2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Serbest Radikaller Yaşam Kalitemizi Tehdit Ediyor
MAKALE #6714 © Yazan Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU | Yayın Mart 2011 | 4,719 Okuyucu
Her nefes alışımızla vücudumuza oksijen alırız. Oksijen, yaşamımızın temelidir ve tüm hücrelerimizin oksijenle beslenmesi gerekir. Ancak, oksijenin vücudumuzda yanması sonucu serbest radikaller oluşur ve bu serbest radikaller kimi zaman hücrelerimize zarar vererek bazı hastalıklara sebep olabilirler.Normalde organizmamız, oluşan serbest radikallerin üstesinden gelebilmektedir. Ancak antioksidanlar yeterli değilse veya serbest radikal seviyesi çok yüksekse vücudumuzda oksidatif stres oluşur. Oksiadatif stres, serbest radikal ve antioksidan savunması arasındaki dengenin bozulması sonucu oluşmaktadır.

Sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği, tarım ilaçları, katkı maddeleri , ultraviole ışınlar, radyasyon ve sağlıksız beslenme gibi pek çok etken vücudumuzda serbest radikal oluşumunu artırır. Serbest radikaller aşırı miktarda üretilirse lipidler, proteinler ve genetik şifrenin bulunduğu DNA gibi temel hücre yapılarına zarar verir. Bunun sonucunda da hızlı yaşlanmayla birlikte çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına ve hatta aşırı şişmanlığa neden olmaktadır.

Yüksek serbest radikal düzeyinin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Aşırı şişmanlık (obezite)
Kalp ve akciğer hastalıkları
Ateroskleroz (damar sertleşmesi)
Artrit (eklem iltihabı)
Çeşitli kanser türleri
Diyabet
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve buna bağlı enfeksiyon hastalıkları
Nörodejeneratif hastalıklar (parkinson, alzheimer)
DNA hasarı ve erken yaşlanma

Serbest radikal miktarı ölçülebilir mi?

Kandaki hidrojen peroksit (H2O2) miktarının ölçülmesi ile oksidatif stres ölçülebilir. Hidrojen peroksit oksidatif stresin en iyi göstergesidir. Hidrojen peroksit seviyesinin 2,25 mmol/L’nin üstünde olması oksidatif stres seviyesinin, dolayısıyla doku hasarının yüksek olduğu anlamına gelmektedir.

Oksidatif stres kimlerde daha yüksek düzeylerdedir?

Aşırı şişmanlar (obezler)
Hormon replasman tedavisi alanlar
Sigara ve alkol kullananlar
Yaşlılar
Kronik hastalığı olanlar
Yoğun stresli hayatı olanlar
Hazır gıda tüketimi fazla olan kişiler
Yüksek kolesterolü olanlar
Çok sayıda ve düzenli ilaç kullananlar
Fiziksel olarak inaktif olanlar
Meslek gereği yüksek radyasyona ve kimyasallara maruz kalan kişiler (doktor, hemşire, kimyager gibi)
Hamileler

Antioksidanlar nelerdir?

Antioksidanlar, vücudumuzda serbest radikallerin oluşturduğu oksidatif stresi azaltan ve serbest radikalleri ortadan kaldıran maddelerdir. Antioksidanların bir kısmı vücudumuzda üretilir, bir kısmını ise besinlerle alırız. Bazı besinler güçlü antioksidan özellikleri ile ön plana çıkarlar. Kimi besinler hücrenin dışını korurken, kimileri hücre duvarını, kimileri de mitokondrileri savunmaktadır. Bu nedenle, olabildiğince geniş çeşitlilikte ve dengeli beslenilmelidir. Öte yandan, beslenme ile geniş kapsamlı bir antioksidan alımı da gerekmektedir:

C Vitamini: Hücre harici sıvıları korur ve E vitamininin aktivasyonunu sağlar.

