2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ile Başaçıkmada Çok Etkili Bir Yöntem: Alternatif Sprey Metodu
MAKALE #6623 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2011 | 8,720 Okuyucu
SINAV KAYGISINA
"SPREY YÖNTEMİ" GELİŞTİRİLDİ!

Aşağıdaki yazı;

Evvela keşfettiğim, sonra da tamamen bilimsel bir zemin üzerinde inşaa ederek bir terapi sistemi haline getirdiğim "SPREY" adlı sınav kaygısı ile başaçıkma yöntemim hakkında basında çıkan haberdir:

Not: Bu çok etkili yöntem talep edilmesi halinde her ilden "bir" psikoloğa öğretilerek uygulama yeterliliği ve yetkisi verilecektir.

...

"ALAN SOSYAL BİLİMLERİN LABORATUVARIDIR"

Malatya Devlet Hastanesinde görev yapan Psikolog İzzet Güllü, 14 yıllık klinik uygulamaları neticesinde sınav kaygısına yönelik etkili bir yöntem geliştirdi.
Sınav kaygısı yaşadıkları için son 2 yılda kliniğe başvuran öğrencilerin 200`ü üzerinde bu yöntemini uyguladığını ve yüksek oranda başarı sağladığını söyleyen Güllü, yönteminin nefes kontrolü, gevşeme egzersizleri, imgeleme yoluyla rahatlama, sınavın dünyanın sonu olmadığına inandırma` gibi kaygıyı azaltmaya, yok etmeye yönelik olan mevcut yaklaşımlardan tamamen farklı bir mantığa sahip olduğunu ifade etti.

"TEK ÇÖZÜM YOK ETMEK DEĞİLDİR"

Psikolog Güllü, “Psikoloji alanındaki pek çok buluş, mesleki uygulamalar esnasında alanda yapılmıştır. Alan, aynı zamanda sosyal bilimlerin laboratuarıdır. Düne kadar doğru bildiğimiz pek çok şeyin bugün doğru olmadığı anlaşılmıştır. Bu, son derece doğal bir süreçtir. Aynı şey sınav kaygısı için de geçerlidir. Bizler bugüne kadar, başarıya engel olarak düşündüğümüz sınav kaygısını azaltmaya, yok etmeye çalıştık. Bütün çözüm önerilerimizi bu temel üzerine bina ettik. Hâlbuki bir şeyin zararından kurtulmanın tek yolu onu yok etmek değildir. Örneğin; bir insanın bizi öldüreceğinden endişe duyuyorsak bizim için önemli olan ölmemektir. Bu ise, sadece ve sadece karşımızdakiyle savaşıp onu yok etmekle mümkün değildir. Uzlaşmak, kaçmak, korunmak gibi başka çözümler de vardır. Çünkü görünen çözüm tek çözüm değildir” şeklinde konuştu.

YÖNTEMİN ADI “SPREY”

Güllü, bugüne kadar uygulanan yöntemi "file leblebi atmaya" benzetti. Leblebi fili engellemediği gibi üstelik dönüp onu beslemekte olduğu için, kendi yöntemini ise bayıltarak etkisiz hale getiren "sprey silahlara" benzetti. Bu yüzden yöntemine "sprey" adını verdiğini söyleyen Psikolog Güllü daha sonra sözlerine şöyle devam etti:

“FAREYİ ASLAN OLARAK GÖSTERDİK”

Güllü, uyguladığı yöntemde ilginç örnekler vererek, “Biz bugüne dek fareyi aslan olarak tanıttık adaylara. Onlar da fareye aslanmış gibi tepki verdiler haliyle. Çünkü kişi dış dünyadaki gerçeğe değil, bu gerçeğin zihninde oluşan algısına tepki verir. Çünkü kişi için gerçek, algıladığıdır. Aslında sınavda öğrencileri başarısız yapan sınav kaygısı değil; `sınav kaygısı`, yani sınav kaygısından duyulan korkudur. Sınav kaygısı konusunda biz bugüne kadar 2 temel stratejiyle, kaçınma ve savaşma prensipleriyle hareket ettik. Öncelikle kaçınmayı, yani kaygılanmamaya çalışmayı telkin ettik adaylara. Bu; kaygıdaki ufacık bir doğal artışta `eyvah, kaygılanmamam gerekiyordu, bak başaramadım, yine kaygılandım` duygusuna, bu duygu da mevcut kaygı düzeyinde daha da bir artışa yol açtı. Akabinde ise; `madem kaygılanmamayı başaramadım, o halde başarmak için önümde tek bir seçeneğim kaldı: Sınavı başarmak için kaygımı mutlaka yok etmeliyim!` şeklinde kaygıyla savaş mantığı üzerine kurulu ikinci bir strateji hatasına düştük. Yani, asla yok edemeyeceğimiz gayet insani bir duygumuza körü körüne savaş açtık. Üstelik de en olmadık zamanda. Tam da sınav esnasında. Oysa kazanılamayacak her savaş kişileri, savaşmadan evvelkinden bile daha da kötü bir hale getirir. Hâlbuki savaşmadan da sonuç almak mümkündür. Tarihte birçok savaş meydanlarda kılıçla değil, masa başında savaş dışı yollarla kazanılmıştır” dedi.

