2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde “xylitol” Zehirlenmesi
MAKALE #6345 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Ocak 2011 | 8,182 Okuyucu
Köpeklerde “Xylitol” Zehirlenmesi: Çikolatadan daha ölümcüldür.

Xylitol, birçok üründe şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılan beyaz, kristal şeker alkoldür.Xylitol; huş ağacı, ahududu, erik ve mısırdan elde edilen yapay bir tatlandırıcıdır. Bu tatlandırıcı bir çok şekersiz "sugar free" üründe kullanılmaktadır. Örneğin; sakızlar, şekerler ve diğer şekerlemelerde tatlandırıcı olarak ”Xylitol” maddesi kullanılmaktadır.
İnsanlarda yüksek dozlarda alınması sonucu orta dereceli bir laksatif ( ishal yapıcı) etki göstermesine rağmen, köpeklerde az miktarda alımı bile ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir…

" Yaklaşık 10 kilogram ağırlığındaki bir köpek için bir ya da iki adet Xylitol ile tatlandırılmış sakız toksik olabilmektedir."

Xylitol alımı ve köpeklerde hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) arasında bir bağ olduğunu uzun süredir bilinmektedir.

Son yıllarda, insan gıdalarında bu maddenin kullanımının yaygınlığı sebebiyle ASPCA Animal Poison Control Center köpeklerde xylitol tüketimi ve akut toksisite arasında bir bağlantı olduğunu açıkladı. ( xylitol consumption and acute toxicity in dogs. )
Xylitol sadece köpeklerde değil ayrıca dağ gelinciklerinde (ferretlerde ) de toksiktir.
Köpeklerde zehirlenme belirtileri xylitol alımını takiben yaklaşık 30 dakika içinde çok hızlı bir şekilde görülür. Xylitol, vücutta insulin adlı hormonun hızlı salınımına neden olur, bu da ani kan glukoz seviyesinde düşmeye neden olur. Laksatif etkisi tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de görülür. Xylitol köpeklerde sadece ishale sebep olmakla kalmaz ayrıca aşağıdaki semptomlara neden olur :
  • Kusma
  • Halsizlik ve uyuşukluk
  • Ataxia, kordinasyon bozukluğu (Hareketlerde düzensizlik)
  • Mukozalarda solukluk ( Şoktaki köpekte mukozalar beyazlar)
  • Vücutta titremeler ( Tremor)
  • Depresyon
  • Hypokalemia (kanda potasyum düşüklüğü)
  • Bilinç kaybı
  • Epileps- sara
  • Düzensiz kalp atışı ( Aritmi )
  • Koma
  • Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve / veya karaciğer yetmezliği
  • Ölüm
Xylitol’un köpeklerdeki etkisi insanlardaki etkisinden neden farklıdır?

İnsanlarda, xylitol oldukça yavaş emilir ve kan şekeri ile insülin üzerinde minimal etkiye sahiptir. Buna rağmen , köpeklerde xylitol hızla emilerek kana karışır. O zaman , insülin salınımının güçlü düzenleyicisi olarak görev yapar ve insülin salınımını uyarır, böylece şiddetli hypoglisemi gelişir. Kan şekeri düzeyi hızla düşer. Köpeklerde, xylitol karaciğer yetmezliğine, kanamaya ve ölüme neden olabilir.

Kedilerde Xylitol’ün insülin ve kan şekeri üzerine etkisi henüz belli değildir.


Xylitol bir çok üründe bulunur.

Xylitol şekersiz sakızlarda (sugar-free gum) bulunur. Sakızlar her yerde bulunabilir ve çoğu zaman tadıyla ve kokusuyla köpekleri baştan çıkartabilirler. Köpeğinize Xylitol içeren herhangi bir yiyeceği ya da sakızı vermek şöyle dursun etrafta bu ürünleri bırakmamaya çok dikkat etmelisiniz.

Dikkat; açık kalan cepler, cüzdanlar, tezgahlar, çekmeceler ve tezgah üzerinde unutulan her ürün köpeğinizin ölümüne sebep olabilir unutmayınız...

