2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezitede Neden Kilo Verilmeli?
MAKALE #6482 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Şubat 2011 | 5,133 Okuyucu
Obezite dünyada hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün bir salgın gibi yayılmakta olan bir hastalıktır. Dünya üzerinde 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1,6 milyar kadar da aşırı kilolu insan bulunuyor. 2015 yılı projeksiyonu ise 700 milyon obez ve 2,3 milyar kilolu insan. Ne korkunç değil mi?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite, bütün yaş gruplarını ilgilendiren, görülme sıklığı giderek artan, sosyal ve psikolojik yönleri ile ele alınması gereken önemli bir halk sorunudur. ABD Obezite Birliği’nin yayımladığı verilere göre, ABD’de her yıl obezite ile ilintili hastalıklar sonucu 300 bin kişi yaşamını yitiriyor ve obezite tedavisi için harcanan sağlık giderleri de yaklaşık 100 milyar dolar civarında… (AOA, 2007)

Obezite eğilimi, özellikle çocuklar ve adolesanlarda alarm verici düzeydedir. ABD’de NHAMES çalışmasına göre 2003-2006 yıllarında 2-19 yaş grubu çocukların ve adolesanların %16,3’ünün obez olduğu bildirilmiştir.

Gelelim ülkemize… Türkiye’deki durum da hiç iç açıcı değil. 1998’de yapılan çalışmalarda kadınlarda obezite görülme sıklığı %18 iken, bu oran 2003’te yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın sonuçlarına göre %23’e ulaşmış durumda… Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin 2000-2005 yılları arasında 6 ilde yaptığı araştırmada ise % 30 oranında obez saptanmıştır.

Obezite endokrin, kardiyovasküler, solunum, gastrointe stiral, deri, genito üriner, kas iskelet sistemine ve kişinin psikososyal durumuna doğrudan olumsuz etkide bulunuyor. Fazla kilo, Avrupa’da her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve 12 milyon hastanın sorumlusudur.Yol açtığı hastalıklar
Obezite, salt bir kilo problemi gibi görünebilir. Oysa fazla kilonun yol açtığı yığınla hastalığın sorumlusudur. Sıralayayım: İnsülin direnci, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi/hipertrigliserit, metobolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, kadınlarda yumurtalık ve meme, erkeklerde kolon ve prostat kanserleri, osteoartrit, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları, âdet düzensizlikleri, aşırı kıllanma, ameliyat öncesi ve sonrası komplikasyon riskinin artması, gece yemek yeme sendromu, tıkanırcasına yeme, anoreksiya nevroza, blumia nevroza, kas-iskelet sistemi problemleri, deri enfeksiyonları ve ayaklarda mantar enfeksiyonları, gut hastalığı, topuk dikeni… Ne çok değil mi?
Obezite tedavisinde, tıbbi beslenme tedavisi anahtar rol oynar. Bu tedaviyi de ancak ve ancak doktor, diyetisyen, fizyoterapist ve psikologdan oluşan bir ekip gerçekleştirebilir. O nedenle fazla kilolarınızdan kurtulmak için gazetelerde, dergilerde yayımlanan mucize diyet reçetelerine inanmayınız. “Haftada 1 kilo”, “Su diyeti”, “Bir ayda 6 kilo” diyetleri, sizin kişisel özellikleriniz, tıbbi özgeçmişiniz dikkate alınmaksızın hazırlanan reçetelerdir. Bunlar yarar değil, zarar getirir. Çünkü beslenme, toplumsal değil kişisel bir olgudur.

Bir önemli anımsatma: 1994 tarihli Amerikan Diyetisyenler Derneği ve Amerikan Diyabet Derneği ortak kararıyla “diyet tedavisi”, “tıbbi beslenme tedavisi” ile “diyet tavsiyeleri” ise “beslenme tavsiyeleri” ile yer değiştirmiştir. Diyet sözcüğü, öncelikle mahrumiyeti çağrıştırdığı, düşüncelerinizi ve yiyeceklerinizi kıskaca aldığı için sevimsizdir. Keza yalnızca zayıflama ile eşdeğer görülerek dejenere edildiği için de… İşin özü, önemli olan gelişigüzel kilo vermek değil, sağlıklı beslenmenin yollarını öğrenmektir.

İDEL KİLO AĞIRLIĞI NEDİR?

