2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Tasarım Sanatı: Estetik Diş Hekimliği
MAKALE #6615 © Yazan Dt.Esra KAYA PELTEK | Yayın Mart 2011 | 5,260 Okuyucu
Yaşadığımız çağda billboardlara, dergi kapaklarına ve televizyon programlarına baktığımızda nasıl göründüğümüzü önemsememek pek elde değildir. Peki size dış görünümünüzde en çok neyin güzel olmasını isterdiniz diye sorsam? Çoğumuz bu sorunun cevabını yüzümüz olarak düşünürüz çünkü insanların bakışına en çok maruz kalan bölgedir. Peki siz gülüş kalitenizi nasıl değerlendirirdiniz? Şimdi bir aynaya bakın ve gülümseyin. Ağzınızı açmadan kararsız mı gülümsüyorsunuz? Ağzınızı kocaman açarak mı gülüyorsunuz? Ne kadar sıklıkta gülüyorsunuz veya gülüşünüzden memnun musunuz?

Gülüş kalitesi kişisel ve profesyonel hayatta, gerek ilk izlenimlerde gerekse uzun vadede dış görünümümüzdeki herhangi başka bir ayrıntıya göre daha direkt bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı ve parlak bir gülüş insanların bilinçaltında mutlu, varlıklı ve refah seviyesi yüksek bir resim çizmektedir. Yani göze hoş görünen dişler ve sağlıklı dişetleri kişinin yaşamına pozitif izlenimler katar. Sadece genç görünmesini sağlamakla kalmaz kendine güvenini ve saygısını kazandırır, dolaylı yoldan da toplumda saygınlığını artırır. Kısacası güzel bir "gülüş" hayatınızı da güzelleştirir.

Estetik Diş Hekimliği:

Geleneksel diş hekimliği uygulamaları ağız hijyeni, ağız ve diş hastalıklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi üzerine çalışırken, estetik diş hekimliği diş-dudak-gülüş harmonisini, aslında bir anlamda da yüzün genel görüntüsünü geliştirmeye ve güzelleştirmeye odaklanmaktadır. Başka bir deyişle genel diş hekimliği ağız sağlığı için yapılması gerekli tedavileri belirlerken estetik diş hekimliği sağlıklı çiğneme fonksiyonu sınırları içerisinde arzulanan estetik görüntüyü elde etmeye yönelik hastanın seçimine bağlı prosedürleri uygulamaktadır.

Estetik diş hekimliği restoratif alanda da hastaya tedavi edici olanaklar sunmuştur. Örneğin diş dolguları çürümüş dişlerde uygulanan en yaygın tedavidir. Eski yıllarda bu dolgular altın, amalgam şeklinde dişte metal-siyah bir görüntüyle karşımıza çıkan materyallerle yapılmaktaydı. Günümüzdeyse diş dolguları estetik diş hekimliği uygulamaları kapsamında dişlerle aynı renk ve görüntüde olan porselen veya kompozit malzemelerle yapılmakta, böylece dişlerinizin ve gülüşünüzün natürel görüntüsü korunmaktadır.

Estetik diş hekimliği bazı tedavi aşamalarında lazer gibi teknolojileri klinik ortamda kullanarak iyileşme sürecini hızlandırma ve hastanın konforunu artırma yönünden bir çok avantaja da sahiptir.

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları:

Gülüş Tasarımı:

Gülüş tasarımı hekimliğin ve sanatın birlikte uygulanarak size özel ideal gülüşünüzü keşfetmek ve yenilemektir. Kişisel istekleriniz göz önünde bulundurularak fonksiyon, estetik ve doğallığın birleştirildiği en güzel gülüşü planlamaktır. Genellikle beyazlatma, porselen laminat vener, implant veya dişeti seviyelendirme gibi bir veya bir kaç işlemin birarada uygulanması elde edilir. Gülüş tasarımında kişinin yüz şekli, ten rengi, cinsiyeti, yaşı, dudakları, dişlerin rengi, dizilimi ve dişeti formu gibi unsurlar göz önüne alınır.

Dişeti Şekillendirme:

Gülüş tasarımında dişetlerinin simetrisi, paralelliği ve estetik oranların gerektirdiği ölçüde görünmesi temel bir prensiptir. Bazı bireyler özellikle güldükleri zaman dişetinin çok fazla görünmesi veya dişlerinin kısa görünmesinden şikayetçidirler. “Gummy smile” olarak adlandırdığımız bu vakalar basit bir dişeti şekillendirme operasyonu ile tedavi edilebilmektedirler. Operasyondan sonra iyileşmeye bırakılan dişetlerindeki kalıcı estetik sonuç çok kısa zamanda elde edilebilmektedir.

Diş Beyazlatma (Bleaching):

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyorsunuz, diş hekiminize de düzenli olarak temizlik yaptırıyorsunuz ama hala arzu ettiğiniz gülüşe sahip olabilecek kadar dişlerinizin beyazlığına güvenmiyorsanız bleaching olarak adlandırılan beyazlatma tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Bleaching, tüm dünyada en çok önerilen ve kullanılan kozmetik diş hekimliği prosedürüdür. Güvenilirliği kanıtlanmış, uzun vadede hiçbir yan etki ve komplikasyona rastlanmamıştır. Uygulaması kolay ve pratik, verdiği hızlı sonuçlarla da hastaları çok kısa sürede memnun eden bir yöntemdir.

Kompozit Bonding Uygulamaları:

Herhangi bir şekilde aşınmış, madde kaybına uğramış, kırık, çürük veya renk değiştirmiş dişler kompozit dolgu teknikleriyle doğal formlarına kavuşturulabilirler.
Dişin mine ve dentin tabakalarının görünümündeki kompozit diş malzemesi diş üzerindeki boşluklara veya hazırlanan yüzeylere bağlayıcı ajanlar yardımıyla uygulanıp dişin formu verildilkten sonra yüksek yoğunluklu bir ışın cihazıyla sertleştirilir. Elde edilen sonuç ise doğal görünümüyle diğer dişleri ve çevre dokuları tamamlayan sağlıklı ve parlak bir gülüştür.

