2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı Muayenesi
MAKALE #6575 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Mart 2011 | 17,753 Okuyucu
KIZLIK ZARI MUAYENESİ

Kızlık zarı anatomik yapısı nasıldır?

Kızlık zarı iç yüzeyi mukoza dediğimiz ağız içi yapısına benzeyen bir yapıdadır ve vajinanın girişinden yaklaşık 1- 1,5 cm içerdedir.

Aslında vajinanın gelişimi sırasında oluşmuş bir deri kıvrımıdır. Vajina girişini tamamen kapatmaz çünkü orta kısmında vajinal salgıların ve adet kanının dışarıya akmasını sağlayan açıklık vardır. İşlevsel bir fonksiyonu yoktur.
Her insanın ağız, göz, burun yapısı nasıl farklı ise kızlık zarı yapısı da farklılıklar gösterir. Kızlık zarının damarsal yapısı, kalın veya ince kenarlı oluşu, orta kısmında septa dediğimiz ince duvarsal yapının varlığı veya yokluğu, doku düzeyinde elastik yapısındaki farklılıklara gore yapısal çeşitlilikleri çok fazladır.

Kişiler arasında kızlık zarı yapısı ve şeklindeki farklılıklar, ilk ilişki sonrası kanamanın miktarında da değişikliklere yol açar.

Kızlık zarı muayenesi nedir?

Kızlık zarı muayenesi, Hymen muayenesi, Bekaret muayenesi, Kızlık muayenesi veya Bekaret testi adı altında pekçok hastamız kızlık zarı hakkında bilgi sahibi olmak için bize başvurmaktadır.

Kızlık zarı muayenesi jinekolojik masada ve kadın doğum uzmanları tarafından yapılan özel bir muayenedir. Bu muayene ile kişiler, yaşadıkları olayın kızlık zarı üzerindeki etkilerinin ne boyutda olduğunu ve kızlık zarının bozulup bozulmadığı bilgisini alırlar.

Kızlık zarı muayenesi ile kişi, her kadında farklı özellikleri olan kızlık zarının yapısı hakkında bilgi alır. Bu muayene nedeniyle belki de ilk defa jinekologa gelen ve jinekolojik masaya oturan kişiler çok gergin olacağı için, doktoru tarafından güven verilerek rahatlatılmalıdır.

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı muayenesi, kadın doğum uzmanının jinekolojik masada yatan hastanın iç dudaklarını yanlara çekerek gözle değerlendirmesi ile yapılan bir muayenedir. Kızlık zarı muayenesi sırasında hasta kesinlikle ağrı veya acı hissetmez. Kızlık zarı muayenesi tecrübeli bir jinekolog tarafından saniyeler içinde yapılan özel bir muayenedir.

Kızlık zarı muayene bulguları doktoru tarafından kişiye nasıl tarif edilir?
Kızlık zarı muayenesi sonrası kızlık zarının anatomik yapısı ve olası bir zedelenme bölgesi kişiye çizim üzerinde anlatılır. Kızlık zarı iç kısım açıklığını oluşturan deliksi yapı saat benzeri bir konumla benzerleştirilir ve yırtık bölgesi tarif edilir. Örneğin ‘Kızlık zarı yapınız kalın kenarlı, ve saat 7 hizasında yırtık oluşmuş’ gibi.

Kızlık zarı muayenesi neden yapılır?

