2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hemoroid (Basur) Nedir ve Kimlerde Görülür?
MAKALE #6379 © Yazan Op.Dr.Mustafa ŞENER | Yayın Ocak 2011 | 12,627 Okuyucu
HEMOROİD(BASUR) NEDİR VE KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Yaygın görülen bir rahatsızlık olan hemoroid(basur);makat(anüs) bölgesindeki toplardamarların şişip genişlemesidir,yani bacaklarda görülen varis'in makatta olanıdır.O bölgede,birer hava yastıkçığı gibi görev yapan,istem dışı gaz kaçırmayı önleyen üç ana toplardamar yastıkçığı bulunur.Bunların içi dinlenme halindeyken kanla dolarak şişer ve böylece kişinin isteği dışında gaz kaçırmasını önler.özellikle sık sık kabız kalanlarda ,gebelerde ve uzun süre ayakta durarak çalışanlarda ıkınmayla basınç artar ve bunun sonucunda da bu bölgedeki toplardamarlar şişerek genişleyip iç hemoroitleri oluşturur ve üstlerini örten örtünün(mukozanın) incelmesi ve yırtılması ile kırmızı parlak renkli kanamalar ortaya çıkabilir. İç hemoroidler de zamanla makat dışına sürüklenerek dışkılama sırasında dışarı sarkar ve ele gelen basur memelerini oluştururlar.

Hemoroid genellikle genç yetişkinlerin hastalığı olmasına rağmen, ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Ortalama her üç kişiden birinde görülen hemoroid oranı 40 yaş üzerinde daha da artar.

Hemoroidin nedenleri nelerdir?
§ Aşırı ıkınma
§ Uzun süreli kabızlık
§ Uzun süreli ishal
§ Gebelik ve doğum
§ Ağırlık kaldırma
§ Acılı-baharatlı ve düşük lif oranlı besinlerle beslenme
§ Alkol tüketimi
§ Mesleği gereği uzun süre hareketsiz oturma
§ Kronik öksürük
§ Karaciğer sirozu
§ Şişmanlık
§ Yaşlılık
§ Kalıtımsal faktörler

Hemoroidin belirtileri nelerdir?

Ø Kanama:Genelde dışkılama esnasında veya sonrası ortaya çıkar ve çoğu kez damlama şeklinde,bazen de bol miktarda olabilir. Çoğu kez ağrısızdır ve kan pıhtısı içermez
Ø Makat çevresinde şişlik: Şikayetlerin uzun sürdüğü durumlarda genelde anüs çevresinde damarların şişmesi sonucu derinin bollaşıp sarkması sonucu oluşur
Ø Kaşıntı ve akıntı:Özellikle dış hemoroidler akıntı(ıslaklık) yapar ve kaşıntıya neden olurlar.
Ø Ağrı:Genelde hemoroidler ağrısızdır, ancak bazı dış hemoroidlerde uzun süreli ıkınma sonucu damar yırtılır ancak üzeri deri ile kaplı olduğu için dışarı kanayamaz, pıhtılaşıp makat kenarında sert memelerin(tromboze hemoroid) oluşmasına sebep olur.İşte bu memeler makat bölgesinde oldukça fazla ağrıya sebep olur.
Ø Halsizlik: Uzun süren kanamalar bazan ciddi kansızlıklara yol açar, buda halsizliklere, hatta ileri yaştaki damar hastalığı olan hastalarda kalp krizi riskinin artmasına neden olurlar.

Hemoroid tanısı nasıl konulur?


Hemoroid hastalığının tanısı öncelikli olarak direk bakı(görmekle) ve parmakla muayene(rektal tuşe) ile konulur. Ancak bazı durumlarda ve özellikle ileri yaş hastalarda hemoroid hastalığı ile benzer şikayetler gösteren ülserli kolit ve kalın bağırsağın son kısmının (rektum'un) kanserleri gibi hastalıkları atlamamak için mutlaka endoskopi (sigmoidoskopi ve kolonoskopi) yapılmalıdır.

Hemoroid hastalığında en ideal tedavi hangisidir?

Hemoroid hastalığında tek tip bir tedavi yoktur. Tam tersine ilaç tedavisi, kriyoterapi, skleroterapi, laser tedavisi, açık cerrahi tedavi ve kapalı cerrahi tedavi(LONGO) gibi bir dizi tedavi vardır. Bunların hangisinin uygulanacağına ,hangisinin daha uygun olacağına karar vermek için hemoroidin tipini saptamak gerekir.Tedavi buna göre uygulanır.

Kaç tip hemoroid vardır

Biz doktorlar hemoroidleri önce iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayırır, iç hemoroidleride 4 derecede (aşamada) değerlendirir ve ona göre tedavi uygularız .
İç hemoroidler;

Ø 1. Derece Hemoroid:Makattan dışarı çıkmayan, kendini zaman zaman olan kanamayla belli eden memelerdir. Genellikle ameliyat gerektirmezler.
Ø 2. Derece Hemoroid: Dışkılama ve ıkınma ile dışarı çıkan ve kendiliğinden içeri giren memelerdir. Bunlarda cerrahi tedavi gerektirmezler.
Ø 3. Derece Hemoroid: Dışkılama ve ıkınma ile dışarı çıkan fakat elle itilmedikçe kendiliğinden içeri girmeyen memelerdir. Tıbbi ve konservatif yöntemlerle tedaviye başlanır,bir kısmı düzelir. Düzelmeyen durumlarda diğer tedavi modalitelerine geçilir. Nd-yag lazer ve LONGO denilen ve özel bir aletle yapılan kapalı cerrahi yöntemle oldukça başarılı sonuçlar alınır.
Ø 4. Derece Hemoroid:Geri itilmeklede içeri girmeyen ve sürekli dışarda duran memelerdir. Çoğu kez akıntı ve kaşıntıya yol açarlar. Klasik cerrahi yöntemler yada LONGO+lazer ile başarılı bir şekilde tedavi edilirler.

Dış hemoroidler; Makatın dışından çıkan memelerdir,tromboze olmadıkça cerrehi tedavi gerektirmezler,konservatif yöntemlerle rahatlıkla tedavi edilebilirler.

Hemoroid hastalığından korunmak için ne yapmalıyız?

  • Kabızlıktan korunmalıyız, bunun için düzenli (hergün aynı saatte) tuvalete gitmeli,uzun süre tuvalette kalmamalı,aralıksız ıkınmamalıdır.
  • Hergün en az 1-1,5 litre (6-8) bardak sıvı almalıyız
  • Bol miktarda lifli (bitkisel) besinler yemeliyiz
  • Günlük fiziksel aktiviteyi arttırmalı,uzun süre oturur pozisyonda kalmamalıyız
  • Aşırı kilo almaktan kaçınmalıyız
  • Tuvalet sonrası temizlik sırasında tahriş edici tuvalet kağıtları kullanılmamalı mümkünse sıcak su ile taharetlenmelidir.







Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hemoroid (Basur) Nedir ve Kimlerde Görülür?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa ŞENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa ŞENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa ŞENER Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa ŞENER
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi95 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa ŞENER'in Makaleleri
► Vajinismus Kimlerde Görülür? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hemoroid (Basur) Nedir ve Kimlerde Görülür?' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıl Dönmesi Nedir? Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top