2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Keşke Ekmek Yesek
MAKALE #6743 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 12,893 Okuyucu
Diyet alışverişte başlar diye başladığım araştırma serüvenine dahil olan konulardan biridir ekmek… En kutsal görülen yiyeceklerden biridir. “Atılmasın, günah, lokmanı bitir” denilerek büyüdük çoğumuz. Savaş sonrası ekmek kuyruklarıydı yıllardır konuşulan…
Yani en çok tüketilen besinlerin de, karbonhidrat kaynaklarının da başında geliyor.

Bu özelliğiyle de, toplumda obezitenin yaygınlaşınca, en çok dikkat çekip, ilk sorgulanan besini ekmek olmuştur. “En çok tüketilen” olmaktan çıkıp, bir anda “en çok korkulan” olmuştur. Halbuki günlük karbonhidrat ihtiyacımızın, meyvelerle beraber, ne kaliteli kaynağıdır. Her gün yenmelidir, çünkü; beyin, bağışıklık sistemi, kaslar, karaciğer ve tüm vücut hücrelerinde karbonhidratlar görevlidir. Sinir siteminin ihtiyacı olan B vitaminlerinin de kaynağı esmer ekmeklerdir.

Karbonhidrat kaynağı olarak yenilen çağımızda pilav, makarna, çorba, hamur işleri, pizza, patates kızartmalarının yanında, yağ ve tuz oranı bakımından ekmek çok masum kalmaktadır. Vitamin, mineral içeriği, tok tutma kapasitesi, metabolizmayı çalıştırma potansiyeli bakımından da bu seçenekler, esmer renkli bir ekmeğe göre son derece kötüdür.

Beyaz ekmeğe gelince… Yağsız ve çok az tuzlu olmasına rağmen “nimet” olarak bile adlandırılan ekmeklerin içinde en kötü seçenektir. Çünkü buğday tanesi toplanır kepek kabul liflerden arındırılır yani saflaştırılır. Buna rafine etme işlemi denir. Bu işlemden sonra taneler öğütülür. Beyazlatıcı kanserojen katkı maddeleri konulur. Halk ekmek denilen ekmeklerin renginin sarımsı olması o beyazlatıcı katkı maddesini içermediği içindir. Saflaştırma sırasında, tüm vitamin ve minerallerini kaybetmiş, ağızda çiğnemeye gerek kalmadan, adeta pamuk helva gibi yok olan bir yiyecek tükettiğimizi fark ederiz. Tok tutmaz, yedikçe yiyesimiz gelir, iştah açar, kolaylıkla kilo aldırır, şeker hastalığı riski taşıyan ailesel yatkınlığı olanların bile cesaret etmemesi gereken bir besindir. Yani ekmek beyazsa “nimetlik” bir durumu kalmamıştır.

Aslında çavdar tanesini topladıkları gibi öğüttüklerinde ve çavdar ununu sarımsı buğday unuyla karıştırdıklarında nefis lezzetli ve besin değeri bakımından zengin bir seçenek ortaya çıkmaktadır. Tamamen çavdar unuyla ekmek yapmak neredeyse imkansızdır. Tamamen kepekten de yapmak zordur. Çünkü ekmek, kabarması hamurlaşmaması gereken bir yiyecektir. Ekmekten bu anlamda beklenen kaliteyi yakalamamız için, bir miktar buğday unuyla karıştırırlar. Burada kavrulmuş malt unu da lezzet veren fakat kanserojen olan katkı maddelerinden biridir. Malt ununa dikkat! Etiket okuma alışkanlığı kazanmaya çalışmanızı öneririm. Diyet uzmanı olmama bağlı olarak sıklıkla karşılaştığım sorulardan biri ekmeğin nasıl olması gerektiğidir.

Yukarıda da belirttiğim gibi ekmek eşdeğeri olup beyaz hamur, pilav, makarna, erişte, şehriye, patates gibi yağlı, tuzlu, tok tutmayan, kilo aldıran, çok yediren seçenekler yerine, esmer renkli bir ekmeği tercih edin. Çünkü ekmek esmer olup, daha az işlem gördüğünde, kepek, kabuk, lifleri yoğun olduğu için, ekmek daha çok çiğnenecektir. Esmer ekmekten kastettiğimiz ise, kepekli, çavdarlı, karışık tahıllı, tam tahıllı, tam ya da %100 buğday ekmekleridir. Kana şeker geçişi gecikir ve çabuk acıkmayız. Bağırsaklar, mide çok çalışır ve metabolizma hızlanmıştır. Diyabet riski azalır.

KEŞKE EKMEK YESEK

Bu ekmekleri değiştirip dönüştürerek kullanın. Böylece farklı B vitaminlerini almış olursunuz. Kansızlık yapacak kadar çok lif almanız için anormal ekmek yiyor olmalısınız. Bu konuda da rahat olun derim. Kadınsanız, doğum yaptıysanız, her öğünde fazlaca yağsız salatalar, her gün 8-10 dilim esmer ekmek, öğle akşam bitkisel besin tüketiyorsanız, et de yemiyorsanız kansızlık riskiniz doğabilir. Esmer ekmeği öcü gösteren hurafeleri de böylece sorgulamış olduk. Diyelim ki kansızlık yapıyormuş diye korkutulduğunuz için esmer ekmeği bıraktınız. Düşünün ki yemeye başladığınız her 4 yemek kaşığı pilav makarna 2 dilim ekmeğe eşittir. 2 dilim esmer ekmekle doyabiliriz, ancak 4 yemek kaşığı pilav ya da makarna nereye gitti anlamayız. 1 tabak makarna50 gram kuru ağırlıkta ve 180 kcal.’ dir. İçine 1 tabağın 2 yemek kaşığı yağ girdiğinde yapışmayı ancak önlersiniz ki o da 120 kcal. ilave demektir. Toplamda 1 tabak makarna 400 kaloridir. Eğer içine başka kaşar, beşamel sos, domates sos, deniz ürünleri vs koymazsanız tabii..

Birçok insanın sabahları işe giderken ya da akşam üstüleri yediği hamur işleri de buna eşdeğerdir. Alamadığımız vitamin, mineral de cabası… Zaten kısıtlı enerjiler etrafında dönmeyi gerektiren hareketsiz yaşantılarımızın içinde alınan her bir kalorinin bana yararlılığı var mı diye sorgulamak lazımdır. Ekmeğin adı çıkmış 9’a, inmiyor 8’e. Yani keşke esmer bir ekmek yesek… Ekmek yerine geçtiği hesaplanmış, besin değeri düşük, kalori bombası besinlerden uzak kalsak…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Keşke Ekmek Yesek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Ekmek ve Tuz Dyt.Hülya ÖZEL
► Ekmek Yemeli Miyiz? Dyt.Nurten ÇETİN
► Ekmek Tüketimi Kilo Aldırıyor mu? Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın ÇOK OKUNUYOR Dyt.Reyhan ERİŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Keşke Ekmek Yesek' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:50
Top