Çoğu zaman toplumsal baskıların sonucu pekçok kişi bakireliği ile ilgili kuşkular taşır ve bu nedenle kızlık zarı muayenesi olmak ister. Kliniğimize kızlık zarı muayenesi için en sık başvuru nedenleri:
. Erkek arkadaşımla sadece sürtünme yoluyla birlikte olduk, biraz zorladı sonrasında tuvalete gittiğimde çamaşırımda kan gördüm, kızlık zarım bozulmuş mudur?
. Yeni evliyiz ancak ilk gece birlikteliğimizde kan gelmedi? Daha önce kimseyle ilişkim olmadı? Neden kanamam olmadı? Kızlık zarım esnek yapıda mı?
. Oniki yaşında bisiklete binerken sert bir şekilde vajina bölgemde zorlanma hissetdim sonra çamaşırımda birkaç kan damlası gördüm. O zamandan beri kızlık zarımla ilgili kuşkularım var. Acaba kızlık zarım bozulmuş mudur?
. Yeni evliyiz, birbirimizi çok seviyoruz ancak tam cinsel birleşme sırasında vajina bölgemde çok ağrı ve acı hissetdiğim için penisin girmesine izin vermiyorum. Artık acı çekeceğimden korktuğum için ilişkiye girmeye bile çekinmeye başladım. İnternetde okudum, bende vajinismus hastalığı mı var yoksa kızlık zarım çok mu dar?
. Bir ay sonra evleniyorum. Acaba kızlık zarımın yapısı nasıl? Kanama olacak mıdır?
. Erkek arkadaşımla ilişkiye girdik ama onun da benim gibi ilk deneyimi, hiçbirşey anlamadık, kanamam da olmadı. İlişkiye mi giremedik yoksa kızlık zarım kanamadı mı?
. Mastürbasyon sırasında yanlışlıkla parmağım vajinadan içeri girdi. Acaba kızlık zarım bozuldu mu?
. Erkek arkadaşımla üzerimde çamaşır varken ilişkimiz oldu. Herhangi bir kanamam yoktu ancak iki saat sonra lekelenmem oldu bir gün sonra da adet görmeye başladım. Acaba bu kan kızlık zarımdan mı geldi yoksa adet kanamamdan mı? Merak ediyorum kızlık zarım bozulmuş mudur?
. Küçük kızım 5 yaşında vajina bölgesinde sık sık akıntı ve kaşıntı oluyor. Elini çok sık vajinasını sert sert kaşırken buluyorum. Kızlık zarı bozulmuş mudur?
. Yedi yaşındayken bir yakınımızın tacizine uğradım. Daha once de bu konuda çok muayene olmak istedim ama emin olamıyorum acaba kızlık zarım bozulmuş mudur?

Kişi kendi kızlık zarını kontrol edebilir mi?

Kişiler kendileri kızlık zarlarını uygun pozisyonu aldıklarında ayna yardımı ile kontrol etmek isterler ancak kızlık zarının pozisyonu ve kişilerin bu konudaki tıbbi bilgilerinin yetersizleri nedeniyle değerlendirme yapamazlar.

Menstruasyon kanaması sırasında kızlık zarı muayenesi yapılır mı?

Jinekolojik muayenenin aksine, menstruasyon kanaması sırasında kızlık zarı muayenesi mümkündür.

İlk birliktelik sonrası herkesde eşit miktarda mı kanama olur?

İlk birliktelik sonrası kişilerde farklı mitarda kanamalar olur. Çok az veya hiç kanama olmayacağı gibi, ileri derece kanamadan dolayı cerrahi müdahale uygulamak zorunda da kalınabilir.

Cinsel birliktelik dışında kızlık zarı bozulabilir mi?

Çok nadir de olsa karşılaşılabilir. Genital bölgeye olan bir travma veya kaza sonrası kızlık zarı bozulabilir. Yine çok nadiren uzakdoğu sporları, jimnastik gibi perine bölgesinin zorlandığı sporlarda kızlık zarı bozulabilir.

Mastürbasyon sırasında parmak veya yabancı bir cisimle kızlık zarı bozulabilir mi?


Parmak veya başka bir yabancı cisim vajina içine sokulursa kızlık zarı bozulabilir ama vajina içine sokmadan yapılan mastürbasyonla kızlık zarı bozulmaz.

Bozulan kızlık zarı kendiliğinden iyleşebilir mi?

Kızlık zarı bozulsa da, partnerıyla çok ilişkisi olmadığı için kızlık zarını kendiğinden iyleşebileceğini düşünürler ancak bozulan kızlık zarının kendiliğinden iyleşmesi veya ilaç sürülerek iyleşmesi mümkün değildir.

BU KONUDA SİZ DE KIZLIK ZARI YAPISI İLE İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK VE EVLİLİK ÖNCESİ DANIŞMANLIK İÇİN JİNEKOLOGUNUZLA GÖRÜŞMENİZİ ÖNERİRİZ...SAĞLIKLI GÜNLER...

Op Dr Ebru Zülfikaroğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı Muayenesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Sorularla Kızlık Zarı ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı Muayenesi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:32
Top