2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kavgalarını, Kıskançlıklarını Azaltmak ve Yeni Doğacak Kardeşe Hazırlamak
MAKALE #6657 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Mart 2011 | 5,577 Okuyucu
· Kardeş ve arkadaşlarıyla anlaşmazlıkları azaltmak: Kavga etmeden düzgünce iletişim kurmalarını pekiştirmek için ebeveynler çocuklar kavga ettikleri zaman onlarla sürekli ilgilenmemelidir (Öncelikle disiplin yöntemlerinin halihazırda uygulanıyor olması gerekir. Bakınız; ‘Çocukta özgüveni zedelemeden disipline etme yöntemleri 1-2-3’). Olumsuz davranışlar şu koşulların dışında yadsınır: Çocuklara zarar gelmesi, çevreye zarar gelmesi ve ebeveynin çok stres içine girmesine neden olması. .

Misafirlikte 2dk.’dan daha fazla anlaşmazlık yaşayan çocukların ayrı olarak oynamasına izin verilebilir. Zorla bir arada olmalarını istemek aralarındaki gerilimi artırır. Bazen kişilikler, zevkler uyuşmaz, burada saatlerce oynamaya zorlamak sıkıntı verir. Burada örneğin aile ziyaretlerinde çevresel kontrol yapılabilir. Herbirinin kafadengi, oynayabileceği bir arkadaş bulması sağlanabilir.

Uzun araba yolculuklarına çıkıldığında çocukların sıkılıp huysuzlanmaması için yola koyulmadan önce beyin fırtınası yaparak sıkılmayı önleyici aktiviteler bulup çevresel kontrol sağlanabilir. Yaşa uygun oyuncaklar, görsel-sözel oyunlar, harita üzerinde duraklama yeri bulmaca vb.

Kardeşlerin ayrı odası olması faydalıdır. Özel yaşamlarının olması duygusu önemlidir. Eğer aynı odayı paylaşıyorlarsa araya belki bir bölme konulabilir. Ya da büyüğün eşyalarını koyup kilitleyebileceği bir dolap yapılabilir. Anahtarıda onda kalır. Oyuncaklarda kendi aralarında ortaklaşa paylaşılır ve kişisel eşya olarak tanımlanır.

Kardeşler arası kıskançlıklar sık yaşanır. ‘Anne babam beni daha az seviyor’ yakınmaları çok olur. ‘Ona daha çok şey veriyor bana daha az veriyorsunuz’ gibi hep karşılaştırmalar yaparlar. Burada aslında çocukların istediği şey aynı şekilde yaklaşılması değil özel şekilde yaklaşılmasıdır. Sevgi ölçülemez ve dengelenemez. Bazen birine daha çok ilgi gerekebilir ama bu diğerini sevmediği anlamına gelmez. Bir kardeşe olan davranışı diğeriyle karşılaştırmadan her bir çocuğa destek, sevgi ve ilgi göstermeye çalışılmalıdır. En önemliside birbirlerini karşılaştırmamak gerekir, biricikliklerine saygı gösterilmelidir.

Eski alışkanlıkları değiştirmeye başlamak ilk başta zor olacaktır. Bu geçişi kolaylaştırmanın yaratıcı yollarını bulmak lazım. Örneğin, kek yapan anne, ‘Kek yaptım ama şimdi servis edip etmemede kararsızım. Farkettim ki şu ana kadar size kek vermeye başlamam bazı problemlere neden oluyordu. Keki dağıtırken hiç üzgün surat, kavga, gürültü olmaması için ne yapmamız gerekir sizce?’. Biri kesip diğeri hangisini seçeceğine karar verebilir ya da anne kesip dağıtır ve birbirleri ile hiç karşılaştırma yapmadan afiyetle yerler.

Eğer kardeş kavgası ciddiyse karşılanmayan ihtiyaçlara odaklanmak gerekir. İletişimde bir problem mi var? Dürtü kontrolü sorunları mı var? İletişim becerileri öğretilebilir. Gerekirse bir uzmandan yardım alınabilir.

