2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kıl Dönmesi Hastalığı ve Tedavisi
MAKALE #6663 © Yazan Dr.İrfan KARALAR | Yayın Mart 2011 | 7,480 Okuyucu
KIL DÖNMESİ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Kıl dönmesi hastalığı kuyruk sokumu bölgesinde,akıntılı veya akıntısız,kıllı veya kılsız küçük deliklerle kendisini gösterir.Bazen bu bölgede oluşan bir abse ile varlığı ortaya çıkar.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genel olarak erkeklerde sık görülür.Kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere oranla 5 kat daha azdır.16-25 yaşları arasında en sık görülen kıl dönmesi hastalığının sıklığı 25 yaşından sonra süratle azalmaktadır.Fiziksel olarak yapılı,kalçaları arasında dar bir oluk bulunan ve yağlı cilde sahip olan kişilerde daha sık görülür.
KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ OLUŞMASINI KOLAYLAŞTIRICI FAKTÖRLER NELERDİR?

1-Vücudun kıllı olması ve günlük dökülen kıl sayısının fazla olması
2-Gluteaların arasının dar ve derin olması (kıllara uygulanan emme kuvvetinin artması ve dökülen kılların daha uzun süre burada kalması)
3-Cildin uzun süre nemli kalması (kılın batmasını kolaylaştırır.)
4-Uzun süre oturarak çalışma
5-Kötü hijyen

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI VÜCUDUN NERESİNDE GÖRÜLÜR?

Kıl dönmesi hastalığı klasik olarak kuyruk sokumu bölgesi hastalığıdır.Fakat göbek bölgesi, koltuk altı bölgesi,klitoris,el ve ayak parmaklarının arasında da görülebilir.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI NEDEN OLUŞUR?

Kıl dönmesi hastalığının neden ortaya çıktığı konusunda iki farklı görüş bildirilmektedir;
1)Doğumsal olduğu düşünülen görüşe göre kıl köklerinin bu bölgede zaten bulunduğu ve pubertal dönemde kıllanmanın ortaya çıkması ile şikayetlerin başladığı kabul edilir.
2)Edinsel olduğu düşünülen görüşe göre ise kılların cilt altına girmesiyle oluşan cilt altının kronik bir enfeksiyonudur.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ CERRAHİ TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR ?

Kıl dönmesi hastalığının tedavisinde çok sayıda metod vardır.

Açık bırakma yöntemi(Eksizyon ve sekonder iyileşme):Kirli dokular tamamen çıkarılır ve yaranın pansumanlar ile kapanması sağlanır.Dezavantajı:Yara çok geç kapanır.3-4 ay devam eden pansumanlar hasta için çok büyük zaman kaybına neden olur.Ayrıca nüks etme olasılığı vardır.

Yarı açık yöntem(Eksizyon ve intrafleksiyon):Bu yöntem de kirli dokular tamamen çıkarılır ve yara kenarları dikişle teğellenir gibi dikilir.Dezavantajı:Açık yönteme göre daha hızlı iyileşmesine rağmen pansumanlar uzun sürer ve nüks etme olasılığı düşük değildir.

Kapalı yöntem:Kirli dokular temizlendikten sonra yara kapatılır.Fakat primer olarak kapatıldığında yaranın dikişleri orta hatta kalmaktadır.Bu nedenle nüks sık olarak görülmektedir.

Alternatif olarak Flep kaydırma ameliyatları uygulanmaktadır.Limberg flebi,Z-plasti flebi, Rotasyon flebi ve Karydakis ameliyatlarında temel olarak nüksü azaltmak için dikişlerin orta hatta olmaması hedeflenir.Flep kaydırma ameliyatlarında tekrar etme olasılığı düşüktür.Fakat hangi tekniğin daha başarılı olduğu konusu daha ziyade cerrahın o teknikle olan deneyimiyle alakalıdır.Örneğin bir cerrah Limberg flep yöntemi ile mükemmel sonuç elde ederken bir başka cerrah ayni başarıyı Karydakis ameliyatıyla elde edebilir.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI AMELİYAT SONRASI TEKRAR ORTAYA ÇIKAR MI?

Kıl dönmesi ameliyatlarından sonra hastalık tekrarlayabilir.Hastalığın tekrarlama riskini azaltabilmek için,ameliyat bölgesinin kılsızlaştırılması işlemi yapılmalıdır.Bölgenin kıllardan arındırılması çok önemlidir.Epilasyon kalıcı olarak uygulandığında nüks (tekrarlama oranı) oldukça nadir olarak görülmektedir.Özellikle duş alırken bölgeye tazyikli su tutulması ,bu bölgede biriken kıl ve tüy parçacıklarından temizlenmesini sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kıl Dönmesi Hastalığı ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İrfan KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İrfan KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrfan KARALAR Fotoğraf
Dr.İrfan KARALAR
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İrfan KARALAR'ın Makaleleri
► Varis Hastalığı ve Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
► Kıl Dönmesi PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Kıl Dönmesi Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kıl Dönmesi Hastalığı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:51
Top