2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme Ameliyatı
MAKALE #6667 © Yazan Op.Dr.Hakan GENCE | Yayın Mart 2011 | 5,929 Okuyucu
Meme Küçültme Ameliyatı

Giriş

Kadın güzelliği ve feminite ile ilgili çağdaş kavramlar, memenin, çıplak veya giysilerle her iki durumda da estetik açıdan çekici görünmesini gerektirmektedir. Meme yüzyıllar boyunca dişiliğin, bereketin, şefkatin, verimliliğin, şehvetin, anneliğin simgesi olmuştur. Kadınlarda ikincil seks karakteri olarak görülen ve doğurganlığı temsil eden memeler, cinsel cazibe yönünden de büyük önem taşımaktadır.

Plastik cerrahinin kadın vücut görüntüsünü değiştirme yeteneğindeki gözle görülür gelişmeler, bu tür operasyonlara talebi arttırmıştır. Meme küçültme ameliyatları, plastik cerrahinin rekonstrüksiyon ve estetik arasında bir çizgide yer alan girişimlerinden birisidir. Büyük ve sarkan göğüslere sahip kadınlar, memenin aşırı ağırlığı nedeniyle sırt, boyun ağrıları ve deri tahrişinden solunum problemlerine kadar değişiklik gösteren tıbbi sorunlara maruz kalırlar. Sutyen askıları omuzlarda derin izlere yol açabilir. Çok büyük memeler, kadının veya genç kızın kendini aşırı utangaç ve çekingen hissetmesine yol açabilir. Meme küçültme ameliyatı, kozmetik bir iyileştirmeden öte fiziksel bir rahatlama amaçlanarak yapılır. Ameliyat için başvuran adayların çoğunun çok büyük, sarkan memeleriyle sorunları vardır; aktiviteleri kısıtlanmıştır ve fiziksel rahatsızlıkları oluşmuştur. Tıbbi olarak 'Reduction Mammaplasty' olarak adlandırılan meme küçültme ameliyatı bu durumdaki kadınlar için tasarlanmıştır. Bu prosedürde yağ, meme dokusu ve deri çıkarılır; memeler daha küçük, daha hafif ve daha sıkı hale gelir. Aynı işlem sırasında 'areola' denen meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkasının çapı da küçültülebilir. Amaç kadına daha küçük, daha güzel şekle sahip ve vücuduyla orantılı memeler kazandırmaktır.

Hasta Seçimi

Meme küçültme cerrahisine başvuruların en sık sebebi, fiziksel ağrı ve ağır, sarkık göğüslerin yarattığı rahatsızlıktır. Hastalar sıklıkla, tekrarlayan sırt ve boyun ağrıları, omuz ağrıları ve sutyen askı yerlerinde derin izlerden şikayetçidir. Meme altı kıvrımda dermatolojik problemler görülebilir. Büyük memeli kadınlar sıklıkla fiziksel aktivite ve egzersizde kısıtlanmalara sahiptir ve bu da hastalarda sıklıkla görülen obezitenin sebeplerinden biri olabilir. Hastaların büyük kısmı üzerlerine düzgün oturan kıyafetler bulmakta zorlanır. Olayın psikososyal yönü çok belirgindir ve hastaların büyük kısmı memelerin büyüklüğünden dolayı utangaçtır ve öz güven eksiklikleri mevcuttur. Meme küçültme cerrahisi bu problemleri büyük ölçüde çözebilmektedir. Meme küçültme cerrahisi ayrıca, asimetrik memelerin tedavisinde de kullanılabilir. Uygulanacak olan cerrahi teknik, hastanın fiziksel karakteristiklerine, oluşacak izlere bakış açısına ve cerrahın karar ve deneyimine bağlıdır.

Medikal Öykü ve Hasta Seçimi

Meme küçültme estetiği için başvuran bir hastada, kullandığı ilaçlar, alerji, daha önce geçirilmiş operasyonlar, psikiyatrik ve onkolojik problemler ve meme görüntüleme yöntemleri dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Ayrıntılı bir aile öyküsü, herhangi bir meme kanseri veya malign hipertermi gibi anestezi risklerini öğrenmek açısından yararlı olacaktır. Hastanın kanamaya meyil yaratabilecek ilaç kullanımı mutlaka sorgulanmalıdır. Heparin ve Warfarin(Kumadin) kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlardır. Hayatı tehdit edici nedenlerle bu ilaçlardan birini kullanan hastalar aşırı kanama risklerinden dolayı elektif estetik meme cerrahisine alınmamalıdır. Şu ilaçları operasyondan en az 3 hafta önce kesiniz: Aspirin(A.S.A.), Doğum kontrol hapları, Alka-Seltzer, Kolçisin, Felden, Heparin, İbuprofen, İndometazin, Naproksen, Oraflex, Prozac, Vitamin E, Voltaren, Warfarin(Kumadin). Eğer mümkünse operasyon adet döneminden 1 ila 2 hafta sonra yapılmalıdır. Bu sayede memelerdeki operasyon öncesi ödem ve kanlanma artışı minimalize edilmiş olur.