“BİRİNCİ KAT VE BEŞİNCİ KAT BENZETMESİ”

Güllü, “ İnsan organizması o kadar muhteşem bir fabrika ki hiçbir zaman anormal kaygı üretmiyor. Örneğin birinci katın penceresini silen bir kadının organizmasında ortaya çıkan korku beşinci katın penceresini silerken sahip olunan korkuyla bir olmuyor. Çünkü bizi korumaya ve bunun için uygun duygusal tepkiler vermeye yönelik olarak programlanmış olan organizmamız birinci kattan düşüldüğünde yaşanılacak tehlikeyle beşinci kattan düşünce ortaya çıkacak sonucun bir olmadığının farkında. Yine ormanda yürürken karşımıza kedi çıktığında yaşanılan korkuyla aslan çıktığı zaman yaşanacak korku da bir değildir” dedi.

“SADECE KORKUNUN ŞİDDETİNE BAKTIK

Güllü, “Biz bugüne dek, tabiri caizse, `kediden mi korktuk aslandan mı korktuk` bunu dikkate almadık, sadece korkunun şiddetine baktık, aslandan korkan adamın bu son derece insani olan duygusunu sırf şiddeti fazla diye anormal kabul edip bunu; fili leblebi atarak öldürmeye çalışmak misali bazı sonuçsuz sığ çabalarla yok etmeye çalıştık. Hâlbuki bir duygunun şiddeti biraz fazla olunca o duygu başka bir duyguya dönüşmüş olmuyor. Mesela grip biraz şiddetli seyredince bu kanser olduğumuz anlamına gelmiyor. Halbuki grip hafif de yaşansa, şiddetli de seyretse griptir. Hayatımızı belirleyecek bir sınava giriyoruz. Bu kadar anlamlı bir sınavdaki kaygımız Lise 2 Kimya sınavındaki kaygımızla elbette bir olmayacak. 10 bin metre koşan bir atletin sarf ettiği ter miktarı bin metre koşan bir atletin sarf ettiği ter miktarıyla nasıl aynı olabilir? 10 bin metre koşan atletin harcadığı teri sırf `miktarı fazla` diye anormal kabul edip bu ter miktarını azaltmaya, hatta yok etmeye çalışma uğraşısının başarıyla sonuçlanmasının mümkün olmayacağı gibi, bu yanlış uğraşı bahsi edilen kişinin performansına da zarar verecektir” dedi.

“ATEŞ GÜNAH KEÇİSİDİR”

Öğrencilerin içindeki sınav heyecanını `sobanın içinde yanan ateşe`, kaygıdan dolayı başarısız olan öğrenciyi de `sobadaki ateş şimdi evi yakacak` diye düşünürken mutfakta yemeğini yakan aşçıya benzeten Güllü, “oysa her ateş evi yakmaz. Bunda, ateşin ateş olması kadar bu ateşin nerede yandığı ve bizim ne yaptığımız da önemlidir. Eğer ateşin nerede yandığını göz ardı eder, sobadaki ateşi kanepenin üstünde yanan ateş gibi algılar ve ona göre tepki verirsek evi kendi elimizle bizzat kendimiz yakabiliriz. Böylesi bir durumda evi yakan aslında ateş değildir, bizizdir. Burada ateş sadece günah keçisidir` dedi.
“YÖNTEM TAMAMEN BİLİMSEL”

Geliştirdiği yönteminin temelde psikoloji biliminin genel bilgi ve ilkelerine dayandığını, zaman içindeki uygulamalarla daha da geliştirilerek sistematik bir tedavi metodu haline getirildiğini, bahsi edilen metodunun gerek bireysel olarak, gerekse grup seansları ve/ya seminer programları halinde uygulanabildiğini vurgulayan Psikolog Güllü, bu yöntem sayesinde sınavı kazanabilecek düzeydeki pek çok öğrencinin başarısız olmaktan kurtulabileceğini, ayrıca sınav öncesi dönemde artan psikiyatrik ilaç kullanımının büyük oranda azaltılabileceğini, böylece ülke ekonomisi açısından belli oranda tasarruf da sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Psikolog
İzzet Güllü
MDH
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ile Başaçıkmada Çok Etkili Bir Yöntem: Alternatif Sprey Metodu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ile Başaçıkmada Çok Etkili Bir Yöntem: Alternatif Sprey Metodu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:57
Top