2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeşler Arası İlişkiler
MAKALE #6551 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU | Yayın Mart 2011 | 54,116 Okuyucu
KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER

Ailede kardeşler arasında kurulacak ilişkilerin niteliği, hem ailenin mutluluğu hem de kardeşlerin iyi bir yetişkin olup olmaması bakımından son derece önemlidir. Kardeşler arasında olumlu ve dengeli ilişkiler kurmak ve böylesi ilişkileri sürdürmek kolay değildir. Bununla birlikte kardeşler arasında iyi ve dengeli ilişkilerin kurulması olanaksız da değildir. Olumlu ilişkiler kurabilmek için her şeyden önce kardeşler arasında iyi ilişkiler kurulmasını engelleyen ya da kurulmuş iyi ilişkileri bozan faktörlerin bilinmesi gerekmektedir.

İlişkileri Bozan Nedenler

Kardeşler arasında yerleşmiş olan ilişkiler, ilerki yaşantıyı geniş çapta etkilediğinden büyük önem taşımaktadır. Aşırı bağımlı ve zorlayıcı, otoriter kişiliğe sahip iki kardeşin gelecek yıllarda diğer insanlarla olumlu ilişki kurmaları oldukça güçtür. İster kız olsun ister erkek olsun kardeşlerinden kopamayan bir yetişkin olgunlaşmamış demektir. Bunun temelinde çocukluk yıllarında tutarsız bir eğitim uygulamasının yattığı söylenebilir. Çocuklarına dengeli-tutarlı davranabilen anne babalar çocuklarının diğer insanlarla ömür boyu dengeli ilişkiler kurmasını sağlarlar. Kardeşler arasında eşit olmayan ve tutarsız aile tutumları, ayrımlar, imtiyazlar kardeşler arasında düşmanlığın doğup büyümesine neden olur. Anne ve babanın kardeşlerden birini evin gözdesi yapması kardeşler arasında düşmanlık duygularının doğup yerleşmesine neden olmaktadır. Kardeşleri arasında en büyük, en küçük, en başarılı ya da en güzel şeklinde tanımlanan ve ya buna benzer sıfatlar neticesinde ayrıcalık tanınan bir çocuk , kazandıklarını , kardeşleri tarafından ömür boyu itilmekle fazlasıyla ödemektedir.
Anne babanın kontrolsüzce neden olduğu, yetişkinlerin körüklediği, yerleştirdiği bu tür kardeşler arası yarışma duygusu uzun yıllar silinmeyecek kızgınlıkların, hırsların belkide düşmanlıkların oluşmasına neden olmaktadır. İlerki yıllarda çok başarılı da olsa kişi çocukluk yıllarında hep ikinci, üçüncü yani geri planda kalmanın izlerini unutamamakta ve başarısının zevkine varamamaktadır.

Çocukların her birinin sevgiye , şefkate ve gözde olmaya ihtiyacı vardır. Bu temel ihtiyaçların kardeşler arasında adil ölçüler içinde giderilmesi, onları birbirine karşı olumsuz duygulardan uzaklaştırır ve çocukların özgüvenlerini yükselttiği gibi aile içinde olumlu bir atmosfer oluşturur.

Anne baba olarak gerçekçi olursak kardeşler arasında belirli bir düzeyde problem ve çatışmanın doğal olduğunu görürüz. İnsanlar ve özellikle kardeşler arasında zaman zaman çatışma çıkması doğaldır. Bunların belli sınırlar içinde hoşgörüyle karşılanması gerekir. Kızgınlıklar ve kırgınlıkları açıkça ifade etmek, hiçbir şey yokmuş gibi davranmaktan çok daha sağlıklıdır. Sorunları çözmede önerilecek tek ve ideal bir çözüm yolu yoktur. Bunun yerine, bir kısım çözüm yollarını denemek, adil ve mantıklı bir yol izlemek daha iyidir. Evde kuralların herkes için aynı düzeyde işlemesi gerektiğini gözden kaçırmamak gerekir. Haklıyı ve haksızı ayırmanın mümkün olmadığı durumlarda, ya durumla hiç ilgilenmemek ya da tarafların her ikisini birden cezalandırmak , tek tarafı suçlamaktan daha yararlıdır.

Sorumluluk Duygusunun İlişkilere Etkisi:

Çocukların evdeki görev ve sorumlulukları yaşlarına uygun ve adil olmalıdır. Yetişkinler, evde en büyük çocuğa ne fazla yüklenmeli ne de mantık ölçülerini aşan haklar vermelidir. Büyük çocuk sahip olduğu şeyleri küçük kardeşine bakıcısı gibi ya da ondan sorumlu anne ya da babası gibi hissederse, küçük kardeşine dostça davranma olanağı azalır. Aynı şekilde küçük kardeş büyük kardeşini patronu gibi algılayabilir ki bu kardeş ilişkisinde ilişkide ciddi hasarlar oluşturur. Küçük kardeş her türlü hatasından dolayı, büyüğün cezalandırıldığını ve büyüğe karşı saldırgan davranışlar sergiler.

