2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ara Karneler ve Tatil
MAKALE #6378 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Ocak 2011 | 5,120 Okuyucu
Eğitimde birinci yarı yılın bitmesi ile çocuklar uzun süredir bekledikleri tatile kavuştular.İki haftalık bir süre boyunca dinlenecekler,eğlenecekler,yeni dönem için enerji toplayacaklar.
Tatil başladı ama bir çok ailede endişeler de başladı,çocuklarına nasıl davranacaklarını bilemiyorlar,neye izin verip neye yasak koyacakları konusunda kafaları tam anlamıyla karışmış durumda.Aslında bu anlamda haklılar da.
Yaşı kaç olursa olsun sonuçta onlar hala çocuk ve iki hafta gibi uzun sayılabilecek bir süre boyunca okuldan uzak kalacaklar.Bu süre boyunca tamamen kontrol dışı kalabilecekleri, gün boyu televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirecekleri göz önünde bulundurulduğunda ailelerin endişesini anlamak mümkün.
Günümüzde hızla gelişen teknoloji sayesinde artık kilometreler bile neredeyse sıfırlandı. Dünyanın bir ucundaki yakınınız her an karşınızda ve bir tık ötenizde. Ekranlarla hemen her şeyi yapabiliyor,her yere ulaşabiliyorsunuz. İletişim imkanları ve teknoloji sınır tanımıyor.Bu büyülü gelişmeden en çok etkilenenler her zaman olduğu gibi yine çocuklar.
Son yıllarda çocuklarımızı ekranların önünden kaldıramıyoruz,kendi içine kapanan,sosyal ortamlardan giderek uzaklaşan,toplumsal bir varlık olmaktan çok, daha bireysel davranan kuşaklar yetişmeye başladı.Özellikle her iki ebeveynin de çalıştığı ailelerde tehlike daha büyük.Çocuklar kontrol dışı kalabiliyorlar.Onları denetleyen anne babalar da bu görevlerini yapamayınca durum giderek içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Bu tür teknoloji harikası makineler doğru kullanılırlarsa çok yararlı ve eğitici olabilecekken,saat sınırı olmadan kullanılmaları halinde ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Gün içinde 2-3 saati aşan sürelerle televizyon ve bilgisayar başında kalmak çocuklarda psikolojik olarak bir takım sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre şiddet içerikli görüntüleri izleyen,bu türde oyunları oynayan çocuklarda saldırgan davranışlar,uyku bozuklukları, korkular,bazı tikler,şiddeti normal karşılama,duyarsızlaşma,şiddet göstereni model alma, vb. gibi pek çok sorun baş gösteriyor.Üstelik özellikle cinsel içerikli görüntüler, çocuklardaki bu olumsuzlukları katlayarak artırıyor ve erken yaşlarda cinsel içerikli davranışlara yönelmelerine sebep oluyor.
Şiddet içeren görüntüleri izlediği için,başkalarına şiddet uygulamayı normal bir davranış olarak gören çocuklar bunu bir davranış bozukluğu olarak sürdürüyorlar. Bu nedenle uzmanlara başvuran ailelerin sayısında ciddi artışlar var.
Bu nedenle tatil gibi zamanlarda uzun süreli olarak televizyonların ve bilgisayarların karşısında oturmalarının önüne geçmek zorundayız.

Peki ne olmalı,ne yapmalıyız?Özellikle tatil gibi dönemlerde tavrımız ne olmalı?
