2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Aile Olmak
MAKALE #6828 © Yazan Psk.Kemale GÜNHAN | Yayın Nisan 2011 | 5,301 Okuyucu
Bizbir AİLE miyiz?
ü “Biz” dediğiniz alanın tüm üyelerinin birbirlerine karşı beslediği birlik bilinci varsa, evet, siz bir ailesiniz.
ü Birlik bilinci yok; kan bağı ve/veya resmi kayıtlarla üyeler birbirlerine bağlı ise, evet, yine siz bir ailesiniz.
ü Resmi kayıtlar ve/veya kan bağı var;birlik bilinci var; fakat üyeler farklı mekânlarda yaşamlarını sürdürüyorsa, evet, yine siz bir ailesiniz.
ü Bir arada yaşayan, kan bağı olan; fakat farklı yaş, faklı meslek, farklı karakter, farklı ilgi alanları, farklı fiziksel ve ruhsal yapı ve hatta farklı dinden olan tüm üyeler yine de bir ailedir. Aile, kelimesi çeşitli anlamlara gelebilir. Bu kavramın odak noktası bir bağla birbirlerine bağlı üyelerinin olmasıdır. Bu bağ bazen bir fikir kadar uçucu, bazen kan kadar kalıcı olabilir. Ailenin geçiciliği veya kalıcılığı onun önemini göstermez. Üyeleri her ne kadar farklı yaşam şekillerini sürdürürlerse sürdürsünler bu bağı hissetmeye devam ettikleri sürece aile olarak kalırlar.

Aile

Her ailenin kendi içinde oluşturduğu (bilinçli ya da bilinçsiz) bir sistem vardır.
Her aile yapısının özellikleri diğer ailelerin özellikleri ile benzer olmak zorunda değildir. Hatta benzerliği oluşturan, çoğu zaman değişmeyen biyolojik ihtiyaçlarımız ve zor değişen geleneksel yapımızıdır. Ülkemizde çoğu ailede erkek evin dışıunda çalışır, kadın ev veya evin dışında çalışır ve çocuklara bakmakla yükümlüdür ya da bu sorumluluğu kendi üzerine alır. Çocuklar belli bir yaşa gelince okuması, daha sonra zamanı gelince kendi kazancını elde etmesi beklenir. Veya ailedeki üyelerden herhangi biri yardıma muhtaç olduğunda (maddi veya manevi) diğer her üyenin elinden gelen yardımı bu üyeye yapması beklenir.

Bunların dışında hemen hemen her ailenin kendine özgü yaşam şekli, kendine özgü kuralları, serbestliği veya sınırları vardır. Sistemler uzun süren dönemlerde kendini oluşturur ve içindeki davranışlardan ufak bir tanesini değiştirmeniz bile kolay olmayacaktır. Bu nedenle ailenizin sistemine geçmişi ve kolları ile beraber (akraba ilişkileri gibi) göz atmanız gerekir.

Bir aileyi sağlıksız yapan tutumlar:

Aşırı Denetleme: Denetleme yapan aile fertlerine sorsanız ailenin uyum ve bütünlük içinde olmasını onlardan çok isteyen yoktur.Tabi ki, hiç kimse kötülük olsun diye baskı yapmaz. Aşırı denetleme genellikle ebeveynlerin çocuklarına karşı ve/veya eşlerden birinin diğerine karşı boğucu derecede denetleyici, aşırı kontrollü davranışlarıdır. (Aşırı: Gereksiz yere olan denetlemeler.) Bu denetleme çoğu zaman kişisel hakları kısıtlar, karşı tarafta eli ayağı tutulmuş hissi yaratır, sıkıştırır ve rahatlamasına izin vermez. Rahatlamanın mümkün olmadığı her hangi bir yerde aşırı gerilim yani stres tehdidi vardır. Denetlenen kişi davranışları hatalı olmasa bile bunları paylaşmaktan çekinir, ne yapsa sorgulanıyormuş hissine kapılır. Bu hisler ailede bir süre sonra yalana başvurma, sorumluluklardan kaçma, öfke artışı gibi zincirleme kazalara sebep olur.Çocuklara yapılan denetleme yaş, seviye ve iradesini aşağılamayacak derecede sınırlı olmalıdır ve suçlayıcı derecede olmamalıdır.

Suçlama ve Yargılama: Evlilikte, ailede ve bütün insanilişkilerinde ( ebeveyn- çocuk, arkadaş, akraba, çalışan- müdür ve diğer tüm) suçlama,iletişimi bıçak gibi kesen bir özelliğe sahiptir. Asla uzlaşmaya davet etmez.Suçlanan kişiyi savunmaya yapmaya sürükler. Böylece A kişisi suçlamaya giderkenB kişisi konudan mümkün olduğunca uzaklaşacaktır. Böyle bir durumda ortada çözülmesi gereken mesele yine mesele olarak kalır. Bazen suçlama iki taraflıalışveriş halinde yapılır: kazan – kaybet ilişkisine döner. Birikmiş geçmişyine burada rol oynar:
…Sende az tembellik etmedin. Hatırlarsan geçen akşam her şeyi bana bırakıp yatmaya gittin…
…Yahep ben mi sorumsuzum yani, sen de geçen gün telefonunu evde unutmuştun.
…Ben gerginim ama sen de beni kızdırmak için hata yapmaya devam ediyorsun. Daha ne kadar aynı hataları yapacaksın…
…eskisigibi huzurlu değilim evet; ama beni böyle yapan sensin!!

