2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Terapisinin Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi
MAKALE #6602 © Yazan Psk.Saadet EMİŞÇİ | Yayın Mart 2011 | 5,316 Okuyucu
Klinik psikolog Saadet Emişçi’ nin evlilik terapisinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemek için yaptığı bir araştırmada evlik terapisi alan bireylerin yaşam kalitesinde anlamlı bir artış olduğu görülmüştür.

Evlilik terapisinin yaşam kalitesi bakımından incelenmesi, hem kuramsal hemde terapötik açıdan önemlidir. Glen (1990) evliliğin, bireyin yaşam süresini uzattığını, psikolojik ve beden sağlığını koruduğunu, mutluluğunu artırdığını belitmektedir. Evliliğinde şiddetli sorunlar yaşayan eşlere yönelik olarak uygulanan evlilik terapisi, iletişim, uzlaşma, problem çözme becerilerini geliştirme, benlik gelişimi, fiziksel ve duygusal yakınlığın artırılması, bireysel yaşam kalitesini ve evlilik gelişiminin kalitesinin gelişimini sağlamaya çalışır ( Gottman, 1995)

Dünya Sağlık Örgütü, “hedefleri, beklentileri, standartları, ilgileri ile bağlantılı olarak, kişilerin yaşadıkları kültür ve değer yargılarının bütünü içinde durumlarını algılama biçimi” olarak tanımlar yaşam kalitesini. Yaşam kalitesinin kapsamında olan bedensel alan (canlılık ve bitkinlik, uyku ve dinlenme, ağrı ve rahatsızlık), ruhsal alan (olumlu duygular, düşünme-öğrenme, benlik saygısı, beden imgesi, olumsuz duygular), bağımsızlık düzeyi (hareketlilik, gündelik işleri yürütebilme, çalışabilme gücü), sosyal ilişkiler (diğer kişilerle ilişkiler, sosyal destek, cinsel yaşam), çevre (fiziksel güvenlik, ev ortamı, maddi kaynaklar, yeni bilgi beceri edinme, dinlenme boş zaman) kişisel inanç, sosyal baskı gibi değişkenlerde irdelenecek, hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak ele alınmıştır.
Araştırma çeşitli merkezlerde en az 10 seans evlilik terapisi alan, evli, 20 ila 40 yaş arası, daha önce evlilik terapisi almamış 60 kişilik deney grubu ve hiç evlilik terapisi almamış 20 ila 40 yaş arası, 30 kişilik bir kontrol grubu ile yapılmıştır.


Evlilik terapilerinin çiftlerin yaşam kaliteleri üzerindeki etkileri belirlemek amacıyla yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıda tartışılarak sunulmuştur:
  • Evlilik terapisi sonrası bireylerin fiziksel sağlık, enerji ve uyku düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek, ağrı düzeyleri ise kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur.
  • Evlilik terapisi sonrası deney grubundaki olguların Psikolojik ve alt boyutlarından Olumlu duygu, Düşünce/öğrenme, Özsaygı ve Beden imgesi düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek, Olumsuz duygular düzeyleri ise kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur.
  • Evlilik terapisi sonrası deney grubundaki olguların Bağımsızlık Düzeyi ve alt boyutlarından Haraketlilik, Aktivite ve Iş düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek, İlaçlara bağımlılık düzeyleri ise kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur.
  • Evlilik terapisi sonrası deney grubundaki olguların Sosyal ve alt boyutlarından İlişkiler, Destek ve Cinsellik düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur.
  • Evlilik terapisi sonrası deney grubundaki olguların Çevre ve alt boyutlarından Güvenlik, Sağlık hizmetleri, Bilgiye ulaşma, Boş zaman ve Çevre düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur.
  • Evlilik terapisi sonrası deney grubundaki olguların Kişisel inanç, Genel Yaşam Kalitesi ve sağlık düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur.
  • Genelleme yapabilmek için elbetteki daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre evlilik terapisi, bireylerin yalnızca evlilik kalitesi üzerinde değil, bireysel yaşam kaliteleri üzerinde de anlamlı bir etki yarattığı görülmektedir.
Kaynaklar

-Gottman JM,(1995), The marriage clinic:A scientiftically based marital therapy. New York: W.W Norton&Company
-Gleen J.F,(1990) Emotionally focused therapy for couples. New York : Guilford.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Terapisinin Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Saadet EMİŞÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Saadet EMİŞÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Saadet EMİŞÇİ'nin Yazıları
► Yaşam Kalitesi Psk.Özlem YILMAZ
► İlişki Yönetimi ve Yaşam Kalitesi Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Terapisinin Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Terapi Ne İşe Yarar Ocak 2015
► Hissediyorum O Halde Varım Aralık 2014
► Kendine Yabancılaşma Eylül 2012
◊ Travmanın Tamir Edilmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:44
Top