Öncelikle bilmeliyiz ki,başarılı olsun ya da olmasın tatil bütün çocukların hakkı. Bu süre boyunca çocuk,dinlenmeli,dikkatini başka konulara yönlendirmeli, enerji toplamalı,arkadaşlarıyla ve ailesiyle vakit geçirmesi sağlanmalı.Tatil ders çalışmak için asla bir fırsat olarak görülmemeli.Uzun bir süre olarak görülebilir ama 4-5 aylık bir okul döneminden sonra iki haftalık bir süre aslında çok da uzun değildir.Eğer çocuk boş boş oturacaksa ya da bu süreyi televizyonla,bilgisayarla dolduracaksa uzun olarak görülebilir. Demek ki öncelikle çocuğun dinlenme ihtiyacı göz önünde bulundurulacak,ancak bu sürede neyle ilgilendiği ya da ne yaptığıyla yakından ilgilenilecek.Anne baba olarak bizim görevimiz de bu,onun program yapmasına ve zamanını doğru kullanmasına yardımcı olmak.Kabul edelim ki çocuklara televizyon seyretmeyi ya da bilgisayarla uğraşmayı yasaklamak asla bir çözüm değildir,aksine yasaklanan her şey daha çok ilgi ve merak uyandırır.Dolayısıyla yasaklamak yerine çocukla işbirliği yapmak ve onun da onayını alarak,gün içinde 2-3 saatini televizyon ve bilgisayar başında geçirmesine izin vermek daha mantıklı ve kabul edilebilir bir program olacaktır.
Çocuğun arkadaşlarıyla görüşmesini sağlamak ve görüştüğü arkadaşlarını da yakından tanımak çok önemlidir.Çocuğunuzu tanımanın yolu da budur, öncelikle beraber vakit geçirmekten mutlu olduğu arkadaşlarını tanıdığınızda aslında çocuğunuzu da tanıyor
olacaksınız.
Çocuklar bunu dile getirmeseler de aslında aileleri ile birlikte olmaktan ve bazı şeyleri birlikte yapmaktan büyük keyif alırlar.Tatildeki programlar bu açıdan da dikkate alınmalıdır. Çocuklarla gidilebilecek sinema,tiyatro,sergi gibi bazı etkinlikler,aile ve çocuk arasındaki bağları da güçlendirir.Maalesef günümüzde modern hayatın bize getirdiği en büyük külfet zamansızlık.Özellikle de çocuklarımıza zaman ayıramamanın yarattığı suçluluk duygusu çok büyük.Bu duyguyla başa çıkmaya çalışırken,her şeyi parayla satın alarak sunmaya çalışmak en büyük yanılgımız.
Çocuklarımızı ekranlardan nasıl uzak tutacağımızı düşünürken,aslında onları kendimize nasıl yakınlaştıracağımız konusuna çözüm bulmalıyız öncelikle. Çocuklar onlara öğreten,yol gösteren olmamışsa nasıl program yapacaklarını bilemezler.Zamanı nasıl doğru kullanacaklarını kendi kendilerine öğrenemezler. Yol gösterici ve eğitici olması gerekenler bizleriz.
Çocuklarımızı saatler boyu ekranların karşısında kalmaktan kurtaracak en önemli şey ilgili,dikkatli,yönlendirici ve sevecen ebeveynlerle,sağlıklı bir aile ortamıdır.
Çocuklar tatilde arkadaşlarıyla görüşmeli,ev dışı faaliyetlere katılmalı,sosyal ortamlarda bulunmalı,ailesiyle birlikte bazı etkinliklere katılmalıdır.
Ayrıca ders çalışmak değil ama mutlaka kitap okumaya teşvik edilmelidir. Bunun yolu da ‘Git odana ve kitap oku’ demek değildir.Önerimiz birlikte bir kitap seçmek ve özellikle ilk zamanlarda o okurken dinlemektir.Aynı şey günlük gazeteleri birlikte okumak ve yorumlamak olarak da yapılabilir.Bu aynı zamanda okula hazırlık,kitap okumayı sevdirmek, kelime haznesini geliştirmek ve hızlı okuyarak,okuduğunu anlamasını sağlamak bakımından ciddi bir çalışmadır.
Amaç, tatilde hazır fırsat bulmuşken çocuklarımızla birlikte dolu dolu, kaliteli, hoş zaman geçirmek,onu yorucu bir yeni döneme hazırlamaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ara Karneler ve Tatil" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Karneler Geliyor! Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► Tatil Psikolojisi Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Karne ve Tatil Psk.Şahin UÇAR
► Tatil Sonrası Uyum Psk.Serap DUYGULU
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ara Karneler ve Tatil' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:53
Top