E Vitamini: Hücre duvarını savunur.

Karotenler: Sarı, kırmızı, mavi ve turuncu renkli çeşitli sebze ve meyvelerde bulunan beta karoten, likopen, lutein ve diğer renkli bileşikler ve tioller (sülfür içerikli bileşikler – lipoik asit, glitotin gibi) hücre içinin korunmasını sağlar.

Koenzim Q10: Mitokondriyi korur ve anti-aging stratejilerinde önemlidir.

Flavonoidler: DNA, elastin ve kollajen fibrilleri savunur. Kollagen fibriller deriye görünümünü verir ve yaşlanma görünümünü azaltırlar.

Enzimler: SOD, katalaz, glutatyon peroksidaz enzimleri, serbest radikalleri hücre içinde nötralize ederler. Bunlar organizma tarafından üretilen antioksidanlardır, diyetle alınamazlar. Ancak fonksiyonlarını düzgün yapabilmeleri için, yiyecekle alınan elementlere (selenium, bakır, çinko, manganez gibi) gereksinimleri vardır.

Omega-3 yağ asitleri: Vücudumuzdaki tüm hücrelerin temel yapı taşı olduklarından, hücrenin yapısını koruyarak serbest radikallere karşı direnç sağlarlar.

Bahsi geçen bir çok hastalığın önlenebilmesi için antioksidanlardan zengin beslenme son derece önemlidir.

Beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?

İyi dengelenmiş sebze ve meyvelerden zengin bir diyet uygulamalı ve mümkünse organik yiyecekler tüketmelisiniz.
Bol maden suyu için.
Yanmış, tütsülenmiş, kömür ateşinde pişmiş besinlerden uzak durun. Besinleri sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlayın (ızgara, haşlama, buğulama gibi).
Fazla şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalardan kaçının.
Alkol alımınızı azaltın. Alkol alınacaksa bir bardak kırmızı şarap, antioksidan desteği sağlayacağından tercih edilebilir.
Katkı maddesi içeren besinleri tercih etmeyin.
Hergün hem bitkisel hemde de hayvansal omega 3 yağ asitleri alın. Bitkisel omega 3 yağ asidi kaynakları; ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve keten tohumudur. Hayvansal omega 3 kaynakları ise yağlı derin su balıklarıdır. Balık tüketiminin sağlanamadığı durumlarda omega 3 takviyesi alınmalıdır.
Daha çok yeşil çay, daha az kahve için.

Bunların yanı sıra önemli bir uyarı: Fazla kilolarınızdan mutlaka kurtulmalısınız!

Oksidatif stresin etkilerini kendinizden nasıl uzak tutabilirsiniz?

Düzenli ama hafif eksersizler yapın.
Sigara içmeyin. Sigara dumanlı ortamlardan kaçın.
Hava kirliliği ve egsoz dumanı kirliliği olan ortamlardan kaçın.
Yeterli uyuyun. Uykusuzluk oksidatif stres nedenidir.
Uzun süreli UV ve güneş ışığından kaçın. Bunlar için koruyucu kullanın.
Kan şekeri, lipid profil ve tansiyonunuzu kontrol altında tutun. Düzenli check-up yaptırın. Ailesel tıbbi eski durumları inceleyin ve önlem alın.
Oral kontraseptif ve HRT gibi hormonlar alınıyorsa, oksidatif stresinizi kontrol altında tutun.
Yoğun fiziksel-psikolojik stresli ortamlardan uzak durun.
Dinlenmek için zaman ayırın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Serbest Radikaller Yaşam Kalitemizi Tehdit Ediyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İdil İMAMOĞLU Fotoğraf
Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'nun Makaleleri
► Yeni Nesil Tehdit: Fruktoz Şekeri. Dyt.Mustafa TİLEKLİ
► Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ? Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Serbest Radikaller Yaşam Kalitemizi Tehdit Ediyor' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabet ile Yaşamak Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top