2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otistik Çocuklar ve Konuşma
MAKALE #6534 © Yazan Rahşan ÖZGENLİK | Yayın Mart 2011 | 8,096 Okuyucu
Otizmli çocuklarımızın pek çok halledilmesi gereken problemleri vardır ,konuşma bunlardan bir tanesidir .Konuşma geç kalır ,ses tonu farklıdır zamirleri kullanış şekli ile dikkat çeker konuşma gelişse bile ekler yerinde kullanılmayabilir. Otistik çocuk ailelerinden zaman zaman bir kaç kelime söylüyordu kayboldu gibi öykülerde dinleriz. Evet doğrudur otizde bozulmanın 6-12 ay arasında olduğu durumlarda çocuk bir kaç kelime söyler drumda iken daha sonra bu sesleri çıkarması durmuş olabilir.

Yaptığım çalışmalarda konuşma eğitimi yaparken çocukları çok iyi tanımanın daha sonra kendi özellikleri olan rutine bağlı kalma durumundan yola çıkarak ders rutinleri oluşturarak ders yapıldığında daha huzurlu olduklarını gözlemledim ders rutinleri ile ilgili video yakında koyacağım . Ders rutinin içine konuşma ile ilgili rutin yerleştirildiğinde konuşmanın daha kolay olduğunu gözlemledim .

Otistik çocuklarda düzenin önemi büyüktür , bir sonraki adımı bilmek kendini güvende hissetmesini sağlar ve öğrenmesi çabuklaşır.
Ders rutini nasıl oluşturulur
1. Çalışma yapılacak alan belirlenir
2. Çalışmada kullanılacak ödül belirlenir
3. Çalışma rutini için kullanılacak araç gereçler belirlenir.

örnek bir ders rutini :
aşagıdaki rutin çalışma 3 yaşındaki bir çocuk için hazırlanmıştır

1.boncukları şişeye atalım
yer değiştir
2.hareket tekrarı( hareket rutini)
3 dil dosyası( rutin dosya)
rutinin içinde başka rutinlerde vardır onlara da dikkat edilmelidir.rutinler bozulmadan bir kaç kez tekrar edildiğinde geçişler daha kolay olacaktır.Ders rutinleri her alanda yapılabilir. rutin etkinlik çizelgeleri , rutin bir günü anlatan yaşantı çizelgesi oluşturulabilir.

EVDEN OKULA -OKULDAN EVE 1 GÜNLÜK PROĞRAM

Yataktan kalk - önlüğünü giy- kahvaltını yap - çantanı hazırla- okula git- tuvalete git
elini yüzünü yıka

dersini yap- eve git- üzerini değiştir-ödevini yap-oyun saati- yemeğini ye-
televizyon seyret -pijamalarını giy-uyu

yukarıdaki eylemler resimlendirilip yapıldıkça altına işaret konur böylece çocuk rahat hareket eder yapacağı eylemlerin sırasını bilir biz bir sonraki eylemi tahmin ederiz ancak otistik çocuk tahmin edemez , bilinmezlik onu rahatsız eder bu yüzden rutinler yaşantısının her anında önemlidir .

Propramın Bilginin görselleştirilmesi:

Otizimli çocuklar işitsel girdileri anlamakta güçlük çekerler bu nedenle yanlızca sözel yönerge çogu zaman ne yapacagını anlaması için yeterli olmaz yönergenin yazılı olduğu kart resim veya nesne daha etkili olur.Günlük proğramının defterinin başında yazılı olması okul rutininin kavranmasını kolaylaştırır.Günlük proğram ders dışı zamanları kapsayacak şekilde olmalıdır.

Okuma yazmayı bilmeyen çocuklar için yazı ile birlikte resimler kullanılmalıdır.Bu proğram her okul günü için ayrı ayrı pazartesi proğramı salı proğramı şeklinde hazırlanabilir. günlere göre değişen dersle belirtilir ayrıntılar proğrama eklenebilir. önemli olan çocuğun okula başlamayla birlikte değişen rutinleri anlayabilmesidir.İlköğretim rutinleri daha çok aspergerli çocuklarda kullanılır

Konuşma rutinleri, rutin hareket tekrarı rutin dosya oluşturma hareket tekrarı ile neleri hedeflediğimiz komut çalışmaları erken tanılanan çocuklarda çalıma planın oluşturulması evde çalışma alanının belirlenmesi , aileye rutin çalışma ile ilgili bilgi verilmesi ,rutinlerde bilgisayarın kullanılması ile ilgili bilgileri ayrıca yapılandırıp yazacağım bu yazı giriş yazısı niteliğindedir .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otistik Çocuklar ve Konuşma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Rahşan ÖZGENLİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Rahşan ÖZGENLİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rahşan ÖZGENLİK Fotoğraf
Rahşan ÖZGENLİK
İzmir
Özel Eğitim Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Rahşan ÖZGENLİK'in Makaleleri
► Otistik Çocuklar Erdi KANBAŞ
► Otistik mi İnsiyatifsiz mi ??? Psk.Esra ERDOĞAN
► Çocuğum Otistik Mi Emine ERGÜN
► Otistik Çocuklarda Duyulara Verdiği Tepkiler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otistik Çocuklar ve Konuşma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top