2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Niçin Besinleri Çok Çiğnemeliyiz?
MAKALE #6756 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 24,039 Okuyucu
NİÇİN BESİNLERİ ÇOK ÇİĞNEMELİYİZ?

Hafta başında sabah telefonun alarmının çalmasıyla başlayan ve ışık hızıyla geçen işgünleri içinde yaşamımızı sürdürebilmemiz için yemek içmek, hem bir zorunluluk, hem de bir keyiftir. Bu yoğunluğun içinde, hep aceleden, besinleri çiğnememeye eğilim gösteririz. Oysa insan bedeninin ihtiyacı olan besinlerin işlem görmesi için vücutta pek çok organ bulunur. İlki dişlerdir.

İnsanların çok eski çağlardan beri dişleri, beslenme modeline göre şekillenmiş, sayıca ve biçim bakımından her evrede farklılık göstermiştir. Diş bir organdır ve diğer vücut içinde diğer sistemlerin sağlığı açısından büyük önem taşır.
Hızlı yemek yiyip, çiğnenmeden yutunca:
Kanda şeker daha hızla yükselir. Hızla düşer.
  • Diyabetikler ve diyabete genetik yatkınlığı olanların mutlaka dikkat etmesi gereken bir konudur.
  • Pankreasın insulin salgısında ve kan şekerinde bu ani iniş çıkış nedeniyle rehavet hissi oluşur.
  • Yani yemekten sonraki saatlerde zihinsel ve bedensel performans olumsuz etkilenir.
  • Sindirim güçleşir.
  • Hava yutulur.
  • Böylece mide ve bağırsaklarda gaz şikayeti oluşur.
  • İlk lokmanızdan itibaren 20. dakikada “leptin” adlı tokluk hissi veren hormon salgılanıyor. Yavaş yemek yediğinizde ilk 20 dakikaya daha az besin daha düşük kalori sığdırmış olacaksınız.
  • Ayrıca, Çok çiğnendiğinde daha büyük bir damak zevki yakalanır. Besin lezzetinin damağa teması artar. Şişmanlık sorunu olanlar, damak zevkine düşkün olduklarını iddia ederler. Damakta 2 kez dönen besin hızla yutulduğunda, yemeğin tadından hiçbir şey anlaşılmayıp, tekrar yeni bir lokmayı ağızda 2 kere döndürüp yutarız.
Halbuki çatal bıçağı elimize alıp, küçük parça keserek yemeli, bu esnada da çatal bıçakla yeni bir lokma hızla hazırlamış olmamalıyız. O çatal bıçak tabağın kenarına koyulmalı. Lokmanız püre ya da boza kıvamına geldiğinde dişleriniz varoluş görevini yerine getirmiş demektir. Sindirim sistemi ancak bu kıvamda bir besine hazırdır.

Çok hızlı yeme ile zaten doyma, uzun süre tokluk gibi beklentileriniz olmasın. Şişkinlik var deyip bir de üzerine soda içmeye kalkmayın. Soda, çay ve başka vakit kayıplarınızı çiğnemeye aktarın. Bunun için 60 kere gibi garip rakamlara bel bağlamayın. Her besinin sertliğine, kıvamına göre çiğnenme sayısı farklı olabilir. Önemli olan ağızda püre ya da boza kıvamını yakalamaktır.

Öğle yemeği sizin hakkınız olan bir süredir. İşinizin, performansınızın yukarıda görüldüğü üzere bir parçasıdır. İşinizi önemsediğiniz için, sağlığınızı ve çok çiğnemeyi önemseyin. Çok çiğneme ve püre halini almadan yutmama alışkanlık haline gelmelidir. Ancak bunun için uzun bir süreye ihtiyacınız vardır. Kendinizden olağanüstü bir performans beklemeyin. Bir alışkanlığın değiştirilebilmesi için oturtmaya çalıştığınız yeni alışkanlığı ilk 5 tekrar çilelidir. 21. tekrarda biraz olsun rahatlarsınız. 5-6 ay sonra farkında olmadan uyguluyor olma aşamasına gelinir. 2 yılın sonunda karşınızda biri tüm bir öğünü çiğnemeden yuttuktan sonra, midesinden şikayet ederken: " eskiden ben de böyle hızlı yerdim. Sonra da ağırlaşma, rehavet, uyku hali, sindirim sorunları, yemekten hiç bir şey anlamama, doymadan yemeğin bitmesi gibi sorunlar yaşardım, çok çiğnemeye başlayalı hepsi geçti çok rahatım." dersiniz.

5-6 veya 1-2 yıl üzerinde durmanız gerekecek. Dalgınlıkla tam çiğneyemeden yutsanız bile, çabaladığınız konuya kaldığınız yerden devam edin, yılmayın. Yılların alışkanlığı ile mücadele ediyorsanız, edin. Neyi önemserseniz ona vakit ayırır zihin yorarsınız. 20 dakika dolmak zorunda değil ama, besinleriniz; diyabet riskini önlemek, sağlık hali ve iş performansı adına çok iyi çiğnenmelidir. İç organlarınıza iyi davranın ve besinleri püre haline getirmeden yutmama üzerinde dikkatle durun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Niçin Besinleri Çok Çiğnemeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Besinleri Nasıl Saklayalım Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Niçin Besinleri Çok Çiğnemeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top