2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Fobisi
MAKALE #6733 © Yazan Psk.M.Kenan ALYÜRÜK | Yayın Nisan 2011 | 5,114 Okuyucu
OKUL FOBİSİ NEDİR?

Okul korkusu, okuldan kaçma ve okul fobisi ile karıştırılabilmekte, bazen bu üçünü birbirinden ayırmak güç olabilmektedir. Ancak aslında hem belirtiler hem de davranışı ortaya çıkartan etkenler farklıdır. Okul Reddi ve Okul Fobisi: Çocuğun okula gitme konusunda isteksiz olması veya okula gitmeyi tamamen reddetmesi durumudur. Okul korkusu normal bir tepkidir ve okul fobisi olarak adlandırılmaz. Ancak bu durum bir haftadan uzun ve çocuğun okuldan soğumasının giderek arttığı, okula gitmesi için evde yapılan tüm yaklaşımlardan sonuç alınamadığında Okul fobisi’nden söz edebiliriz. Okul fobisi denildiğinde anladığımız, şiddetli bir kaygı ile çocuğun okula gitmek istememesidir. Okul fobisi, çocukların okuldan korktuğu bir tür ayrılma kaygısıdır.

OKUL FOBİSİNİN BELİRTİLERİ

Okul fobisine kaygının tipik tepki özellikleri eşlik edebilir, bunlar: Özellikle okul saatleri yaklaştığında sıkıntı artışı, ağlama, sinirlilik, uykusuzluk, saldırganlık veya baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık gibi şikâyetlerle ortaya çıkar. Tepkiler okul saatleri yaklaştığında daha da artar. En sık okulların açıldığı zamanlardadır.

OKUL FOBİSİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI (prevalence)

Çocukların ve genç ergenlerin ortalama %4'ünde bu bozukluğa rastlanmaktadır. Okul reddinin bütün formlarının prevelansı 1000 okul yaşı çocuğunda 17 ve çocuk psikiyatrisi kliniğine müracaat edenlerin %5-8'ini oluşturur. 10–11 yaşlarında sonra oran düşer Ayrılma kaygısın belirtileri, kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha sık gözlenir. Erkek ve kız çocukları eşit olarak etkilenir. Bu durum en sık erken çocukluk yıllarında gözlemlenir. Zeka ve eğitim başarısı ile ilişkili değildir. Tek çocuk olma veya kardeşleri olması arasında fark yoktur. Daha çok 6–8 yaşlarında görülür, sıklıkla 11 yaşa kadardır, daha ileriki yaşlarda ki görünümlerinde psikoz gibi ileri psikopatolojik durumlar göz ardı edilmemelidir.

OKUL FOBİSİNİN NEDENLERİ

Bir görüşe göre okul fobisini anne yaratmaktadır. Anne derken onu evde koruyan, kollayan, besleyen, denetleyen ebeveyn birliğini anlamalıyız. Bu anne aşırı koruyucu annedir. Aşırı koruyucudan demek istediğimiz; Çocuğun her isteğini yerine getiren, onun yapabileceği her şeyi kendisi yapan, ev alanın dışında da aynı tutumla ona dış çevre gerçekliğinden yalıtıp sokakta gördüğü her şeyi (yabancı insan, kedi, köpek, canlı, cansız, vs) tehlike kaynağı olarak öğreten ve bunlardan kollayanıdır. Okul fobisi olan çocuklar gelişimlerinde “yuva dışına atılma” ile ürkütülmüş olabilirler.Okula gitmek çocukta, evden atılma ya da eve döndüğünde anneyi evde bulamama dır. Bu korku çocuğun gözlemlediği anne-baba kavgaları, daha önceden “senin yüzünden annen hasta oldu” ,”senin yüzünden baban hasta oldu”, “seni sokağa atacağım”,”seni filanlara vereceğim” türünden ürkütmelerin sonucu olabilir. Ya da kardeş kıskançlığının kışkırttığı bir tepkide olabilir. Kardeşi yüzünden evden okula gönderilmektedir, kendisi yokken kardeşine çikolata verilip onunla oyun oynanacaktır. Okul fobisi olan çocuk çoğu kez görünüşte nedensiz olarak okula gitmekten korkmaktadır. Ancak bu korkuyu oluşturan bazı temel etmenler vardır. Bunların başında yaygın bir baskının egemen olduğu aile ortamı sayılabilir. Okul fobisi olan çocukların yaşamlarının daha önceki yıllarında anneleri tarafından aşırı özen içinde büyütüldükleri görülür. Bu tür annelerin sürekli olarak çocukların memnun ederek, onların sevgisini kazanma çabası içinde oldukları, tüm gereksinimlerini karşıladıkları ve onları sürekli olarak hayal kırıklığına uğramaktan korudukları dikkatimizi çeker. Bu anneler özellikle çocukların bedensel rahatsızlığıyla yakından ilgilidirler. Bazıları çocukları gözlerinin önünde olmadığında kendilerini çok yalnız hissederler. Psikolojik ve fizyolojik olarak çocuklarıyla yakın olma gereksinimi duyarlar. Bazı annelerin çocuklarını anaokuluna göndermekten kaçındıkları gibi arkadaşlarının evine bile oyun oynamak için göndermek istemediği görülmektedir. Ailesel etkenlerin yanı sıra ayrılık endişesi, değişiklik ve sıkıntı da okul fobisinin nedenleri arasındadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Fobisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Kenan ALYÜRÜK Fotoğraf
Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'ün Makaleleri
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okul Fobisi Psk.Merve KIRNA
► Okul Fobisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Okul Fobisi Psk.Zehra ORGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okul Fobisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Yoksunluğu Ağustos 2018
► Travma Nedir Nisan 2018
► Uyku Ekim 2012
► Öfke ve Kontrolü Eylül 2012
► Stress Nedir Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:41
Top