2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
MAKALE #6792 © Yazan Psk.Dnş.Perihan SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 6,533 Okuyucu
SOSYAL FOBİ

Sosyal ortamlarda aşırı terler misiniz?
Sosyal ortamlarda yüzünüz mü kızarır?
Sosyal ortamlara girmemek için bahaneler bulur, kaçar mısınız?
Kalabalıkta kendimi ifade edemem mi diyorsunuz?
Sosyal ortamlarda sürekli kendinizle ilgilenip,içinizden olumsuz düşünceler mi geçiyor?
Konuşma sırası ya bana gelirse diye endişeleniyor musunuz?
Herkes bana mı bakıyor?Garip mi gözüküyorum, ben de bir tuhaflık mı var diyorsunuz?
Belki de sosyal fobiniz var!

Diğer adıyla SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU ile yaşamak zorunda değilsiniz.
Hayatı kısıtlayarak, yaşam kalitenizi düşüren bu sorun yardım alarak çözülebilir.
Fobi kökeni Yunanca bir kelimedir ve korku anlamına gelir. Yalnız fobide sözü edilen korku gerçek bir tehlike durumuna verilen bir tepki değildir. Tehlikesiz bir olay ya da durum korku verici olarak algılanarak korku tepkileri geliştirilmesidir fobi. Örneğin; karanlık çoğu kişi için korku yaratacak bir durum değilken, kimileri için korku, kaygı kaynağıdır. Aynı şekilde köpekler, kediler vb. bazı hayvanlar kimisi için bir can yoldaşı kimisi için fobik bir objedir.

Fobiler çocukluk döneminde de başlayabileceği gibi çoğunlukla ergenlik döneminde başlar. Başladıktan sonra önemli bir süre kişinin hayatını kısıtlar, hayat kalitesini düşürür. Orta yaş ve sonrası çoğu zaman kaybolsa da yaşam süreçlerini olumsuz etkiler.Özellikle yazımıza konu olan sosyal fobi hayatı kısıtlar ve bazı yaşantılardan kaçınmaya, yaşam zenginliğinin kısıtlanarak kısır bir döngüye girerek hayatı kaplamaya başlar. Bu noktada yapılabilecek en iyi şey geri adım atmak değil bu sorunun üstüne gitmektir. Kaçınılan her durum, geriye atılan her adım sorunun büyümesine neden olur.
Sosyal fobi ile ilgili en önemli noktanın kaçınma davranışının sizi kuşatmasına izin vermemek olduğunu düşünüyorum. Yani bir toplantıya yalnızca konuşamam, yüzüm kızarır, dilim tutulur, terlerim, herkes anlar, utanırım, mahcup olurum diye katılmıyorsanız bunu hemen tersine çevirmeye çalışın. Çünkü kaçındıkça kısıtlanır, kısıtlandıkça ilişkileriniz, yaşantınıza sorununuz hakim olur.
Peki ama nasıl?
Sosyal fobinin çözümünde bilişsel-davranışçı yöntemler kullanılır. Bu yöntemle sorunu olan kişinin otomatik düşünceleri saptanır. Örneğin: rezil olurum, terlerim, konuşamam,her şeyin sonu olur, ben bittim, gibi…Bu düşüncelerin kaydı tutularak yeniden yapılandırılır. Yeniden yapılandırma sürecinde, düşünce hataları düzeltilir. Daha sonra yapılan alıştırma ve verilen ev ödevleri sorun takip edilir. Bir süre sonra sorunun eskisi kadar etkili olmadığı hatta üzerine gidilen süreçteki kanıtların da desteği ile tamamen kaybolduğu da görülür. Takibi uzun aralıklarla yapılır.

Toplumda sosyal fobi yaygın olarak görülse de bu konudaki erteleme, kaçınma gibi tutumlarla kişiler bir şekilde saklanabilirler. Toplantıya gitmeyen bir arkadaşınızın bahanelerini kabul edebilir ya da o toplantılar da az konuşmasını fark edemeyebilirsiniz. Yani sosyal fobi saklanarak varlığını sürdürebilen bir sorundur. Bu nedenle bu konuda yıllarca gizli saklı acı çeken, ailesinden dahi durumunu saklayanların yardım alarak çözmesi mümkündür. Bu konuda sosyal fobi sorunu olanların kendisine sorumluluk düşmektedir.

Yalnızca sosyal ortamlarda kendini ifade etmekten kaçındığı ve nasıl davranacağını bilemediği için kendisine verilen görevleri, terfileri kabul edemeyenler hatta ne yazık ki okulunu dahi bırakan kişiler var. Bu noktada sorunun erken fark edilmesi çok önemlidir. Eğer ergenlik dönemindeki çocuğunuz sosyal ortamlarda konuşmaktan çekiniyor, arkadaş gruplarına girmekte zorlanıyorsa bunu önemseyin!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Perihan SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perihan SAYIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Perihan SAYIN
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayır Demeyi Öğretin Mayıs 2011
► Hayal Et Gerçek Olsun! Aralık 2010
► Kendini İfade Et! Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top