2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hsv, Genital Uçuk, Aft, Ülser; Tanısı ve Profesyonel Destek
MAKALE #6335 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Ocak 2011 | 16,037 Okuyucu
Ön Bilgi

HSV (Herpes Simplex Virüsü) çocuk, erkek ve kadınlarda "uçuk-aft-ülser" ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir çeşit virüstür. HSV cinsel yolla bulaşan hastalıkların %5’inden sorumludur. HSV-1, HSV-2 olmak üzere iki tipi vardır. HSV Tip 1 (ağız aftı) genellikle ağız, yüz, dudakları ve daha nadiren genital bölgeyi etkilemekte; HSV Tip 2 erişkinlerde genital bölgeyi, makat, kalça bölgesini, etkilemektedir. Hastalığın bekleme evreleri ve aktif(lezyonlu) evreleri ataklar halinde olur.

Tedavisi mümkün olmayan ama zararları önlenebilir bir hastalıktır.

Bulaşma

HSV-1 enfeksiyonları genellikle tükürük damlacıkları ile bulaşır ayrıca öpüşme, ortak eşya (gözlük, diş fırçası) kullanımı ile de çocuk, erkek ve kadına bulaşabilir.
HSV-2 ise cinsel temasla direkt deriden deriye bulaşır. HSV-2 ile enfekte hastaların yarısından fazlasında lezyon var oldğu dönemde bulaştırma potansiyeli çok yüksektir. Lezyonların olmadığı virusun beklediği dönemlerde virüs saçılması nedeniyle bulaşma gerçekleşebilir. HSV-2’yi partnerler birbirine bulaştırır ancak daha çok kadından erkeğe bulaşır.
Doğum sırasında annenin genital sekresyonları ile yeni doğana bulaşır.

Sebep Olduğu Tıbbi Hastalıklar

· Herpetik gingivostomatit
· Herpes labialis
· Herpes faranjiti
· Herpetik keratit
· Herpetik dolama
· Ekzema herpetikum
· Genital herpes
· Herpes ensefaliti
· Yenidoğan HSV infeksiyonu (akcğer, karaciğer, zeka gerliği, nörolojik bozukluk)

Sıklık
HSV-1 çok yaygın görülmekte HSV-2’nin sıklığı ise % 5 olarak tahmin edilmektedir. HSV-1 en sık 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda, HSV-2 ise 18-25 yaş arasında görülür.

Genital ülsere sebep olan HSV’nin belirtileri

Hastalığına sahip olan kişilerin yarıdan fazlası (yaklaşık % 70) oranında bu hastalığın farkında değildir. Lezyon görülmeden virus bekleme evresinde haftalarca kalabilir. Lezyonları halk arasında cinsel uçuk, aft bilinir.Lezyonlar acı veren, yüzeyel kızarıklıkla başlar. Tipik lezyonları, ince duvarlı içleri serum kıvamında bir sıvıyla dolu lezyonlardır. Bu lezyonların tabanı, deri altındaki kılcal damarların genişlemesine bağlı olarak deride kızarmış alanlardır. Genelde berrak olup; içi cerahatla dolu ve genellikle toplu iğne başı büyüklüğünde olan kabartılara, ülsere, kabuklu lezyona dönüşebilir. Uçuk tarzı bu döküntüler kadında vajina, dış genital organlar ve rahim ağzında da çıkmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrı şikayeti erkek ve kadında olabilir. Kas ağrıları, karın ağrısı, bacaklarda ağrı, sancı, spazm, baş ağrısı, halsizlik, isteksizlik, huzursuzluk görülebilir.
Her iki tipte sinir hücresini tutabilir buraya yerleşen virüs yaşam boyu orada kalır. Sinir sistemini etkileyerek nörolojik hastalıklara sebep olurlar.

Genital ülserlere yol açan tanıda karışabilen diğer hastalıklar

Dikkatli bir hekim tanı yöntemlerinin yardımıyla kolaylıkla tanı koyabilir.

· Sifiliz
· Şankroid
· Lenfagranuloma venereum
· Granuloma inguinale (donovanozis)

Çocukta HSV

Çocuklarda genital herpes çok nadirdir. Bez bölgesinde ülserasyon şeklinde ortaya çıkabilir. Herpes virüsün en sık geçiş şekli, doğum sırasında genital enfeksiyonu olan anneden sekresyonların yeni doğana temasıyla olmaktadır. Anneden damlacık yoluyla veya emzirme sırasında, baba ve diğer aile yakınlarından veya hastane personelinden doğum sonrasında damlacık yoluyla geçiş de olabilir.
Tanı çocuk hekimi tarafından lezyonların şekline ve bez bölgesi dışındaki dağılımına bakılarak kolayca konulabilir.

Korunma ve Profesyonel Destek

Lezyonları olanlar, lezyonlar iyileşene kadar cinsel ilişkiden uzak durmalıdır. Virüsün bekleme döneminde bulaşabildiği unutulmamalıdır. Tedaviyi düzenleyen hekim antiviral ilaçlar kullanacaktır. Aşısı şimdilik yoktur yakın zamanda olacağı düşünülmektedir.
HSV ve sağlıklı cinsel yaşam hakkında sorularınız için profesyonel destek almaktan kaçınmayınız, doktorunuzdan çekinmeden randevu talebinde bulununuz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hsv, Genital Uçuk, Aft, Ülser; Tanısı ve Profesyonel Destek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Bel Ağrısı Tanısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Hidrosefali, Tanısı ve Tedavisi, Prof.Dr.Semih KESKİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hsv, Genital Uçuk, Aft, Ülser; Tanısı ve Profesyonel Destek' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:16
Top