Xylitol, ayrıca düşük karbonhidratlı ve diyabetik ürünlerde de bulunur. Etiketinde, şekersiz (sugar-free) , düşük karbonhidratlı (low carb) ve diyabetik (diabetic) yazan bir çok ürün xylitol ile tatlandırılmıştır. Şekerler, gargaralar, ağız temizleme solüsyonları, nane şekerleri ve diş macunları da dahil olmak üzere, fırın ve pastane ürünlerinin bi çoğu, bazı ilaçlar ve birçok diş ürününde tatlandırıcı olarak xylitol kullanılmaktadır.
Köpeğiniz ve kediniz için asla insanlara özel diş macunlarını kullanmayınız, sadece onlar için özel diş macunlarını tercih ediniz.

Köpeğim Xylitol içeren bir ürünü yemiş olabilir, ne yapabilirim?

Eğer köpeğinizin Xylitol içeren herhangi bir ürünü yediğinden şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda veteriner hekiminiz ile iletişime geçiniz. Yurt dışında yaşıyorsanız derhal veteriner hekiminiz ile ya da ASPCA Animal Poison Control Center ile iletişime geçerek gerekli yönlendirmelere harfiyen uymalısınız.


ASPCA Animal Poison Control Center ‘ın veteriner hekimi ve toksikolojisti ( zehir bilimi uzmanı) olan Dr. Eric Dunayer’ın 2006 ‘da yayınladığı bir basın açıklamasına göre : "Bu belirtiler ürün alımından 30 dakikadan az zaman sonra, oldukça hızlı gelişebilir. Bu nedenle, evcil hayvan sahiplerinin hemen veteriner hekimlerini aramaları tedavi için son derece önemlidir ”...

Xylitol içeren ürünün ağızdan alımını takiben kısa bir süre geçmiş ise ( klinik bulgular gelişmeden önce ), veteriner hekim xylitol içeren ürünün atılımı için köpeğinizi kusturabilir ya da mideden emilimini azaltacak ya da engelleyecek tıbbi kömür uygulaması yapabilir. İntravenöz dextroz uygulaması ile köpeğinizin hipoglisemik şoka girmesini engelleyebilir. Veteriner hekim tedavisi, hastayı yakın takibe alma, destekleyici bakım ve tedaviyi içerir. Tedavinin amacı; düşük kan şekeri ve olası düşük potasyum düzeylerine yönelik düzenlemedir.

Xylitol zehirlenmesi kediler ve diğer türler için şu anda henüz belirlenmemiştir. Ferretlerde köpeklere benzer zehirlenme belirtilerinin görüldüğü konusunda da bilgiler mevcuttur.

Xylitol zehirlenmesi tedavi edilebilir mi?

§ Xylitol’e maruz kalınan her durumda veteriner hekim derhal hastayı kontrol etmelidir. Çünkü xylitol çok çabuk emilir ve kana karışır. Çok ciddi hypoglisemi nedenidir. Hypoglisemik şoka neden olabilir, karaciğer yetmezliği ve ölüm oldukça hızlıdır.
§ Xylitol zehirlenmesinin özel bir antidotu yoktur.
§ Unutmayın çok çok küçük bir doz olarak alınan xylitol -1 veya 2 parça xylitol içeren sakız – bir köpek için oldukça zehirlidir.
§ Veteriner hekiminizin uygulaması dışında herhangi bir müdahalede bulunmayın, herhangi bir şey vermeyin ve kusturmaya çalışmayın.

Hastalığın Prognozu nedir?

Komplike olmayan hypogilsemi tedavi edildiğinde prognoz iyidir. Karaciğer yetmezliği ve kanama bozukluklarının varlığında prognoz şüphelidir. Sersemlik, bayılma ve koma geçiren köpeklerde ise prognoz kötüdür.

Kaynak ve okunması önerilen sayfalar :
xylitol consumption and acute toxicity in dogs
http://vetmedicine.about.com/b/2008/...ly-ferrets.htm ( ferrets may react to xylitol )
http://30minvetconsult.com/blog/2009...tol-toxicosis/
http://www.healthypet.com/petcare/Pe...8-f1010746fd0d
http://www.suite101.com/content/toxic-foodrelated-items-and-dogs-a64960


Vet.Hekim Işıl Karatan


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde “xylitol” Zehirlenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Kedi ve Köpek Zehirlenmesi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpeklerde Hipotiroidzm Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Köpeklerde Hidroterapi Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
► Köpeklerde Glaukom Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde “xylitol” Zehirlenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:03
Top