2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir?
MAKALE #6819 © Yazan Uzm.Psk.Belma ZİREKOĞLU | Yayın Nisan 2011 | 6,993 Okuyucu
EMDR Nedir?

EMDR- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelen bir psikoterapi uygulamasıdır. İlk kez ünlü Psikolog Francine Shapiro tarafından 1987 senesinde keşfedilen ve geliştirilen bir tekniktir. EMDR yaklaşımına göre problem, ugun olmayan bir şekilde yerleşmiş algılardan ortaya çıkar ve algılamanın yeniden işlenmesi gerekmektedir. Bu işlemleme sürecinde beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki iki yönlü uyarım esas alınmaktadır. Göz hareketleri bu çift yönlü uyarımı gerçekleştirmektedir.

EMDR Nasıl Uygulanır?

EMDR uygulamasına geçilmeden önce terapist ve danışan müdahalenin odak noktası olacak spesifik problemi belirlemek için birlikte çalışır. Terapist, yapılandırılmış EMDR prosedürüne dayanarak, danışanın kendisini rahatsız eden durumu veya olayı tanımlamasına rehberlik eder ve üzücü olan önemli kısımlarını seçmesine yardımcı olur. Uygulamada terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek , bu genelde terapistin parmağını gözlerle takip etmek şeklinde olur, beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Danışan terapistin parmaklarını takip ederken aynı zamanda hedef anının veya diğer anıların çeşitli kısımlarını deneyimler. Terapist, danışanın kendi başına doğru bir şekilde işleyip işlemediğinden emin olmak için, düzenli aralıklarla göz hareketlerini durdurur ve arada sorular sorar. Terapist bu süreçte danışana yardımcı olur ve ne yönde müdahale edileceği hakkında kararlar verir. Buradaki amaç, danışanın olumsuz deneyimle ilgili bilgiyi hızlı bir şekilde işlemesi ve uygun bir çözülmeyi sağlamaktır

EMDR Terapisinin Süreci

EMDR ile travma tedavisi prosedürü adım adım tanımlanmış bir süreçtir. EMDR tedavisi sekiz aşamadan oluşur:

1. Danışan Geçmişi
2. Hazırlık
2.1 Danışanla ilişki
2.2 EMDR’nin açıklanması ve danışanın onayı
2.3 Özel, ideal veya güvenli bir yerin yaratılması
3. Değerlendirme
3.1 Hedef anının (resmin) belirlenmesi
3.2 Bu durumdaki olumsuz inancın belirlenmesi (şimdi ve şu anda)
3.3 Bu durumdaki olumlu inancın belirlenmesi (şimdi ve şu anda)
3.4 Bu olumlu inancın öznel geçerliliğinin belirlenmesi
3.5 Hedef anıya yönelik duyguların belirlenmesi (şimdi ve şu anda)
3.6 Öznel rahatsızlık ölçeğinde hedef anı ve diğer olumsuz olayların verdiği rahatsızlığın ölçüsünün belirlenmesi
3.7 Tüm bu sıkıntıların bedendeki yer alışının tesbit edilmesi (şimdi ve şu anda)
4. Duyarsızlaştırma
5. Yerleştirme
6. Beden Tarama

7. Tamamlama
8. Yeniden Değerlendirme


EMDR Hangi Alanlarda Kullanılır?

EMDR, özellikle travma sonrası stres bozukluğu alanında en etkili tedavi yaklaşımlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra , çeşitli fobiler, okb, depresyon,yas,kronik ağrı,korku,performans kaygısı,panik bozukluk gibi bir çok psikolojik kökenli problemin tedavisinde kullanılan etkili bir yaklaşımdır. EMDR tedavisinin başarısını bildiren çok çeşitli araştırma ve yayınlar bulunmaktadır.

EMDR Herkese Uygulanır Mı?

EMDR, pek çok psikolojik kökenli problemler için uygulanabileceği gibi bazı durumlarda uygulanması sakıncalıdır. Psikotik bozukluklar,organik beyin sendromu,dissosiyatif bozukluklar bunlar arasındadır. Ayrıca heyecanlanmanın olumsuz etkisine bağlı olarak kalp hastalığı ve tansiyon problemi olan kimselerde kontrollü olarak uygulanması gerekmektedir.

Kimler EMDR Uygulayabilir?

EMDR psikolog ve psikiyatristler tarafından uygulanabilmektedir. Ancak Uluslararası EMDR Enstitüsü denetiminde yetkili enstitülerce verilmiş uygulamalı ve kuramsal kurslara katılmaları ve diploma almaları gerekmektedir. Ayrıca, uygulayıcı, psikiyatrik bozukluklar konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Belma ZİREKOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Belma ZİREKOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Belma ZİREKOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Belma ZİREKOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi108 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Belma ZİREKOĞLU'nun Makaleleri
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Nedir? Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Gülsen MURAT TAŞYÜREK
► Emdr Nedir Psk.Zeynep KAYA
► Emdr Nedir? Psk.Sündüz ATAY
► Emdr Nedir? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:55
Top