Güven duymama/ Güvenvermeme: Güveninsanın en ilkel ve temel ihtiyaçlarından birisidir. Bir evde, ailede, yuvadagüven hissetmiyorsanız bir problem var demektir. Aile üyeleri birbirlerine güven vermeli ve güvenebilmelidirler. Güvensiz bir yuvada kimse huzurlu olmaz.

İletişim bozukluğu: İletişimin kopuk, olumsuz, yoksun,zayıf oluşu.
İletişimyalnızca sözle söylenenler değildir. Bakış, oturuş, dokunma, gülümseme, kaşçatma, kapıyı çarpma, bağırma, bakmadan dinleme de iletişim yollarıdır.Düşünün, bunlardan ne çok var yaşanan bir günün içerisinde. Her biri karşıtarafa bir mesaj iletir. Duygu, düşünce ve davranışlarımızın annemize, eşimize,yavrumuza yanlış gitmesi veya olumsuz gitmesi o kişi ile aramızda olan bağlarısarsar. İletişimi doğru, yerinde ve olumlu kullanabilmeliyiz.

Davranışlara ve Sonucabakma:
Sınava azçalışıyorsun, az puan alıyorsun.
Çok sakarsın, elinealdığını kırıyorsun.
Ne yaptın..
Gömlekler ütülenmemiş.
Geç geldin.
Bucümlelerin hepsi davranışlardan bahsederler ve sonuca bakarlar. Oysa birinsanın istekleri, duyguları ve bir işi yaparkenki süreç önemlidir. İş hayatıveya okul, yaptıklarımız ve ortaya çıkardığımız sonuçla ilgileniyorolabilirler. Fakat insan duygularına önem verildiği sürece kendini değerlihisseder. Kişiye değerli olduğu duygusunu annesi, babası, kardeşi, eşi hissettirmezse bunu başka nerede hissedebilir.

Geçmiş Yaşantılar ve Genelleme:
Ailenizdeki yakınlarınızla geçmişte yaşanan tatsızlıklar geçmişte bırakılmamışsa yaşanan her güne ve yarın yaşanacak her güne kolaylıkla taşınır. Her hangi bir hata, yanlış o an olduğu sınırları ile tartışılmazsa, geçmişteki birikimlerlebirleşirse sorun olduğundan daha büyük görünür. Bu büyüklükteki bir sorununaltından kalkılması, çözümlenmesi zorlaşır. Geçmiş değiştirilemez, bu gerçeği kabul edin. Geçmişin ağırılığını bu günün ağırlığına ekleyip sırtınızda yük taşımayın. Şimdiki sorunları da çözüme ulaştırmadan biriktirmeyin.

Çevreye Gösteriş: Türk kültürü hızlanan değişimi vebatılaşmasıyla birlikte toplulukçu bir kültür temeline dayanır. Çoğu ailekendini başına gelen iyi ve kötü şeylerden topluma bir açıklama borçlu sayar.

Nereyi kazandı kızın?
Kaç yaşında konuştu?
Kiminle evlendi?Kocası ne iş yapar?
Kocan işsiz mi?
Annenlerle mikalıyorsunuz?
Kızın nerede kalıyor?
Gibi soruların cevapları iyi ya da kötü olsun bir şekilde tepkiyle sonuçlanır. Bu tepkiler ailenin tutumlarını etkiler. Tepkiler bazen dışavurulur bazen ise gözle görülmez bir şekilde aile üyelerinin karşısına çıkar ve üyeler bireyler arasında olumsuz bir kısır döngü oluşur. Toplulukçu bir kültürde bu tepkiler toplum bireylerinin "sınırlarını aşmaması" yani uyumlu olması, itaat etmesi görevini üstlenirler. Oysa bizim gibi değişim hızında olan bir ülkede aile için yıpratıcı da olabilirler. Bu tepkilerden dolayı aşırı endişeye kapılırsak her şeyi etraf iyi duysun, iyi bilsin diye yapmaya ve ailemize yaptırmaya başlarız. Bu hatadan en çok ailenin yeni nesil fertleri yani çocuklar ve gençler kötü etkilenir.
Toplum değerlerini korumakla birlikte kendi seçimlerimiz ve aile üyelerimizin seçimlerine fırsat vermeliyiz. Yaşam özgürlüğüne, gelişime ve bağlılığa hatalar yapmadan destek olmalıyız.

Bunların yanı sıra sağlıksız ailede sık yaşanan küskünlükler, kırgınlıklar, çatışmalar,yoğun öfke, yalan, aldatma, kaçma, şiddet, fiziksel veya duygusal tacizler yaşanmaktadır. Bu tür ailelerin danışmanlığa başvurarak yaşamlarını altüst etmeden düzene sokmalarının yollarını öğrenmeleri, destek istemeleri gerekir.
Mutlu bir yaşam huzurlu bir yuva ile başlar...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Aile Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kemale GÜNHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kemale GÜNHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kemale GÜNHAN'ın Makaleleri
► Aile Olmak Psk.Namık ACAR
► Sağlıklı Olmak ya da Olmamak Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
► Sağlıklı Ebeveynler Olmak Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Aile Olmak ve Aileyi Korumak Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuk Egemen Aile Olmak Psk.Serap DUYGULU
► Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
► Aile İçi Sağlıklı İletişim Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Aile Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Boşalma Tedavisi Mayıs 2012
► Stres ve Yaşam Mayıs 2011
► Otizmi Anlamak Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:48
Top