2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prostat Kanseri: Sıklığı, Seyri ve Sonuçları
MAKALE #6302 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Ocak 2011 | 7,710 Okuyucu
Prostat Kanseri

Prostat kanseri erkekleri en çok etkileyen kanser şeklidir.Kanser tedavisinde anormal çoğalan hücreler kontrol altına alınması veya tamamen yok edilmeleri amaçlanmaktadır.

Normal Anatomi

Prostat bezi erkeğin üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Mesanenin altında, rektumun (makat) önünde yerleşmiş ceviz (18gr) büyüklüğünde bir bezdir. Üzerinde sertleşmeyi sağlayan sinirler geçmektedir. Prostatın tam merkezinde üretra denilen mesaneden idrarı boşaltmaya yarayan kanal bulunur. Ejekülasyon (cinsel boşalma) sırasında prostatı çevreleyen kaslar seminal sıvıyı (meni) üretraya doldurur. Seminal sıvı üretra boyunca penis ucuna kadar gelerek buradan dışarıya akar.

Normal Fizyoloji

Prostat yaşam için şart değil, ama üreme için önemlidir. PSA, prostat bezinde üretilen ve kanda da bulunan bir proteindir. Bu test vücutta prostata özgü antijen düzeylerini ölçer. Semen(meni) sıvısının, % 30’u prostat salgısıdır.
Prostat salgısı
– pH: 7.5 (Alkali)
– Semene süt görünümünü verir.
Salgıladığı enzimlerle semen sıvısını önce pıhtılaştırır, daha sonra ise pıhtılaşmanın erimesini sağlar.
Prostat salgısının üremede önemi: Kadın vaginası asidiktir. Spermlerin bu asidik ortamda tahrip olmasını, ortamı alkali hale getirerek önler. Semeni önce pıhtılaştırarak, koitus sonrasında kadın üreme sisteminde tutunmasını sağlar.Ancak bu esnada spermlerin hareketi kısıtlıdır. Daha sonra ise pıhtılaşmanın erimesinisağlayarak spermlere hareketlilik kazandırır.

Prostat Kanseri – Seyri

Sıklıkla erken evre prostat kanseri belirti vermemektedir. Prostatın muayenesini yapabilmek için doktorun parmakla makattan prostat bezini hissetmesi gerekmektedir. Muayenede doktor prostat bezindeki düzensizliklere dikkat etmektedir. Bazen muayenede düzensizlik hissedilmediği halde prostata kanser bulunabilmektedir. Prostat kanserinin büyüme hızı kişiden kişiye değişmektedir. Prostat kanserinin erken teşhisi tedavinin başarısını artırmaktadır.

Prostat kanserinin teşhisini koymada bize yardımcı olan en önemli kan tahlili PSA(prostatic spesific antigen)’dır. PSA’nın yüksek olması veya doktorun muayenesi sırasında düzensizlik hissetmesi ileri tetkikler yapılmasını gerektirmektedir. PSA yüksekliği her zaman prostat kanseri ile ilişkili değildir.


Prostatın yapısını ve yayılımı olup olmadığını anlamak için yapılan testler bulunmaktadır;
• Ultrasonografi
• Röntgenler
• IVP
• Kemik sintigrafisi ve
• MR.
Gerek görmesi halinde doktorunuz hücresel boyutta inceleme yapılabilmesi için prostatınızdan ultrasonografi eşliğinde iğne ile parça alabilir. Bu işlemin adı prostat biyopsisidir.Biyopsi sonuçlarının kanser gelmesi durumunda kanserin yayılım gösterip göstermediğini anlayabilmek için ek testler yapılır. Bu işleme evreleme denilmektedir. Evreleme doğru tedavinin yapılabilmesi için gereklidir.

Tedavi Seçenekleri ve Sonuçları

Prostat kanserinin tedavisi hastalığın evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna bakılarak karar verilir. Medikal teknolojideki gelişmeler ve artan bilgiyle birlikte artık prostat kanserinin tedavisi geçmişe göre çok daha başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Prostat kanseri olan binlerce erkek daha az sıkıntıyla daha uzun yaşayabilmektedir.Dört tane tedavi seçeneği bulunmaktadır;
1. Cerrahi
2. Radyoterapi
3. Hormon terapisi
4. Radyoterapi + Hormon terapisi

Cerrahi operasyonla kanser dokusu vücuttan çıkartılmaktadır. Bu tedavi seçeneği erken evre kanserlere uygulanmaktadır. Cerrahi müdahalelerin değişik yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar açık, laparoskopik ya da robot yardımlı laparoskopik radikal prostatektomidir. Bu operasyon tekniklerinin bir birine üstünlüğü yoktur, genel kabul gören cerrahi yöntem doktor ve hastanın ortak tercihinin belirlenmesinde yatar. Bu teknikte göbek altından açılan alandan kanseröz prostat dokusu çıkartılır. Radikal prostatektomi prostattaki kanser dokusu prostatın dışına yayılım göstermiyorsa yapılır.
Radyoterapi kanser dokusunun çoğalmasını engellemek ve kanser hücrelerini yüksek enerjili radyasyon ile gerçekleştirir. Radyoterapi vücudun dışından prostatın olduğu bölgeye ışınların odaklanması ile veya prostat dokusu içerisine radyasyon saçan materyallerin yerleştirilmesi ile yapılmaktadır.Işınlar yeterince odaklanıp gönderilemediğinden kanser dokusuna ulaşmakla birlikte çevresinde bulunan normal hücrelerde ulaşır ve onlara da hasar vermektedir.

Hormonoterapi kanser hücrelerinin çoğalmasının engeller. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron prostatta bulunan kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olur. Testosteronun etkilerini engellemek amacıyla verilen ilaçlarda kanser hücresinin çoğalmasının engeller. Bazı durumlarda testosteronun üretildiği testisler alınarak vücuttaki testosteron seviyelerinin düşmesi sağlanır.Hormonoterapi genellikle kanserin prostat dışına yayıldığı durumlarda yapılmaktadır. Hastayı kanserden kurtarmamakta ancak büyümesini engellemekte ve yaşam süresini uzatmaktadır.

Sorunlarınız ve sağlıklı yaşam hakkında sorularınız için doktorunuzdan çekinmeden randevu talebinde bulununuz…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prostat Kanseri: Sıklığı, Seyri ve Sonuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Prostat Kanseri Nedir Prof.Dr.Tibet ERDOĞRU
► Prostat Kanseri Güncel Yaklaşım Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Normal Doğum ve Seyri Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) : Tanı, Belirtiler ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Hpv Enfeksiyonu Sıklığı Op.Dr.Levent TÜRK
► Plazmakinetik Prostat Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Prostat Kanseri: Sıklığı, Seyri ve Sonuçları' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:23
Top