2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve İlişki Terapisi
MAKALE #6610 © Yazan Psk.Ayşegül DENİZCİ | Yayın Mart 2011 | 5,249 Okuyucu
Aile; dış dünyadan bizi koruyarak yaşamamıza ve gelişmemize olanak sağlayan evimizdir. Dolayısıyla içeride destekleyen yapıyı oluşturan iletişim sağlığını kaybederse, içindeki bireylerin sağlığını koruması zorlaşır. Aile ilişkilerinin sağlığını yitirmesi çok acı verir. En kötüsü de bu acıdan evin küçükleri daha büyük payı alır.
Her aile ilk kurulduğunda uyum içindedir. Ve hemen her ailede başlangıç uyumunun bozulabildiği çatışmalar yaşanabilir.

Önemli olan çatışmanın yaşanması değil bunun nasıl yaşandığıdır.

Aile içindeki şiddetin kökünde iletişim bozukluğuna karşı savunma sistemi vardır.
Şiddetin ortadan kalkması terapi sürecinin ilk hedefidir.

Aile içindeki iletişim arızaları molotof kokteyli gibidir. Patladığında tüm bireylere sıçrar. Evin içinde patlamadan bir uzmanla imha edilmelidir. Yapılan en büyük yanlış, bu çatışmalara arabuluculuk etsin diye aile yakınlarını, akrabaları, dost ve arkadaş çevreyi araya sokmaktır. Bu kişiler kendi dinamikleri ile elbette yardım edebilmek amacıyla araya girerler. Malesef klinik tecrübeler göstermiştir ki bu durumda olaylar daha da vahim derecelerde tırmanmış ve kutuplaşma takımlarla güçlenerek çatışma ve ayrışma daha da hızlanabilmektedir. İnsanın psişik yapısı hakkında uzmanlığı olmayan kişilerin müdahaleleri iyi niyetle bile olsa gerçek dinamiğin nedenselliklerini çözümleyemediği için pek çok faktör ile etkileşerek durumu daha kötü bir hale getirir. Müdahale eden çevrenin kendi inanç ve bakış açılarından tutun da, kendi kişisel yetiştirilme biçimlerine, müdahale ettikleri pozisyona kişisel tepkilerinden tutun da müdahil oldukları çiftle olan bireysel etkileşimlerine varıncaya kadar çok değişkenli olarak bilinç dışı bile olsa negatif etki edebiliyorlar.

Bu durumda en doğru eylem elbette konunun uzmanına danışmaktır.
Aile içinde baş edilemeyen bir şiddet durumu varsa aklı selim aile büyüklerine gitmek en hızlı çözüm olabilmekte. Ama sonraki süreci sağaltabilmek için yine danışmanlık hizmeti almak daha etkili bir sonuç verir.
Uzman aile terapisti aileyi ve onu oluşturan bireyleri bu çatışmaların yaralanmalarından korurken, ailenin sağlıklı iletişim kurmasına arabuluculuk eder.
Bireysel olarak da, aile içi ve dışı ilişkilerini tüm yaşamlarında sağlıklı yapılandırma ve yürütme açısından destekler.

İlk seanslardaki belirlemeye göre, bireysel ve/veya beraber seans aralıklarıyla, aile ilişkileri içindeki ittifak, koalisyon, gizli çatışma vb. iletişim unsurları karşılıklı olarak aileyi oluşturan bireylerin değerlendirmeleri, eylemleri, şüpheleri, engelleri, belirlemeleri, şikayetleri, olay örgüleri, başkalaşımları, arzuları, rol ezberleri vb. üzerinden çalışılır.

Sıklıkla çocukların yaramazlığı şikayetlerin geliş sebebi olabilse de hiç bir çocuk yaramaz doğmaz. Çocuğun yaramazlığı aile içindeki iletişim arızasının habercisidir.

Daha başka bir çok arıza bildiricisi vardır... Aile bireylerinden birindeki depresyon, psikosomatik hastalıklar, yalanlar, aldatmalar, iş yaşamındaki başarısızlıklar, saygı yitimi, alkol vb. bağımlılıklar, cinsel bozukluk, ilgi azalması, aşırı yoğun ilgi ve ilgilenilme arzusu.

Her aile kendine has bir durumdur ve kendine özgü müdahale gerektirir.

Örtük olanın açığa çıkması durumunda, sürdürülemez bir ilişki durumuna gelme aşamasında uzmana gidilme zamanı gelmiş demektir.
Sorunların daha da büyümeden ve kemikleşmeden çözümlenmesi aile üyelerinin sağlıkları için yaşamsaldır.

Kuşkusuz yaşamda problemler ve yanlış anlaşılmalar bitmez, bununla beraber sırası geldikçe, uygun ve sağlıklı bir şekilde aşılabilir.

Problemleri bastırmak, yok saymak bizim toplumumuzda en sık yapılan aile içi iletişim bozukluğudur. Çünkü bu durum sürdürelemez ve mutlaka başka noktalardan da olsa patlak verir. Mutlulukla yuva kurmaya heves etmiş, birbirini severek seçmiş iki kişinin bu noktaya gelmesi bir günde veya bir olayla gerçekleşmemiştir. Kötü yönetilmiş krizlerin kalıntı birikimleri ve/veya tahammül edilmiş onaylanmayan davranışların birikimleridir. Oysa ki görüş ayrılıkları ne olursa olsun çözümlenmeli, hiç bir orta yol bulunulamadığı noktada da "her konuda aynı düşünmek, hissetmek zorunluluğu olmadığı" konusunda uzlaşılmalıdır. Özellikle çocuk yetiştirme yöntemleri konusunda, artık aynı ev içinde, birbirlerinin sevgilisi olma pozisyonundan daha çok, bir çocuğun ebeveyni olan iki kişinin birbirleriyle kurdukları iletişimin doğruluğu, yakınlığı, samimiyeti, güvenliği çocuğun ruh sağlığı için en gerekli faktördür.

Çözümlenmeyen sorunlar bir sonraki kuşağa da arıza olarak aktarıldığına göre, iletişim sorunu yaşayan kişiler, kendi ebeveynlerinin aktarımlarını yaşıyor da olabilirler.
Her zaman boşanmayı durdurmak mümkün olmasa da daha sağlıklı bireyler olarak yaşama devam etmek, sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek, yeni ve daha mutlu ilişkiler kurmak her zaman mümkündür.

Boşanma oranlarının dünya standartlarına göre üst seviyelerde olduğu ülkemizde, sağlıksız aile fertleri olarak en çok da çocuklarımız mağdur olmaktadır.
Yaşamın bu kötü kabusundan çıkmak için elimizden gelenler var.

Hepinize mutlu ilişkiler içinde sağlıklı bir yaşam dilerim.
sevgilerimle
Uzman Klinik psikolog Ayşegül Denizci
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile ve İlişki Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşegül DENİZCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ayşegül DENİZCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin Makaleleri
► İlişki, Çift ve Aile Terapisi Psk.H. Fatih DANE
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Online İlişki Terapisi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile ve İlişki Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Sorunları Haziran 2011
► Ailemizin Direği Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:35
Top