2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boy Uzunluğu ve Beslenme
MAKALE #6749 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 28,950 Okuyucu
Uzun boylu olmak pek çok konuda avantaj gibi durmaktadır. Kısa ve orta boyluların çok isteyebileceği bir şeydir aslında uzun boylu olmak… 3-4 kilo aldığınızda, uzun boyluysanız pek anlaşılmayabilir. Boy uzadıkça toplam kas kütlesinin ağırlığı da artar. Kas dokusu oksijen tutar ve oksijen kullanılarak, yağlar daha etkin biçimde yakılır. Bu da kısa boylulara göre, metabolizmanızın daha hızlı olacağı anlamına gelir. Zaten kısa boylulara göre fazla olan kas dokusu sayesinde de, biraz daha geç kilo alırsınız. Üstelik uzun boy, şık bir görünüm de sağlar. Beslenmenin pek çok konuda olduğu gibi, boy uzunluğu ile de direkt ilgisi vardır. Ancak tek başına bol süt ve süt ürünü tüketiyor olmak da, yeterli değildir. Birçok faktör aynı anda etkilidir.

Boy uzamasını etkileyen faktörlerse şöyledir:

* Genetik: Anne ve babanın boy ortalaması belirleyicidir.
* Beslenme: İdrarla atılan kalsiyumu vücuda iade etmek üzere, peynir, süt, yoğurt tüketiminin her gün 400 gramı geçmesi önerilir.
* Günlük kalsiyum kaybı: İdrarla kalsiyum atımı rutin olarak günlük 800 mg’ dır.
* Adet dönemleri: Her regl olunduğunda bayanlarda bu rakam 1200 mg’ a çıkar.
* Doğumlar: Anne kalsiyum kaynağı tüketmese bile, bebek kendine kemik oluşturacaktır. Annenin kemiğinden kanına, oradan da bebeğe kalsiyum geçer.

Vücudumuzda kandaki kalsiyum seviyesinin sabit tutulmaya çalışıldığı için kanda azalan kalsiyumu kemikler hemen takviye eder. Böylelikle annenin kemikleri zayıflamaya başlamıştır. Kemiklerde kalsiyum yoğunluğu azalır, boy kısalır, kemiklerde şekil bozuklukları oluşabilir. İleride kemik erimesi riski artar. Besinlerle bu kalsiyum mineralinin her gün yerine konulması gerekir.

* Fiziksel aktivite: Düzenli yapılan aktivite, kemiğe geçen kalsiyumu arttırır, idrarla atılan kalsiyumu azaltır.
* Kafein (çay kola kahve tüketimi): İdrarla atılan kalsiyumu attırır, kemiğe geçen miktarı azaltır.
* Güneşlenmek: Güvenli saatlerde yazın güneş koruyucusuz güneşlenirseniz, deri altında D vitamini üretilir ki; bu da kemikleri güçlendirecek, boy uzamasını destekleyecektir. Ancak yazın güvenli saatlerde bile giyilen çok kapalı giysiler bunu önler.
* Topuktan uyarıcı etkisi olan bazı özel boy uzattığı öne sürülen desteleyiciler: En geç 18-24 yaşa kadar belirgin etkisi olabilir. Growth hormon denilen büyüme hormonunun salgılanması, topuktan uyarı ile hızlanmaktadır. Bu nedenle büyüme gelişme çağındaki çocukların ip atlaması, atlayıp zıplanarak yapılan basketbol, voleybol gibi sporların bu hormon salgılama sistemini uyarıcı etkisi vardır.
* 24 yaşa kadar besinlerle alınan kalsiyumun %50’ si kemiğe geçerken,
* 30’ lu yaşlara gelindiğinde %30’ u kemiğe geçebilmeye başlar.
* Yani boyunuz, artık büyüme gelişme durduğu için devam etmez.
* İnternette de karşılaşabileceğiniz, topuktan uyarıcı destek tedavileri de, 18-24 yaşlarına geldiyseniz çok da işe yaramayacaktır.

Yani artık yetişkin bir bireyseniz, yalnızca boy kısalmasını engelleyebilme zamanıdır.

Yapabileceğiniz en güzel şey,

* Egzersizi ömür boyu ihmal etmemek,
* Günde mutlaka 400 gr ve ya1 lt ‘den az süt- yoğurt tüketimini ömür boyu ihmal etmemek,
* Çayı açık içmek, kahve mümkünse çok seyrek içmek veya içmemek,
* Güvenli saatlerde güneş koruyucusuz güneşlenmek olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boy Uzunluğu ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Boy Uzunluğu ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:28
Top