2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Dağınıklığı Artık İlaçsız Tedavi Ediliyor
MAKALE #6606 © Yazan Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK | Yayın Mart 2011 | 8,950 Okuyucu
Anne kaygılıydı, tahammülü kalmamıştı. Oğlu B. 6. sınıfa başlamış, SBS sınavına girecek. Güzel bir okul, iyi bir dershane seçilmişti, hatta birkaç dersten özel ders alıyordu ama B.’nin ders notları hala düşüktü, deneme sınavlarının sonuçları ise hayal kırıklığı. Birçok kişi “Çok zeki, çalışırsa yapar.” diyordu ama B. bir türlü ders çalışmıyor ve başarılı olamıyordu. Bir hedefi yoktu. Okuldan zaman zaman şikayetler geliyordu. Önceden anne ile ders çalışan B. şimdi annesinin, odasına bile girmesini istemiyor artık söz de dinlemiyordu. B. ise sürekli bilgisayar oyunları oynamak istiyordu. Daha önce bir doktora gidilmiş, doktor “dikkati dağınık” demiş ve istemeyerek de olsa ilaç kullanılmış buna rağmen ders başarısı hala istenilen seviyeye gelmemişti.

Anne ile görüşme yapıldıktan sonra hamilelik döneminde bile, çocuğun karnında hareketli olduğu, doğumun biraz zor geçtiği, emeklemeden yürümeye başladığı, 2-3 yaşlarında konuşmanın başladığı, ailenin ilk torunu olduğu için aşırı sevildiği ve her istediğinin yapıldığı, kreş öğretmenlerinin hareketli bir çocuk dediği, 1. sınıfın ilk zamanlarında sıraya oturmakta, kurallara uymakta, ders çalışmakta zorlandığı ve isteksiz olduğu, bu yüzden hep anne yardımı ile ders çalıştığı, bilgisayar oyunlarına çok meraklı olduğu, hatta izin verilse tüm zamanını bilgisayar oyunlarıyla geçireceği, bunun yanında arkadaşlarının sevdiği ve cana yakın bir çocuk olduğu bilgileri alındı.
B. ile yapılan detaylı bir inceleme ve testten sonra ortaya çıkan durum; Dikkat Eksikliği(dikkati dağınık tip). Evet bazılarının dediği gibi “zeki çocuk” ama bu teşhis(!) sadece birkaç alanda geçerli. Örneğin soyut zeka ve muhakeme becerisi iyi düzeyde; ancak işleme dayalı işlemlerde, örneğin aritmetik, matematik gibi alanlarda maalesef sıkıntılar var. Bununla beraber ortaya çıkan asıl sorun anlamanın, kavramanın normal olmasına rağmen B.’nin gördüğü bilgileri hemen unutması, hatırlamakta zorlanması, nasıl ders çalışması gerektiğini ve bilgiyi nasıl işleyeceğini/işlemleyeceğini bilmemesiydi. Bu döngü (anlama→unutma, anlama→unutma…) sürekli devam ettiği için artık öğrenme, ders, bilgi vs. her şey onun için sıkıcı ve zor gelmeye başladı. Bu, sürekli diyet yapmaya çalışan ama hiç kilo veremeyen bir kişinin, artık diyet yapmaktan sıkılması gibi bir durum.

Sınıf ilerledikçe daha önce edinilen bilginin hatırlanması ve üzerine bilgi inşa edilmesi gerekmekte, geçmiş temel bilgiler unutulduğu için yeni öğrenmeler gittikçe zorlaşmaktır. Aslında annenin, babanın ve öğretmenlerin yapmaya çalıştığı B.’nin daha iyi kaynaklardan yani daha iyi okul, daha iyi dershane ve daha iyi öğretmenlerden daha fazla bilgi almasını sağlamak, ama sorun B.’nin okulunda, dershanesinde, öğretmenlerinde ve bilgi alabilmesinde değil beynini nasıl kullanacağını bilmemesinden kaynaklanmakta. Temeli sağlam olmayan bir inşatta yüksek katlar çıkmaya çalışmak gibi bir durum yani.

B.’nin dikkat düzeyi, dikkat ve konsantrasyon becerileri, bilgiyi alma-işleme-hatırlama stratejileri, hızı, motivasyonu, hedefleri, alışkanlıkları, deneyimleri, duyguları, artıları ve eksileri bilinirse doğru bir “yol haritası” çıkarılabilir. Çünkü Öğrenmenin birinci koşulu “dikkat” etmektir.
Acaba Çocuğumda Dikkat Dağınıklığı ve Eksikliği Var mı?
*Dikkatini uzun süre veremez
*Sabırsız- acelecidir
*Zamanı iyi kullanamaz
*Sorumsuzdur
*Çabuk parlar- ani tepkiler
*Dağınıktır- eşyalarını kaybeder
*Okul başarısı kararsızdır
*Hataları tekrar eder
*Çok konuşur
*Yerinde duramaz
*Çok merhametli ya da acımasızdır
*Düşünmeden konuşur
*Maymun iştahlıdır
*Hayırdan anlamaz
*Geç yatmak ister
*Sabah zor uyanır
*Okula gitmek istemez
*Verdiği sözleri tutamaz

NOT: eğer yukarıdaki belirtilerden en az ikisini EVET diyorsanız mutlaka uzmanınızdan yardım alın.

Ailelerle görüşme yaparken paylaştığım bir benzetmemi sizinle de paylaşmak istiyorum. Bir koşu yarışının olduğunu düşünün, atletlerin hepsinin bacak kasları kuvvetli, yarışı başarıyla tamamlamak için yeterli. Ama dizinde bir problem olduğu için çocuğumuz aksayarak, topallayarak koşuyor. Dizindeki sorun giderilse o da diğerleri gibi koşacak. Dizindeki sorun yüzünden koşmaktan, yarışmaktan çok sıkılıyor, koşmak ona gittikçe zor geliyor, “Ben güçsüzüm, ben topalım.” diyor, özgüvenini yitiriyor ve koşuyu bırakmak istiyor.

Dikkat dağınıklığını önleme eğitiminin amacı; diğer bir ifadeyle çocuğun dizindeki problemin doğru tanınmasına yardımcı olmak, anlaşılmasını sağlamak ve ilaçsıznasıl tedavi edileceğini göstererek çocuğun daha iyi koşmasını sağlamaktır. Genel olarak beyni en etkili biçimde kullanmanın yollarını göstermektir. LÜTFEN ÇOCUĞUNUZ TOPALLAYARAK KOŞMASIN.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Dağınıklığı Artık İlaçsız Tedavi Ediliyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ramazan ŞİMŞEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi205 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in Yazıları
► Dikkat Dağınıklığı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
► Dikkat Dağınıklığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dikkat Dağınıklığı Artık İlaçsız Tedavi Ediliyor' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top