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, otoimmün ve kollajen hastalıklarının tümü doku kanlanmasını ve yara iyileşmesini etkileyen sistemik hastalıklardır. Sigara içme öyküsü, meme başı kompleksi kaybı, kesi yerlerinde gecikmiş yara iyileşmesi, geniş izler, enfeksiyon ve yağ nekrozu riskini belirgin bir şekilde arttırmaktadır.
Hastanın vücuduna uygun olan ideal meme şeklini belirlemek için, genel vücut biçimi ve göğüs ön duvarı ölçüleri muayene edilmelidir. Plastik cerrah, memelerdeki asimetrileri operasyon öncesinde muayenede fark etmez ve hastayı bilgilendirmezse, operasyon sonrasında hasta bunları kendi başına fark edebilir. Göğüs ön duvarında bulunan memelerin lokalizasyonu ve büyüklüğü not edilmelidir. Hastalarda koltuk altı meme dolgunluğu, iç ve dış meme altı kıvrımlar belirlenmelidir. Aşırı kilolu hastalardaki dış meme dolgunluğu operasyondan iyi sonuç alınamamasının en önemli nedenlerinden biridir. Liposuction uygulamaları bu tür hastalarda çok iyi sonuçlar vermektedir. Muayenede, meme şekli, büyüklüğü, içeriği, simetrisine bakılır. Meme başı kompleksinin pozisyonu, büyüklüğü, projeksiyonu, çapı ve simetrisi ayrıca not edilir. Meme başı kompleksinin, meme orta aksına ve meme altı kıvrıma göre pozisyonu, meme küçültme operasyon tekniğinin seçiminde önemli yer tutmaktadır. Hastanın vücudunda bulunan eski kesi izleri, hipertrofik skar veya keloid gelişme riski yönünden incelenmeli ve hasta bu konularda bilgilendirilmelidir. Ayrıca hastalara sutyen bedenlerinin standardizasyonunun tam olmadığı ve satıcıdan satıcıya bedenlerin değişebileceği belirtilmelidir. Meme küçültme operasyonundan önce 100cm. olan göğüs çevresi operasyon sonrasında da yaklaşık olarak 100cm. olacaktır. Değişecek olan cupsize(A, B, C, D, DD…) olarak bilinen memenin büyüklüğüdür.
.
İdeal Meme Ölçüleri

Kadın memesi için güzellik standartları bellidir ve buna göre ideal meme tarif edilmiştir. Cerrah memeler için geçerli olan anatomik noktaları ve ölçüleri çok iyi bilmelidir. Ancak bu sayede normal ve çekici bir meme oluşturulabilir. Bir kadının memeleri yalnızca güzel görünmemelidir, aynı zamanda normal bir duyu ve dokunuşa sahip olmalıdır. Yumuşaklık, sıcaklık, düzgünlük, göğüs ön duvarında hareketlilik ve özellikle meme başı bölgesinde dokunmaya karşı duyarlılık, normal bir memede mutlaka bulunması gereken özelliklerdendir. Simetrik, düzgün kontur, normal ölçülere ve duyusal hisse sahip olan memeler, cerrahi öncesindeki en önemli hedefler olmalıdır.

Normal meme ölçülerini bilmek ana kurallardan biridir. Meme hacmi normalde 300 ila 500 gramdır. Önden bakışta, meme dokusu meme başı yukarısında daha az dolgundur ve özellikle dışta olmak üzere meme başı altında daha fazla dolgundur. Memeler, göğüs ön duvarında orta hattan 45 derece dışarıyı gösterecek şekilde yerleşmektedir. Meme hacmi ve konturu, göğüs, gövde ve kalça ile orantılıdır.

Meme başı kompleksinin pozisyonu, büyüklüğü, rengi, dokusu, eğimi ve simetrisi meme form ve fonksiyonu ile yakından ilişkilidir. Meme başı, kişinin hormonal, genetik yapısına ve yaşına göre renk ve şekil değişikliği göstermektedir. Karakteristik olarak çevre deriden daha koyu renktedir. Meme büyüklüğü arttıkça, meme başı pozisyonu progresif olarak aşağı ve dışa hareket eder.