· Yeni doğacak kardeşe hazırlık. Bu eve yeni birinin geleceği, sevginin paylaşılacağı, artık kendisine daha az zaman ayrılacağı, kendi eşyalarının yani -hazinelerinin- bazılarının ona verileceği anlamına gelir. Bu aslında bir çeşit travmadır. Yeni bir ortam değişikliği olmaktadır. Üstelik çevredeki insanlarda bu yeni gelen kişiye bayağı ilgi göstermektedirler. Bu kişinin kendilik değerine, yeni gelen kişiye karşı olan duygularına ve ebeveynlere olan sevgisine nasıl etki eder acaba! Kendinizi onun yerine duygusal olarak koymaya çalışın.
Yukarıdaki travmaya hazırlanmak ve en hasarsız şekilde geçirmek için aşağıdakiler yapılabilir:
.
1. Doğmadan önce çocuğunuzu hazırlanmaya başlayabilirsiniz. Bebeklerin çok ilgi ve bakıma ihtiyaç duydukları, kendisinin ilgisiz hissettiği zaman söylemesi gerektiği, kendisine olan sevginin asla kaybolmayacağı aynen devam edeceği, her zaman büyük kardeş olarak kalacağı konuları konuşulur.

2. Eğer oda değişikliği yapılacaksa doğumdan önce yapmak daha iyidir. Bu şekilde yeni ortama hazırlanmış, güven duygusu zedelenmemiş olur.

3. Hastaneye gitmeden önce evde sürpriz hediyeler hazırlanması faydalı olur.
.
4. Hastanede yatış sırasında birkaç gün telefon edilip kendisine, yeni gelen kardeşini kutlamak amacıyla hediye aldığı, bunu evin bir yerinde sakladığı ve telefon hattında kalırken bulması istenir. Sonra hediye ile ilgili konuşulur, olumlu hisler paylaşılır. Bu istenirse hergün tekrarlanabilir.

5. Baba annenin el sallayan, öpücük gönderen ‘’büyük kardeşi’ sevdiğini gösteren fotoğraflarını getirir.

6. Hastane ziyaretlerine izin varsa çocuğun getirilip süreçte yer alması, sürecin parçası olarak hissetmesi sağlanmalıdır.

7. Bebek eve geldiğinde bebekten kendisine büyük kardeşi onurlandırmak adına özel bir hediye vermek.

8. Eğer mümkünse bebeğe kısa bir süre bakabilecek birinden yardım istenmelidir. Bu şekilde çocukla özel vakit geçirilebilir. Burada babanın ya da akrabaların desteği oldukça önemli rol oynar.

9. Bebeğin bakımı için çocuk davet edilebilir. Ancak buna zorlanmamalıdır.

10. Düşüncesiz insanlar ziyarete gelip çocukla hiç ilgilenmezlerse bir kenarda hazırda bekleyen küçük hediyeler bu insanlara verilerek bunları çocuğa büyük kardeş hediyeleri olarak vermelerini istemek faydalı olabilir.

11. Çocuğu yetişkinlikle ilgili görevlere yavaş yavaş hazırlayıp büyük kardeş yükümlülüklerine alıştırmaya başlamak gerekir.

12. Çocuğun bebeklik fotoğraflarını çıkarıp kendisininde bir zamanlar ailenin özel bir bebeği olduğu gösterilir.

13. Bebeğin oyuncaklarının eşdeğeri oyuncaklara yönelmesini çok yadırgamamak lazım. Zamanla bu ilgi ortadan kaybolacaktır.
.
Kardeş kavgaları ebeveynlerin başarısızlıkları değildir. Bunların yaşanması normaldir. Bu deneyimlerle paylaşmayı, iletişim kurmayı ve öfkeleriyle başaçıkmayı öğrenirler, bu da yaşamları boyunca işlerine yarayacak becerilerdir. Çevresel kontrol aradaki kavgaları önleme amacını taşımaz, çocukların yaşayacakları sevgi dolu, güvenli bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunur, tartışmaları minimize eder.
.

Kaynak: 'Experts advise parents'. Ed., Shiff, E., Dell Publishing, 1987
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kavgalarını, Kıskançlıklarını Azaltmak ve Yeni Doğacak Kardeşe Hazırlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kavgalarını, Kıskançlıklarını Azaltmak ve Yeni Doğacak Kardeşe Hazırlamak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:10
Top