2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botox (Botoks)
MAKALE #6811 © Yazan Op.Dr.Barış ZAMANDAR | Yayın Nisan 2011 | 5,213 Okuyucu
Botox (botoks) yönteminde botilinum toksin adı verilen egzotoksin kullanılır. Botilinum toksini Clostridium botulinum’un fermente kültürlerinden elde edilir. Botox kozmetik amaçla ilk olarak 1981’de kullanılmıştır.

Botox, asetilkolin salınımı için gerekli proteinleri bağlayarak çizgili kaslarda kimyasal denervasyon yapar. Enjekte edilen kaslarda geçici tipte kısmi felç yapar. Bu etki ortalama 6 ay sürer.

Botoks halk arasında bilindiği gibi yılan zehiri değil bakteriden elde edilen bir toksindir.Botoks sinir uçlarından iletimi sağlayan maddenin salgılanmasını engelleyip sinirden gelen mesajın kasa iletilmesini engeller.Böylece mimik kasları kasılamaz ve yüzdeki kaslar gevşer.Yüzde oluşan çizgilerde düzleşerek kaybolur.Senelerce mimiklerin kullanımı sonucu yüzde kırışıklar ve çizgiler oluşur.

Bunlar daha çok kaş ortasına göz ve ağız kenarlarında dadaklarda görülür.Bu çizgiler kişiye yorgun ve yaşlı bir ifade katar.Kaşların arasındaki çizgiler ise sinirli bir ifade oluşturur.Botoks en çok bu çizgilerin yok edilmesinde kullanılır.Bazen bu çizgilerin derin olması botoksunda yetersiz kalmasına neden olabilmekte.

Botoks ayrıca ter bezleri olan bölgelere uygulandığında terlemeyi azaltır.Vücutta en çok terleyen bölge koltuk altı ve avuç içleridir.Buralara botoks yaptırarak daha rahat bir hayat geçirebilirsiniz.

Bunların dışında botoksun migrenede iyi geldiği kanıtlanmıştır.Botoks etkisi 3-6 ay sürdüğünden bir süre sonra uygulama bölgesi eski haline dönmektedir.Tekrar aynı etki için botoks yapılması gerekmektedir.

Botoks enjeksiyonlar sayesinde istenilen yere belirli dozlarla uygulanır.Botoks için kullanılacak ilacın orjinal olması çok önemlidir.Piyasada kaçak olarak satılan orjinal olmayan çin malı ürünler olabilir.Bu ürün etkisini daha çabuk yitirebileceği gibi sağlık açısından da olumsuzluk oluşturabilir.

Botoks yüze uygulandığı zaman daha genç bir görünüm sağlamakta,yüz çizgilerini ortadan kaldırırken kaşları da kaldırarak mükemmel bir görüntüye kavuşmanıza yardımcı olmaktadır.Fakat hatalı noktalara yapılan botoks göz kapağında düşme gibi istenmeyen olaylara sebep olabilir.

Bu Özellikle dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise çok ucuz olan botoks uygulamalarını yaptırmamanız.Duyulan bazı haberlere göre bir tüp botoks ilacının iki hastaya yapıldığı söylentileri gezinmekte.Böyle bir durumda yapılan botoksun etkisi daha çabuk geçicek ve istenilen sonuca ulaşılamayacaktır.Çok ucuz olan uygulamalardan uzak durunuz.

ŞİMDİ SORU CEVAP ŞEKLİNDE AKLINIZDAKİLERİ NETLEŞTİRELİM.

Botox (botoks) uygulamasında en iyi uygulama sonuçları 25 yaş ile 65 yaş arasında alınır. 65 yaş üzerindeki kişilerde mimik çizgileri dinlenme halinde bile belirgindir. Bu grup kişilerde diğer yöntemler botox tedavisine göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Her bireyin farklı yönleri hekim tarafından incelenir ve botox ya da başka bir yöntem uygulamasına karar verilir.

Botox ( botoks ) tedavisi nasıl uygulanır?

Çok küçük miktarda Botox (botoks) çok ince ve küçük iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alana uygulanır. Çok küçük miktarda ilaçlar çok küçük iğnelerle verildiğinden rahatsızlık hissi çok az olur. Pek çok hasta çok küçük bir acı hisseder. Anestezi gerektirmez. Botox (botoks) uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebir. Nadiren geçici olarak morarma ve kızarıklık görülebilir.

Botox ( botoks ) tedavisinin etkinliğini ne zaman fark ederim ve ne kadar sürer?

Botox ( botoks ) tedavisinin sonuçları 3- 15 gün sonra ortaya çıkar. Tedavi etkinliği 4- 8 ay devam edebilir. Tekrar edilen uygulamalar ile tedavinin etkinlik süresi uzar. Botox (botoks) etkinliği tedavi için uygulandığı alanlarda ortaya çıkar.

Botox ( botoks ) tedavi etkinliği biterken neler olur ?

Botox (botoks) etkisi azalırken çizgiler daha az belirgin olarak ortaya çıkar. Eskisi kadar derin ve belirgin olmaz. Bu düzgün ve genç görünümü devam ettirmek ve kalıcı kılmak için en az 4- 5 botox ( botoks ) uygulaması gerekir. Tekrarlayan uygulamalar ile daha sonraları daha az tedaviler gerekir.

Botox ( botoks ) zaman alıcı bir yöntem midir ?

Pek çok hasta tedaviden hemen sonra günlük yaşamına ve işlerine dönebilir. Bununla birlikte işlem sonrası 4 saat kadar yatmamalı ve öne doğru eğilmemelidir. Enjeksiyon yapılan alanlara masaj yapılmaktan kaçınılmalıdır.

Botox ( botoks ) uygulama öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesicileri, gingko, sarımsak veya ginseng , C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır.

Botox ( botoks ) uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Uygulama sonrası 1-2 saat için botox (botoks) uygulanan kaslarınızı çalıştırın. Örneğin kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın. Bu işlem botoxun kaslardaki aktivitesini kolaylaştırır. 24 saat uygulama bölgesi ovuşturmayın veya masaj yapmayın. 4 saat makyaj yapmayın. 4 saat boyunca yatmayın veya ağır egzersiz yapmayın. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botox (Botoks)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Barış ZAMANDAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Barış ZAMANDAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Barış ZAMANDAR Fotoğraf
Op.Dr.Barış ZAMANDAR
İzmir
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Barış ZAMANDAR'ın Makaleleri
► 18 Soruda Botox Op.Dr.Bülent CİHANTİMUR
► Botox® ve Zamanı Durdurmak Op.Dr.Deniz KÖK
► Botox ve Dolgu Uygulaması Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Kırışıklık Tedavisinde Botox Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► A-Z: Botox (Botulinum Toksin-A Uygulamaları) Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Botox (Botoks)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:01
Top