2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anasınıfında Kaynaştırma Öğrencilerinde Görülebilecek Bazı Özellikler
MAKALE #6779 © Yazan Uzm.Psk.Özlem AKKEL | Yayın Nisan 2011 | 13,743 Okuyucu
Normal çocuklarla anasınıfına başlayan bir kaynaştırma öğrencisi test ve gözlem sürecinden geçtikten sonra arkadaşlarıyla uyum aşamasına geçer.Kaynaştırma öğrencisi hafif derecede otizm,mental retardasyon,öğrenme güçlüğü,işitme engeli,hiperaktivite,davranım bozukluğu gibi geniş bir spektrumda ele alınabilir.Çocuğun tanısı ne olursa olsun yaşıtları içerisinde gözle görünür farklılıklar gösterebilmektedir.
Anasınıfı grup içi uyumun desteklendiği ve öğretildiği önemli bir aşamadır.Bu aşamada kaynaştırmadaki çocuğun uyum problemi yaşadığı,yaşıtlarıyla birlikte yaşının gerektirdiği düzeyde oyunlara katılamadığı katılsa bile oyunun akışını bozucu nitelikte davranışlar sergilediği görülür.Özellikle otistik belirtiler gösteren çocuklarda tekrarlanan davranışlar ve ekolalisi diğer çocukların onu garipseyerek grup dışı tutması,dalga geçmesine neden olabilir.Ayrıca yine otizm tanılı çocukların kendilerini doğru ifade edemedikleri ve çevresindeki çocuklara ve kendisine farkına varmadan zarar verebildiği gözlenmektedir.Uyumda yaşadığı problemlerin yanı sıra ilgisiz tutum da sergileyebilir bu çocuklar.Dil gelişimlerinde de gerilik görülebilen bu çocukların en büyük özelliği iletişim problemi yaşamalarıdır.Ayrıca seslere,kokulara,dokunulmaya,acı,sıcak ve soğuğa karşı tepkileri onları diğer yaşıtlarından farklı kılacaktır.

Kaynaştırma öğrencileri bir taraftan arkadaşlarıyla iletişime geçmeye çalışırken bir taraftan zaptedemedikleri aşırı aktif veya bozuk davranışlar sergileyebilirler.Onları itip kaktığı,sınıfta masa,sandalye üzerinde gezdiği,sınıf içi malzemelere zarar vererek oraya buraya savurduğu gözlenebilir.Bazen de tam tersine çocuk sinip sessizce oturabilir.Kimseyle iletişime geçmez,göz temasından bile kaçınacak kadar ürkek davranabilir.Tabi ki çocuğun tanısal özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir bu davranışlar.Kaynaştırma öğrencisi sınıfta şu davranışlarla kendini belli eder demek hatalı olabilir.Hepsinin kendine özgü bir görünümü vardır.Temel olan çevresiyle yaşadığı uyumda problem yaşaması ve birçoğunun sınıf içi aktiviteleri yürütememesidir.
Beslenme saatinde,uyuma saatinde,oyun saatinde hep bir farklılık göze çarpmaktadır.Yaşıtlarıyla birlikte hareket etmekte zorlanmaktadırlar.Öğretmenin verdiği etkinliği anlamakta ve uygulamaya geçmekte güçlük yaşarlar.Yaşıtlarına bir kez anlattığı etkinliği öğretmen birkaç kez özel olarak anlatmak zorunda kalabilir.Zaman zaman öfkelerini kontrol etmekte de problem yaşayabilen bu çocuklar kendilerini doğru ifade edemedikleri için huzursuz görünüm sergilerler.Şarkı söylerken,masal dinlerken,etkinlik yaparken hep bir huzursuzlukları var görünümü sergilerler.Kurallara uymakta güçlük yaşarlar.genellikle öğretmenleriyle başları derttedir bu çocukların.Özellikle davranım bozukluklarında çevreleriyle ilişkileri kontrol altında tutulmalıdır.Bu çocuklar sık sık arkadaşlarına zarar verici etkinliklerde bulunabilirler(gözüne parmağını sokma davranışı gibi).Yalan söyleme davranışı yine bu çocuklarda gelişmiş olabilir.

Yaşıtlarından daha farklı düşünen,işiten,konuşan,davranan çocuk kaynaştırma sırasında zamanla bu özelliklerini minumum duruma düşürebilir.Bunun için öğretmenlerin özel alaka göstermesi etkili olacaktır.Onlarında farklı davranmak istemediklerini ve onlarında çocuk olduğunu unutmadan hareket etmek gerekmektedir.

Özlem AKKEL
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anasınıfında Kaynaştırma Öğrencilerinde Görülebilecek Bazı Özellikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem AKKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem AKKEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem AKKEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anasınıfında Kaynaştırma Öğrencilerinde Görülebilecek Bazı Özellikler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluğu Kasım 2015
► Hayatımız Travma Ekim 2015
► Tükenen İnsan Temmuz 2015
► Duygusal İstismar Mayıs 2015
◊ Dönüşüm (Roman) Temmuz 2019
◊ Bir Kitap Bir Kendin.. Mayıs 2015
◊ Yeni Romanım Eylül 2014
◊ 3'e 1 Kala Babam ve Ben Haziran 2014
◊ Kötü Öğretmen Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:33
Top