2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır?
MAKALE #6646 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Mart 2011 | 14,386 Okuyucu
Her kadın güzel ve estetik görünmek ister ve genital estetik operasyonları da kadınların bu isteği doğrultusunda her geçen gün daha çok ilgi ve talep görmektedir.
Labioplasti sıklıkla uyguladığımız genital estetik operasyonlardan biridir.
Vajina girişindeki labium minus (iç dudak) ve onun hemen dış kısmında yer alan labium majusların (dış dudak) normalden daha büyük veya sarkık olması durumunda düzeltilmesi operasyonuna Labioplasti denir. Bazen sağ ve sol labiumlar arasında asimetri de olabilir. Yine labioplasti ile her iki labium eşit büyüklüğe ve görünüme kavuşturulabilir.

Labioplasti görsel ve estetik kaygılarla hastaların ensık başvurduğu genital estetik operasyonu olsa da aslında işlevsel olarak da labiumlarda eksiklikler gözlenir.

Labiumların normalden büyük olmasının ne gibi etkileri vardır?

Labiumların normalden büyük, sarkık veya asimetrik olması bu bölgenin uzun süre nemli kalmasına yol açarak vajinit veya Bartholin bezinin abseleşmesine zemin hazırlar.
Dış genital organı ile ilgili estetik kaygıları olan kadınlar zaman içinde kendilerine olan güvenlerini kaybederek cinsel yaşamlarında olumsuzluklar yaşayabilirler.
Özellikle ergenlik sonrası genç kızların labiumların normalden iri, sarkık ve asimetrik olması sonucu dış genital organlarına bakmaya bile çekindiklerini ve bu nedenden dolayı ilerde birliktelik yaşayamayacakları düşüncelerine de tanık oluyoruz
Bazen normalden daha büyük olan labiumlar, penisin vajina girişinde de engel oluşturabilir ve ağrılı cinsel ilişkiye yolaçabilir.

Labiumları normalden büyük, sarkık veya asimetrik olan kadınlar sosyal ortamlarda, günlük aktivitelerinde de kendilerini rahat hissetmeyebilirler; sıklıkla mayo, bikini veya dar pantolonları giymekden kaçındıklarını söylerler.

Benzer şikayetlerle bize başvuran hastalara uyguladığımız Labioplasti operasyonları ile yüksek oranda hasta memnuniyetine ulaşmaktayız. Operasyon sonrası iletişim kurmaya devam ettiğimiz hastalarımız sosyal ortamlarda kendilerini daha rahat hissettiklerini, özgüvenlerininin arttığını ve cinsel hayatlarındaki olumsuzluklardan kurtulduklarını ifade etmektedirler.

Labiumların yapısal değişimi neden olur?

Labiumlar ergenlik döneminden sonra hızlı hormonal değişimin etkisiyle bazı kadınlarda normalden daha büyük, sarkık ve kıvrıntılı hale gelebilir. Yine kronikleşen vahinal enfeksiyonlar da bu yapısal değişime ve renk değişimine zemin hazırlayabilir. Labiumların asimetrik konumu çoğu zaman doğuşdan itibaren karşılaştığımız ama ergenlik döneminden sonra daha da belirginleşebilen bir tablodur.

Labioplasti operasyonu nasıl yapılır?

Labioplasti operasyonu ortalama 30 dk sürer ve genelde lokal anestezi tercih edilir. Hastaların kişisel tecihlerine gore genel anestezi de uygulanabilir. Genelde adet bitiminde operasyona alınır. Operasyondan hemen sonra hastalar normal aktivilerine dönerler. Bu hastaların cinsel ilişkiye 3- 4 hafta girmemeleri önerilir. İlk 2 gün duş yapmamaları sonrasında 10 gün ayakda duş almaları ve kişisel hijyenleri tarif edilir.

Labioplasti sonrası ne zaman dikiş alınır?

Labioplasti operasyonunda uygulanan dikişler vücut tarafından emilir ve iz kalmaz. Dikişlerin alınması için tekrar doktora başvurulmaz.

Kliteroplasti operasyonu Labioplasti ile eş zamanlı mı yapılmalıdır?

Labiumların şekilsel bozukluklarına çoğu zaman klitoris bölgesinin normalden büyük ve katlantılı deri kıvrımlı hali de eşlik eder. Çoğu zaman labioplasti ile eş zamanlı olarak kliteroplasti de uygulanır.

Labioplasti operasyonunda öncelikle hastaların isteklerine doğrultusunda labiumlara şekil verilir. Çoğu zaman hastalar iç dudakların tamamen çıkarılmasını veya dışardan bakınca dış dudakların içinde kalacak şekilde görünmemesini tercih etmektedirler. Bu aşamada hastalarımızın isteklerinin yanı sıra labiumların normal anatomik yapısı için olması gereken en uygun şekil verilir.

Labioplasti ve Kliteroplasti sonrası cinsel haz nasıl etkilenir?

Hem labiumların hem de klitoris bölgesindeki gereksiz doku katlantılarının alınması ile bu bölge daha duyarlı hale getirilir ve cinsel hazzın daha yoğun yaşanmasını sağlar. Ayrıca hastalarımızın hemen hepsi dış genital organlarındaki görüntüsel değişimle birlikte özgüvenlerinin arttığını ve cinsel mutluluklarına kavuştuklarını ifade etmektedirler.

Bakirelerde labioplasti operasyonu yapılabilir mi?

Bu tip operasyonlar kızlık zarına kesinlikle zarar vermez çünkü kızlık zarı operasyon bölgesinden 4- 5 cm daha içerdedir. Bu yüzden ergenlik döneminde ve bakirelerde de rahatlıkla yapılır.

Labioplasti olan kadınlar sonradan normal doğum yapabilir mi?

Labioplasti olmayı planlayan hastalar sıklıkla bu sorunun cevabını merak ederler. Labioplasti operasyonu sonradan normal doğum için engel oluşturmaz. Uygulanan dikişler vücut tarafından emilir ve iz kalmaz. Siz söylemediğiniz sürece hiçbir jinekolog labioplasti olduğunuzu anlamayacaktır.

Labioplasti operasyonu ile eş zamanlı olarak vajinoplasti operasyonu uygulanabilir mi?

Pekçok hastamız bu iki operasyonu beraber yaptırmayı tercih ediyor. Böylece operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken uygulamalar açısından ortak bir süreç takip edilerek sonrasındaki memnuniyetlerine kısa zamanda ulaşabiliyorlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Labioplasti Nasıl Yapılır Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Labioplasti Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Labioplasti ve Karın Germe Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Labioplasti Ameliyatının Riskleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Labioplasti (İç Dudak Küçültülmesi) Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:45
Top