2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Sürecinde Çocuk
MAKALE #6588 © Yazan Psk.Gülten İKİZOĞLU | Yayın Mart 2011 | 5,105 Okuyucu
Ne yazık ki güzel dilek ve umutlarla başlayan evlilik hayatı bir süre sonra eşler arasındaki anlaşmazlığın ve mutsuzluluğun evliliği sürdüremeyecek duruma gelmesiyle “boşanma” ile noktalanabiliyor. Boşanma yani evlilik akdinin sona ermesi, ailenin dağılarak tüm bireylerini olumsuz etkilemesine, yaşam süreci içinde aşılması zor engelleri kişinin önüne koymasına sebep olan karmaşık ve yıpratıcı bir süreçtir. Boşanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda bile eşlerin tekrar mutluluğu yakalayabilmesi, yeni yaşam düzeni kurabilmesi zaman alır.

Boşanma öncesinde, boşanma sırasında ve de sonrasında en büyük sorunu çocuklar yaşar. Kendi aralarındaki anlaşmazlığın içinde kaybolan eşler, boşanma öncesinde çocuklarını ihmal etmeye yatkındırlar. Sonrasında ise çocuğu çekişmelerin ortasına atarak taraf olmaya, ya da arabuluculuk yapmaya zorlayarak yıpratabilirler. Çocukların bu süreci mümkün olduğu kadar az hasarla atlatabilmeleri için anne babanın boşanmaları kesinleştikten sonra çocuklarını karşılarına alıp “ Artık geçinemiyoruz ve bir arada mutlu olamıyoruz. Bundan sonra ayrı yaşamaya karar verdik. Bunun sizi mutsuz edeceğini, bizi anlamakta güçlük çekeceğinizi biliyoruz. Ne yazık ki başka çare yok. Anne-baba olarak size olan sevgimiz ve ilgimiz ve tutumumuz değişmeyecek.”gibi bir açıklamadan sonra, o andan itibaren yaşanacak süreci açıklamaları ve çocukların bu yönde soru sormalarını, duygusal tepkilerini ortaya koymalarını desteklemeleri önemlidir.
Çiftlerin aralarındaki anlaşmazlığı düşmanlık, inatlaşma boyutuna getirmeden, öncelikle birer ebeveyn olduklarını hatırlayarak hareket etmesi çocukların ruh sağlığı için, gelecekleri için önemlidir. Sadece birbirlerinden boşandıklarını, hayatları boyunca çocuklarının annesi babası olarak kalacaklarını, bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduklarını unutmamalıdırlar. Boşanmış anne-babanın çocukları hakkında konuşabilecek kadar iletişimlerini devam ettirebilmeleri gerekir. Alınacak kararlarda özellikle çocuğun faydası gözetilerek ortam tutum içinde bulunmaları gerekir.
Çiftler ayrıldıktan sonra, çocuğun boşanma öncesindeki düzeninin mümkün olduğu kadar devam etmesini sağlamak önemlidir. Çocuğun hem ebeveynlerinden birinden ayrı yaşamaya, hem yeni evine, yeni okuluna yeni arkadaşlara alışmaya çalışması oldukça zordur. Bir anda ortaya çıkan bu değişiklikler çocuğu yıpratabilir ve anne-babasını suçlamasına sebep olabilir. Bu durum çocuğun boşanmayı kabullenmesini, yeni yaşam düzenine adapte olmasını zorlaştıracaktır. Küçük yaşlardaki çocuklar boşanma olayını tam olarak anlayamadıkları için bir gün anne babasının barışacaklarını hayal ederler. İçlerinde bu umudu taşırlar. Barışmanın gerçekleşmediği gördüğü her an hayal kırıklığını tekrar tekrar yaşarlar. Bu durumdan ya annesini ya babasını sorumlu tutar ya da “ beni sevselerdi barışırlardı” diye düşünerek kendini suçlar. Ebeveynlerin çocuğu üzüntüden korumak amacıyla boşanma olayını saklamaları ve ya “ilerde belki barışırız” demeleri daha büyük sorunlara neden olur.

Çocuğa sürekli acıyarak bakıp aşırı hassas ve koruyucu davranmak, suçluluk duygusuyla hareket edip her istediğini yapmaya çalışmak da sıkça yapılan hatalardandır. Bu tutum çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiler. Sorumluluk gelişimini geciktirir. Büyüdükçe, özelikle ergenlik döneminde bu durumu kendi çıkarı için kullanmasına sebep olur. Her anne babanın çocuk eğitiminde geçerli olan doğruları bilmeye uygulamaya ihtiyacı vardır. Ancak boşanmış anne babaların doğru davranış modellerini bilmesi ve uygulaması kritik önem taşır.

Psikolog Gülten İKİZOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Sürecinde Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülten İKİZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülten İKİZOĞLU Fotoğraf
Psk.Gülten İKİZOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun Yazıları
► Boşanma Sürecinde Çocuk Psk.İskender YUSUF
► Boşanma Sürecinde Çocuklar Psk.Seda BİRCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boşanma Sürecinde Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:31
Top