Büyük kardeşler küçük kardeşlerinden sorumlu tutulmamalı, her gittiklere yere onları götürmeye zorlanmamalı , gidilecek yerlerin seçilmesinde küçüğün isteklerine sürekli öncelik verilmemelidir. Bunun yerine kardeşler arasında olumlu, karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı ilişkilerin kurulup , beslenmesine gayret edilmelidir. Böyle bir ilişki kurulduktan sonra paylaşma ve beraber olma isteği kendiliğinden gelişecektir.
Bazı ailelerde ise en büyük çocuk ailenin gözdesi durumundadır. Bu ailelerde büyük çocuklara anne-babalara yakın haklar verilir. Bu da tıpkı yukarıdaki gibi olumsuz etki gücüne sahiptir ve kardeşler arası ilişkileri bozar. Aynı şekilde küçük çocuk olduğu için evin en küçük çocuğuna diğer çocuklara göre daha özel davranılırsa benzer bozuk kardeş ilişkisinin oluşması kaçınılmaz olmaktadır.

Büyük Çocukların Giysilerini Küçük Kardeşlere Devretme

Ailede kardeşler arası ilişkileri bozan ve kardeşleri birbirine düşman eden bir başka önemli sorunda büyük çocukların giymedikleri giysilerin küçük kardeşlere devredilmesidir. Özellikle çocuk sayısı fazla olan aileler için küçülen giysilerden yararlanmak ekonomik bir zorunluluk olabilir. Ancak bunun sürekli bir yol gibi benimsenmesi ve küçük çocuğa hiç yeni giyim eşyası alınmaması ve sanki bunun son derece doğal bir yolmuş gibi sevgiden,anlayıştan yoksun bir biçimde yapılması,sorunu büsbütün büyütür.

Ailenin ekonomik gücüne göre eşit dengede kalmak şartıyla, her çocuğun ihtiyaçlarının giderilmesi, onların ruh sağlığı yönünden yeterli ve dengeli kişilikler geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Kardeşler Arası Uyumsuzlukta Ana-Babanın Rolü

Çocuklardan birini,öbürü gibi olmaya teşvik emek, yöneltmek, onların birbirlerinden nefret etmesine neden olabilir. Özellikle çok başarılı olan çocuğu örnek olarak göstermek ve onun kadar başarılı olamayan kardeşi buna zorlamak, o düzeye çıkamayacağına inanan çocuğun, meşhur olmak için, olumsuz yollara sapmasına kadar varan davranış bozukluklarını benimsemesine neden olabilmektedir.

Çocukları aşırı zorlamak, onları gerekli gereksiz birbiriyle karşılaştırmak, yetişkinlerin istediği gibi olumlu sonuç vermemektedir. Yetişkinler, çocuklarının olumlu ilişkiler kurmalarını istiyorlarsa “Neden kardeşin gibi olamıyorsun? Anlamıyorum türünden kıyaslayıcı konuşmalardan sakınmalıdırlar.

Çocukların evde birbirlerine benzemeye çalışmaları, kuşkusuz, oldukça sağlıklı bir davranıştır. Ancak bu yolu çocuk kendisi seçip benimsemeli, bunun için zorlanmamalıdır. Okuldaki başarıları farklı olan kardeşlerin durumları ayrı ayrı ve özel bir biçimde kendi içinde ele alınmalıdır. Bunlar kesinlikle karşılaştırma konusu yapılmamalıdır. Buna dikkat edilmezse kardeşlerin birbirinden nefret etmelerine kadar varan olumsuz duyguların doğuşuna neden olunur.

Olumlu İlişkilerin Oluşturulması

Evde çocukların birbirlerini sevmeleri, olumlu ve dengeli ilişkilerin yerleşmesini sağlamaktadır. Yetişkinler, çocuklarını birbiriyle beraber olmaya, beraber oynamaya itmemeli, bu isteğin kendiliğinden doğmasını sağlayacak ortamı hazırlamalıdırlar Çocukların ortak yönleri çok olan kişilerle beraber olmak istedikleri hatırlanmalı ve aralarında fazla yaş farkı olan kardeşlerin,sürekli olarak aynı türden etkinliklere katılmaları istenmemelidir. Kardeşlerin birbirlerini sevmeleri gereğinden yerli yersiz söz edilmemeli ve bunu sağlamak için çocuklara ricada bulunulmamalıdır. Yakınlık ve sevginin, çocukların bağımsız, kişisel yeterliliğe sahip , başkalarının hak ve sorumluluklarına saygı duyan kişiler haline getirilmesiyle sağlanabileceği unutulmamalıdır.

SEHİR HİLOOĞLU
Aile Terapisti- Uzm. Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeşler Arası İlişkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     21 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
Hatay
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun Makaleleri
► Kardeşler Arasında Kıskançlık Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kardeşler Arası İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:36
Top