2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Aile Kurmanın Yolları
MAKALE #6541 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU | Yayın Mart 2011 | 6,256 Okuyucu
MUTLU AİLE KURMANIN YOLLARI

Bireyler kendi özgüven sorunlarını, bir çift olarak yaşadıkları ilişkiye de taşırlar. Ailenin liderleri olan anne babanın aralarındaki ilişki sorunlu ise mutlu bir aile yaratabilme ihtimalleri düşmektedir. Eşlerin ilişkisinde: sahiplenme, egemen olma girişimleri, saldırganlık, pasiflik, kıskançlık, sık sık ağlama krizleri, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sosyal ortama girmekte isteksizlik, utangaçlık, surat asma, sürekli sinirlenme, baskıcı davranışlar, şiddet, intihar tehdidi, duygusal ve fiziksel uzaklaşma, sık sık ortaya çıkan duygusal patlamalar, haftalar veya aylar süren sessizlik gibi belirtiler belirli bir biçimde süreklilik gösteriyorsa bu ilişki sorunlu olarak tanımlanmaktadır. Sorunlar aslında yaşamımızın gerçekleridir ama bazen sorunlu ilişkiler bizim yarattığımız kabuslara dönüşebiliyor. Bu noktada değişim gerektiren süreçleri farketmemiz ailemiz için ve kendimiz için müthiş bir değer taşımaktadır. Ancak bu şekilde mutlu aile kurma, kurabilme olanağını elde edebiliriz. Temelde baktığımızda katıksız saf bir mutluluk bulamayacağımız aşikar! Fakat bir gerçek daha var ki mutlu aile atmosferi de kendini gerçekten belli eder. Mutlu aile kimdir? Mutlu aile nasıldır? Mutlu aile kurmanın yolları var mıdır? Varsa mutlu aile olma yolları nelerdir?
Mutlu bir aile kurmanın yolları şunlardır:
  • Anne babanın duygusal olarak kendi ailesinden bağımsız olması: daha öncede bahsettiğimiz gibi anne babanın kendi çocukluk deneyimleri, kendileri hakkındaki şimdiki duyguları, bir çift olarak aralarındaki ilişkinin gücü, ailenin mutluluğunu ve düzenini belirleyen en önemli faktörlerdir. Ebeveynlerin yetişkin olarak çocukluklarından getirmiş oldukları çözülmemiş sorunlarla yetişkinliklerinde de sürmekte olan çocukça bağımlılıkların fark etmeleri çok önemlidir. Hem erkek hem de kadın kendi ebeveyninden duygusal olarak kopmalı ve onlara bağımlı ya da onlar tarafından yönetilir bir durumda olmamaya özen göstermelidir. Ebeveynden kopmak artık onları sevmemek değil, onlardan bağımsız olmak anlamına gelir.
  • Anne babanın özgüven düzeylerinin yüksekliği: anne babanın özgüven düzeyi yaşam deneyimlerine ve kendi ebeveynlerinin onları yetiştirme tarzına göre şekillenir. Anne babanın kendileri ve yaşamları ile duygu düşünceleri hakkındaki özdeğerleri onların özgüvenlerini etkiler. Bununla beraber anne babanın kendi anne babalarına bağımlı değil bağlı bir ilişki içinde olmaları ve gerektiğinde onlardan bağımsız yaşamlarını sürmeleri ve karar alabilmeleri de yüksek özgüven oluşumunu sağlar.
  • Eşlerin uyumlu bir ilişki içinde olması: Eşlerin kendilerine ve birbirlerine saygı duyması, aralarındaki ilişkinin aile içindeki tüm ilişkiler için bir örnek oluşturması eşlerin uyumlu bir ilişki içinde olmasını sağlar. Bunun için anne babanın açık iletişim kurması, sorunları konuşarak ve ortak çözümlemelerle çözmeye çalışmak. Birbirinin ihtiyaçlarını göz ardı etmemek vb.
  • Nasıl mutlu bir aile yaratılacağının bilincinde olmak: Anne baba, başarılı ebeveyn olma konusunda, farkında olmadan ya kendi ebeveyninin davranışlarının örnek alır ya da tam tersini yapar. (Dikkatli düşündüğümüzde “Babamın ya da annemin bize davrandığı gibi davranmayacağım” desek de bazen onlar gibi davrandığımızı görebiliriz.) Her iki davranış da aile mutluluğuna zarar verebilir. Anne babaların bilincinde olmaları ve kazanmaları gereken temel beceriler şunlardır;
*Özgüvene zarar verecek ve aile içinde uyumu engelleyecek iletişim süreçlerinin farkında olabilmek. (bknz; çift ilişkisinde iletişim engelleri ve çözümleri)
*Her aile bireyi ile koşulsuz sevgi içeren bir ilişki kurabilmek (bunlara daha sonra değineceğiz).
*Aile içindeki uyumu bozan sorunları (aşırı sahiplenme, egemen olma girişimleri, otoriterlik, cinsel davranış bozuklukları, saldırganlık, pasiflik, kıskançlık, umursamazlık, ihmalkarlık, istismar, ihmal, sık sık ağlama krizleri, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sosyal ortama girmekte isteksizlik, utangaçlık, surat asma, sürekli sinirlenme, baskıcı davranışlar, şiddet, intihar tehdidi, duygusal ve fiziksel uzaklaşma, sık sık ortaya çıkan duygusal patlamalar, haftalar veya aylar süren sessizlik vb.) çözebilmek
*Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve aile üyelerinin makul ihtiyaçlarına olumlu biçimde cevap vermek
*Tüm duygularını ifade edebilmek ve aile üyelerinin ifade ettikleri duygulara yapıcı cevap vermek
*Dinleyebilmek, kendini doğrudan ve açık bir biçimde ifade edebilmek
*Hem kendi kişiliğini ve bağımsızlığını hem de aile bireylerinin kişiliklerini ve bağımsızlıklarını geliştirebilmek
*Sorumluluk taşıyabilmek
*Dışardan aileye yapılacak gereksiz müdahalelere(üçüncü derece akrabaların, büyükanne-büyükbabanın vb.) karşı koyabilmek
  • Uygun sosyal ortam ve geniş maddi olanak (genelde bu sağlanmayabiliyor ama temel düzeyde maddi olanak denilebilir) sağlamak.


SEHİR HİLOOĞLU
Aile Terapisti-Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Aile Kurmanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
Hatay
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun Makaleleri
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Mutlu Olmanın Yolları Psk.Deniz AKINCI
► Mutlu Yaşamanın Yolları Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutlu Aile Kurmanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:23
Top