Simetri estetik meme görünümünde önemli noktalardan biridir. İdeal olarak memeler, büyüklük, şekil ve sarkıklık derecesi olarak benzer olmalıdır. Mükemmel bir simetri ise doğada bulunan özelliklerden biri değildir. Memeler de aynı şekilde doğal olarak asimetrik bir yapıya sahiptirler. Örneğin meme başı lokalizasyonları, büyüklükleri, meme altı kıvrım yükseklikleri doğal olarak asimetrik olabilir. Operasyon öncesinde bu asimetriler hastaya düzgün bir şekilde gösterilmelidir.

Meme dokusu büyüdükçe, dolgunluk alt ve dışa doğru kaymaktadır. Büyüyen hacim, yerçekiminin etkisi ve sarkıklığın meydana gelmesi ile memeler, orta hattan ayrılarak dışa ve aşağıya doğru pozisyon değiştirmektedir. Memelerde bir miktar sarkıklık, doğal konturları bozmadığı sürece matür bir memede çekici görünüm sağlayan bir özelliktir. Bu sarkıklık meme başı kompleksi meme altı kıvrım hizasının altına indiğinde ve yön olarak aşağıyı göstermeye başladığında cazibesini yitirmeye başlamaktadır. Bu sarkıklığın derecesi arttıkça memelere yaşlı bir görünüm vermektedir.

Operasyon Öncesi

Hasta bilgilendirme ve onam formları, yapılacak ameliyat ve tedaviler ile ilgili hasta ve yakınlarını bilgilendirmek için hazırlanmıştır ve okutularak onaylatılması yasal bir zorunluluktur. Bilgi formları öngörülen cerrahi tedavilerin risk ve komplikasyonlarını açıklamak; diğer tedavi seçenekleri konusunda bilgi iletmek amacı ile kullanılırlar. Tanımlanan riskler çoğu hastanın pek çok koşulda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tanımlanmıştır. Kendi kişisel sağlık durumunuza ya da tıbbi bilginize bağlı olarak, plastik cerrahınız size ek bilgiler verebilir.

Standart ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflar, kişinin yüzünü içermeyecek ve kimlik belli etmeyecek şekilde çekilir. Hasta ayakta ve dik pozisyonda, kollar yanda vücuda bitişik olarak çekimler yapılmaktadır.

Ameliyat öncesindeki hazırlıkları takiben hasta ameliyathaneye alınarak genel anestezi altında operasyona başlanır. Operasyon süresi meme büyüklüğüne, sarkıklığına, kullanılan tekniğe ve tekniği uygulayan cerraha göre değişiklik göstermektedir.

Operasyon Sonrası

Operasyon sonrası hasta ortalama 2-3 gün hastanede tutulur. Genellikle ciddi boyutlarda ağrı olmaz ve kolaylıkla dindirilebilir. Operasyon sonrasında 1 veya 2 doz daha damar içi antibiyotik ve ağrı kesici verilir ve daha sonra ağızdan alınan tabletlerle değiştirilir. Pansumanlar operasyon sonrası 1. günde değiştirilir ve uygun bir cerrahi sutyen giydirilir. Meme küçültme operasyonundan sonra destekleyici bir sutyenin gece gündüz 2 ay boyunca kullanılmasını önerilmektedir. Operasyon sırasında yerleştirilen drenler genellikle 2-3. günde çekilir. Drenler ve pansumanlar çıkarıldığı andan itibaren hasta duşunu alabilir. Operasyon sonrası 6 hafta boyunca ağır kaldırma ve göğüs kasının kullanıldığı spor aktiviteleri kısıtlanır. 10 ila 14. günde dikişler alınabilir. 6 ila 12 ay sonrasında, 35 yaşın üstündeki tüm bayanlarda temel oluşturmak üzere mamografi çekilebilir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi meme küçültme ameliyatlarında da belli komplikasyonlar görülebilir. Komplikasyonların büyük bir kısmından, iyi bir hasta seçimi ve düzgün bir ameliyat öncesi planlama ile korunabilir. Ameliyattan önce kafanızdaki tüm soruları cerrahınızla ayrıntılı olarak paylaşmanız faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GENCE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GENCE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GENCE Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GENCE
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GENCE'nin Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Meme Küçültme Ameliyatı Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yarık Dudak Anomalisi Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:18
Top