılarının oluşmasını engellemek ve iyileşmeye yardımcı olmak amacıyla sıkı bir korse önerilir. 24 saat sonra baskılı sargı uygulamasına son verilirken tedavi boyunca varis çorapları kullanılması önerilmetedir.

İşlem sonrası


Skleroterapi sonrası yaklaşık 2 hafta kadar bir süre için bacaklarınızı açıkta bırakan kısa etek ve şort giymek istemeyebilirsiniz. Derin venöz sistemde kan pıhtısı oluşmaması için yürüme ekzersizleri yapmak faydalı olacaktır. Uzun süreli oturma veya ayakta durma, ağır kaldırma eylemlerinden ka· Uygulama yerinde pigmentasyon, renk değişikliği. Genellikle 1 ayda kendiliğinden kaybolur. Damarlarda ele gelen sertlik,Geçici morarma oldukça sıktır ve bir hafta içinde düzelir.

Yine kılcal damarlarda artış,bunlar kendiliğinden kaybolabilir,Sklerozan maddeye karşı alerji,ülserasyon ve nekroz, özellikle ilacın dışarı kaçırılması sonucunda oluşur.Derin ven trombozu (derin toplar damarlarda pıhtının damarı tıkaması), derece nadirdir.
Uygulama sonrası 48 saat bacağa elastik bandaj uygulanır. Tedavi sonrası kızarıklık ve morluklar olabilmekte, 2-3 haftada tamamen iyileşmektedir. İlaca bağlı allerjik reaksiyon, cillte renk koyulaşması, damar dışı enjeksiyonlara bağlı cilt hasarı gibi istenmeyen yan etkileri oluşabilmektedir.Ancak bu tedavi buz dağının görünen kısmına müdahale gibi değerlendirilebilir çünkü asıl önemli olan telenjektazilere sebep olan patolojilere müdahale etmektir. Bu işlem ancak diğer işlemlere tamamlayacı tedavi olarak kabul edilebilir.

Skleroterapi tedavisinin etkinliği 4 – 6 haftada daha belirgin olarak ortaya çıkar, gerekirse birkaç seans ek tedavi uygulanabilir.Konusunda deneyimli doktorunuz süre için en iyi yanıtı verebilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varis ve Modern Skleroterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Barış ZAMANDAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Barış ZAMANDAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Barış ZAMANDAR Fotoğraf
Op.Dr.Barış ZAMANDAR
İzmir
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Barış ZAMANDAR'ın Makaleleri
► Varis Hastalığı Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Lazerle Varis Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
► Varis Hastalığı ve Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
► Lazerle Varis Tedavisi Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Akne İzi Tedavisi ve Modern Yaklaşımlar Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Varis ve Modern Skleroterapi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botox (Botoks) Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:01
Top