2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma ve Travma Sonrasında Kişinin Yaşadığı Zorluklar
MAKALE #6794 © Yazan Psk.Aylin KULA | Yayın Nisan 2011 | 3,142 Okuyucu
Travma ve travma sonrasında kişinin yaşadığı zorluklar

Deprem, sel gibi doğal felaketler, savaş, işkence, yaşamı tehdit eden bir hastalık tanısı almak, ölü bir vücudu görme, cinsel ya da fiziksel saldırıya uğrama, tecavüz, aile içi şiddete maruz kalma, tanık olma gibi zorlayıcı ve kişinin başa çıkma yeteneğini aşan olaylar ruhsal açıdan travmatik olaylardır.

Bu travmatik olaylar beklenmediktir, önceden kestirilemez. Günlük yaşam olaylarımızdan farklıdır ve korku, çaresizlik ve dehşete kapılma duygusu yaşatırlar. Bazen travmatik olay öyle hayatımızın içindedir ki sürekli olarak onunla beraber yaşamak zorundayızdır. Örneğin aile içinde maruz kaldığımız eş, baba, anne, kardeş vb. şiddeti gibi.

Hepimizin dünyaya ilişkin bazı temel inançlarımız vardır. Birçoğumuz dünyanın iyi, sevecen, adil olduğunu, kötülüklerin olduğunu ama bu kötülüklerin bizim ve sevdiklerimizin başına gelmeyeceğini düşünürüz. İyi insanlar olmaya çalışırız ve bu çabamızın bizi kötülüklerden koruyacağını düşünürüz. Ancak bir gün beklenmedik, ani kötü bir şeyler başımıza gelir ve bu hayata karşı olan inancımız ve güvenimiz zedelenir. İşte bu zedelenme bazı psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilir.

Travmatik bir yaşantıyla karşılaşan kişiler sonrasında,

· Elinde olmadan bu travmatik olayı ya da olayları zihninde tekrar tekrar yaşar. Bu hayal ve düşünceler kişinin aklına davetsiz veya uygunsuz zamanlarda girerler. Rahatsız edicidirler, baş etmesi zordur.

· Olayla ilgili sık sık kabus ve ya sıkıntı verici rüyalar görebilirler.

· Bazı şeyler sık sık yaşadıkları travmatik olayı hatırlatır. Bunlar yaşadıkları kötü olayı hatırlatan yer, kişi ve durumlardır. Ve kişiler sıklıkla yaşadıkları kötü olayı hatırlatan bu durum, yer ve kişilerden kaçmaya çalışırlar.

· Bu olayla ilgili konuşmak istemezler, çünkü yaşanılan olayı düşünmek bile kişilerde bir sıkıntıya yol açabilir.

· Bazen yaşadıkları travmatik olayın ya da olayların belli bir bölümünü hatırlayamazlar.

· Daha önceden sevdikleri etkinliklere karşı ilgileri azabilir, eskisi gibi keyif alamayabilirler. Kimsenin onları anlamadıklarını düşünebilirler.

· Gelecekler ilgili olumsuz düşünebilirler.

· İnsanlardan uzaklaşmak isteyebilirler. İlişkilerinde bozulmalar olabilir.

· Uykuya dalmakta zorluk yaşayabilir ya da uykuları sık sık bölünebilir.

· Sürekli olarak kendilerini tetikte hissedebilirler. Her an kötü bir şey olabilecekmiş gibi hissedebilirler.

· Çok çabuk sinirlenebilir, tahammül etmekte zorlanabilirler

· İşlerine eskisi gibi konsantre olamayabilir, dikkatlerini toplamakta zorluk çekebilirler. İş verimleri düşebilir.

· Fiziksel bir neden bulunamayan baş ağrısı, karın, sırt ağrıları, bulantı boğulma hissi ve sindirim sistemiyle ilgili çeşitli yakınmaları artabilir.

Özellikle sevdiğimiz, değer verdiğimiz, güvendiğimiz birisi tarafından zarar gördüğümüzde
(fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet) bu durumla baş etmek daha zor olabilir. Ve yukarıda sayılan rahatsız edici duygu ve davranışları sıklıkla yaşar hale gelebiliriz. Bu eş, sevgili ya da ailenizin bir üyesi olabilir. Bu durumda bununla baş etmek çok daha zordur çünkü her an bu şiddete maruz kalma ihtimalimiz vardır, sürekli tetikte olmamız gerekir. Ve bu durum çok yoğun çaresizlik ve öfke yaşatır.

Bu sizi rahatsız eden duygu ve davranışlarınız iş, okul, aile ve toplumsal yaşantınızı engellemeye başladıysa, davranış ve duygularınızdan rahatsız olduğunuz herhangi bir zamanda danışmak veya yardım almak amacıyla bir uzmana başvurabilirsiniz.


Kaynaklar
Aker, T.Psikososyal travmaya yaklaşım.2000
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Travma ve Göç Psk.Mahmut PAKDEMİR
► Travma ve Yas Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Ruhsal Travma Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Travma ve İyileşme Psk.Gülcem YILDIRIM
► Travma ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Travma ve Travma Sonrasında Kişinin Yaşadığı Zorluklar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:06
Top