İdeal kilo aralığı kişinin boyu,kilosu,yaşı ve cinsiyet durumuna göre belirlenir.Aşağıdaki bilgiler kişinin Boy ve kilo alınarak Beden kitle indeksine göre belirlenen sınıf aralığıdır.Bu sınıf aralığına göre kişinin normal,hafif kilolu,obez mi olduğu belirlenir.Kişi bu aralıkta kilolu sınıfında olabilir ancak yağ aralığı normal aralıkta olduğunda kişi beden kitle indeksine göre kilolu olarak çıkmış olsa da o kişiyi kilolu ya da obez sınıfına alınmaz.Bu sporcularda görülen yağ ve kas oranı değişkenliğidir.Beden kitle indeksi kilo/boy2 nin sonucu bulunur.
Örneğin : 165 boyunda 80 kg olan bir bayan
80/ 165*165= 29.5 Beden Kitle indeksine göre preobez sınıfında bulunmaktadır.

Øsağlıklı ağırlık aralığı (18.5-24.9)
Øhafif şişmanlar (25-29.9)
Ø1.dereceden obezler (30-34.9)
Ø2.dereceden obezler (35-39.9)
Ø3.dereceden obezler (≥ 40)

Yapılan çalışmlarda bulunduğunuz kilonun % 10 nu verdiğiniz takdir de %50 şeker hastalığına yakalanma riskiniz azalıyor.Hipertansiyon sorununuz varsa % 30 oranında tansiyonunuz düşüyor.Eğer şeker hastası iseniz 3 ay da bir bakılan HbA1c değeri düşüyor.Kollesterol,trigliserit, LDL kötü huylu lipit değerleri düşüyor.İyi huylu HDL kollesterol yükseliyor.İnsülin direnci varsa kilo verdikten sonra insülin hormonu normal seviyeye geliyor.Özellikle polikistik over sendromu olan kişiler de adet düzensizliği görülmüyor.Eklem rahatsızlıkları olan ya da gut hastalığı olan kişiler de zayıfladıktan sonra haraketler de rahatlama,ağrı da azalma,ürik asidin düşmesine fayda sağlıyor.Bu yüzden doktorlar sizin Beden kitle indeksine göre obez sınıfında olduğunu belirlediklerinde tedavi için kilo vermenizi öneriyorlar.

Ancak kilo verme de dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi hızlı kilo verildiğinde özellikle ürik asit yüksek olan ya da gut hastası ise bu değerin daha çok yükselmesine ya da gut atağı geçirmesine neden olabiliyor.Aşırı hızlı verilen kilolar da safra kesesi taş oluşumuna neden oluyor.Adet kesilmeleri saç dökülmesi,kansızlık,kemik erimesi,halsizlik,yorgunluk,tansiyon düşmesi,kas zayıflığı,potasyum eksikliği,sodyum eksikliği,bayılma ,kan şekeri düşmesi gibşi sağlık problemlerinin oluşmasına neden oluyor.

Hızlı verilen kilolar hızlı bir şekilde 2 katı geri alınıyor.Bunun için kısa süre de kilo vermektense uzun vadede gerçekçi hedefler konulması gerekir.

1.derece obez ,2.derece de obez,3.derece de obez olan kişiler de verilen kilo miktarı obezitenin derecesine göre değişmektedir.Aynı zamanda kişinin cinsiyeti burada önem kazanır.Sebebine gelince erkekler de kas dokusu kadınlara göre daha fazla,yağ dokusu kadınlara göre daha azdır.Metabolizma hızları daha yüksektir.Bu yüzden erkekler kadınlara göre daha hızlı kilo verir.

İdeal kilo obez değilseniz hafta da yarım kilo vermesi uzun vade de yavaş verilen kilolar hem kişinin sağlığını tehdit altında bırakmaz hem de hızlı bir şekilde geri almasını engeller.Yoksunluk hissederek verilen kilolar,katı uygulan zayıflama programları,sadece sebze ve salata ile beslenme kişinin hem vücudun da kas dokusunun azalmasına neden olur hem de yağ azalmaz ayrıca kişiyi zayıflamanın sonunda depresyona sürükler.Hatta yapılan çalışmalar da aşırı kısıtlı diyet yapan kişiler de yeme bozukluklarının oluşmasına neden olduğu,özellikle blumia,tıkınırcasına yemek yem,anoreksiya nevroza gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırladığı göstermektedir.

Hızlı kilo verme bazal metabolizma hızını %20 azalmasına neden olmakta ve bir süre sonra kişi yaptığı açlık diyetleri ile bir gram bile kilo verememekte ve vücudu kıtlığa sokmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezitede Neden Kilo Verilmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice KARSLIOĞLU Fotoğraf
Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
Ankara
Diyetisyen
Diyabet ,Çocuk ve Yetişkin Obezite Diyetisyeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Neden Kilo Veremiyorum? Dyt.Hatice İLKHAN
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obezitede Neden Kilo Verilmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:21
Top