2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şişmanlık Salgını
MAKALE #6366 © Yazan Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL | Yayın Ocak 2011 | 4,658 Okuyucu
Şişmanlık (Obezite)

Şişmanlık (obezite) artık sadece batılı ülkelerin sorunu değildir. Şişmanlık, beslenme yetersizliği ve açlık çeken ülkelerde bile endişe verecek bir hızda artmaktadır. Tüm dünyada şişmanlık bir numaralı sağlık sorunu olmaya adaydır. Bu durum tüm yaş gruplarından insanları etkilemekte hatta çocuklarda bile görülmektedir. O kadar ciddi ve yaygındır ki artık bir şişmanlık salgınından bahsedilebilir. Tüm dünyada 1,5 milyar kişi fazla kilolu, 500 milyon kişi şişmandır.

Şişmanlık en basit şekilde beden kitle indeksi (BKİ) ile ölçülür. Bu indeks kilogram olarak ağırlığın metre olarak boyun karesine bölünmesiyle bulunur (kg/m2). Bu değerin normal aralığı 20 ile 25 arasındadır. BKİ’nin 30’un üzerinde olduğu durumlar şişmanlık olarak adlandırılır.

Şişmanlık temelde 2 nedene dayanır. İlki yüksek kalorili, yağlı ve lezzetli ancak vitamin ile minerallerden fakir gıdalara kolay ulaşılabilmesi ve alınmasıdır. Diğer neden alınan bu fazla enerjinin harcanamaması, tüketilememesidir.

Şişmanlığın etkileri ise son derece fazla ve ölümcüldür. Şeker hastalığına yol açar. Yüksek yağ oranı damarlarda tıkanmaya neden olarak kalp rahatsızlıkları, felç ve yüksek tansiyonu tetikler. Rahim, meme ve kalın barsak kanser riskini artırır. Safra kesesi taşı gelişmesini hızlandırır. Ayrıca fazla kilonun bedende yarattığı etki nedeniyle yük taşıyan tüm eklemlerde yıpranma ve omur hasarı gelişir. Akciğerlere baskı yaparak solunumu zorlaştırır, geceleri horlamaya ve hatta solunum durmasına yol açabilir. Bütün bu hastalıklar ve fiziksel etkiler şişman kişinin ömür beklentisini dramatik şekilde azaltır.

Ayrıca şişmanlığın yol açtığı hareket güçlüğü ve görüntü sosyal yaşam düzeyini ve kalitesini bozar. Şişman kişiler hazır giysi, ulaşım araçlarında ve toplantı alanlarında yer bulmakta güçlük çekerler.

En önemli sağlık sorunlarından biri olan şişmanlığın düzeltilmesi için buna neden olan 2 etkenin ortadan kaldırılması gereklidir.
  • Birikmiş olan yağ ile enerjinin uygun hareket ve sporla harcanması ve
  • Alınan gıdanın azaltılmasıdır.
Bu yolların yalnızca birinin uygulanması başarısızlıkla sonuçlanır.

Enerji harcanması:

Günümüz toplumunda ulaşım kolay ve taşıtlarla, iş yaşamı da genelde bedensel olmayan etkinliklerden oluştuğu için gıdalarla alınan enerji harcanamamaktadır. Bu nedenle kişiler her gün düzenli egzersiz yapmalıdır. Kural olarak haftada en az 5 gün yarım saat boyunca ara vermeden spor yapılması önerilmektedir. Bu şekilde yapılan düzenli egzersiz aynı zamanda kalp sağlığı için de çok gereklidir. Buna ek olarak mümkün olduğunca yürüyüş yapmak, yakın yerlere yürüyerek gidilmesi, asansör yerine merdivenlerin kullanılması destekleyici olur.

Enerji (kalori) alımının azaltılması:

Bu plandaki ilk basamak diyet uygulamasıdır. Protein ve vitamin eksikliğine yol açmayan mutlaka diyetisyen kontrolü altındaki diyet uygulamaları ilk basamakta uygulanır. Diyet ile kilo verme hızı çok fazla olmamalıdır. Ayda en fazla 1-2 kg verilmesi kabul edilebilir bir kilo verme hızıdır. Bundan daha hızlı kilo vermelerde ek rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

İlaç uygulamaları:

Diyet ile çözüme ulaşılamayan veya diyete ek destek olarak bazı ilaçlar kullanılabilir. Bunlar içinde en güvenli olanı bağırsaktan yağ emilimini azaltan “orlistat” adlı ilaçtır. Bu ilacın bile ciddi yan etkileri olabilir. Diğer ilaçların fazla etkinlikleri yoktur veya ciddi yan etkileri vardır.

Girişimler/Ameliyatlar:

Yukarda sayılan yöntemler fayda etmediği zaman daha ciddi girişimler düşünülebilir. Bu girişimlerin uygulanması için bazı koşullar gereklidir. Kişinin BKİ’nin 40’ın üzerinde veya 35’in üzerinde olup ek sistemik hastalığının (diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı v.b.) olması gerekir. Bu arada bu kişinin en az 6 ay boyunca diğer kilo verme yöntemlerini denemiş olması beklenir.

Girişimler veya ameliyatlar temelde 2 grup altında değerlendirilir.
  • Emilim azaltıcı işlemler.
  • Kısıtlayıcı (hacim azaltıcı) işlemler.
Bazı işlemler ise bu iki tekniğin birleştirilmesinden oluşur.

Besinlerin bedende kullanılabilir hale gelmesini sağlayan organ ince bağırsaktır. Emilim önleyici işlemler temelde bu organın bir kısmının işlevsiz hale gelmesini veya atlanmasını (bypass edilmesini) sağlayan girişimlerdir. Bu yöntemlerle gayet başarılı şekilde kilo kaybı olur. Ancak beraberinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında sıvı ve tuz dengesizliği, vitamin eksikliği ve ishal sayılabilir.

Kısıtlayıcı (hacim küçültücü) işlemlerde ise ince bağırsakta bir işlem yapılmaz ancak sindirilebilecek besin miktarı mide düzeyinde azaltılır. Bunun içine midenin içine balon yerleştirmek, mide kelepçesi takmak sayılabilir. Ayrıca mide katlanarak veya büyük bir kısmı çıkartılarak mide hacmi küçültülebilir. Bu işlemler ince barsak düzeyinde yapılan emilim önleyici işlemlere göre daha az soruna yol açan yöntemlerdir.

Bazı durumlarda hem emilim azaltıcı hem de kısıtlayıcı işlemler birlikte kullanılabilir.

Kilo verme için hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın kişinin bu işe istekli olması, işlem sonrası ortaya çıkabilecek sorunlarla baş edebilmek için uygun şekilde bilgilendirilmesi, işlem sonrası uzun süreli izlem için hazır olması gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şişmanlık Salgını" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tarık Zafer NURSAL Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
Adana
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL'ın Makaleleri
► Şişmanlık ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şişmanlık Salgını' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cerrahinin Tarihçesi Ocak 2011
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Mart 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:53
Top