Inlay/Onlay Restorasyonlar:

Diş çürüğü veya benzer bir yapısal bozukluğu olan dişte dolgu yapmak amacıyla kompozit veya porselen materyallerden yapılan inlay ve onlay restorasyonlar indirekt dolgular olarak da adlandırılırlar. Hekim tarafından klinikte değil, teknisyenler tarafından laboratuarlarda özel sistemlerle hazırlanır. Tıpkı porselen kronlarınız gibi özel yapıştırıcılarla hekiminiz tarafından dişinize yapıştırılır.

Porselen Laminat Venerler:

Porselen laminalar dişlerin tamamen kaplanmasını gerektirmeyen sadece ön yüzlerine yaprak şeklinde yapıştırdığımız estetik restorasyonlardır. Dişler arasında renk farklılıkları veya şekil bozukluğu olanlarda, ön dişleri aralıklı veya çapraşık olup ortodontik tedavi görmek istemeyenlerde, ön dişlerinde büyük dolgu/kırık olan veya ön dişlerinin görüntüsünden hoşnut olmayan her bireyde uygulanabilmektedir. Dişin rengini, şeklini ve boyutlarını değiştirmek için uygulanabilecek ideal bir restorasyon şeklidir. Dişten çok fazla madde aşındırmadan yapılması nedeniyle en konservatif ve zararsız estetik uygulamadır.

Metal Desteksiz Porselen Kuronlar:

Halk arasında ‘’kaplama’’olarak da anılan porselen kuronlar yıllardır metal bir altyapı üzerine porselen işlenmesiyle elde edilmekteydi. Dişlerin üzerine uygulanan çiğneme kuvvetini karşılamak ancak bu şekilde mümkündü. Ancak son zamanlarda diş hekimliği teknolojisi ve yapıştırıcı malzemelerde gelinen son noktada porselen kronlar güçlendirilmiş alt yapılaryla artık metalsiz, tamamen porselenden yapılabilmektedir.

Kronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak dişte derinlik ve canlılık ön plandadır. Metal desteksiz porselen kuronların da ışık geçirgenlikleri oldukça yüksektir, mine tabakasının şeffaflığını taklit edebilirler, dolayısıyla derinlik ve canlılıkları daha gerçekçidir. Bu yüzden doğal dişe en yakın görüntüye sahiptirler.

Pek çok metal destekli kuronun kenarındaki koyu mavi çizgiyi yaratan, sahip olduğu metal çekirdektir. Metal desteksiz kronlarda ise alt yapısında metal olmadığı için kron - dişeti hizasında koyu renk bir çizgi, mor dişeti görüntüsü olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır, çoğu zaman doğal dişlerden ayırmak güçtür.

Diş İmplantları:

Diş kayıpları beslenme, sindirim, konuşma ve yapısal bozukluklara yol açtığı gibi yüz estetiğini de olumsuz yönde etkilemektedir. Kaybedilen dişle beraber yüz görünümünde bölgesel çöküşler gerçekleşir ve bireyi olduğundan yaşlı gösterir.

Diş implantları kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği içine yerleştirilen ve kemikle kaynaşarak doğal diş kökü görevini üstlenen metal parçalardır. Bu yapılar doku dostu titanyumdan üretilir ve vücut tarafından kolaylıkla kabul edilirler. Hiçbir yan etkileri yoktur. Elde edilen sonuç sadece güzel bir gülümseme değil aynı zamanda daha genç bir görünümdür.

Sonuç olarak, modern diş hekimliği biz diş hekimlerine doğal dişlerin homojen görüntüsüne müdahale etmeden estetik restorasyonlar yapabilme olanağı sağlayan gelişmiş materyaller sunmaktadır. Dişin doğal görünümünü bozmayan dental materyallerdeki bu teknolojik gelişmeler bugünün estetik diş tedavilerini geçmiş yıllara nazaran daha öngörülebilir ve dayanıklı kılmaktadır. Diş hekimleri de hastanın klinik tablosuna göre doğal diş yapısını mümkün olduğunca muhafaza etmek adına daha konservatif yöntemler kullanmaktadırlar. Estetik uygulamalara ek olarak cerrahi ve ortodontik tedavilerin de eklendiği disiplinlerarası geniş çaplı tedavilerle sağlıklı fonksiyon sınırları içerisinde kişiye özel, doğal ve ideal gülüşler tasarlanmaktadır. Hekimin bilgisine, tecrübesine, yaratıcılığına ve estetik görüşüne göre şekillenen bu süreç sonunda oldukça mükemmel sonuçlar elde edilebilmektedir.

Siz de gülüşünüzden hoşnut değilseniz, gülerken eliyle ağzını kapatanlardansanız, gülüşünüzün etkileri sizi mutsuz ediyorsa en kısa zamanda bir estetik diş hekimine danışıp çözüm yollarını öğrenebilirsiniz.

Gülümseyin!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Tasarım Sanatı: Estetik Diş Hekimliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Esra KAYA PELTEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Esra KAYA PELTEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra KAYA PELTEK Fotoğraf
Dt.Esra KAYA PELTEK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Esra KAYA PELTEK'in Makaleleri
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Cenap ADAŞ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Radyasyon ve Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Koruyucu Diş Hekimliği Dt.Medet BENLİ
► Diş Hekimliği ve Duygusal Zekâ Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Tasarım Sanatı: Estetik Diş Hekimliği' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:25
Top