2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmde Tedavi Metodları (Dır/Floortime, Rdı, Son-Rise Program)
MAKALE #6839 © Yazan Fzt.Aymen BALIKÇI | Yayın Nisan 2011 | 9,115 Okuyucu
DIR/Floortime

DIR/Floortime ; Tıp doktoru Psikiyatrist Stanley I. GREENSPAN ve Psikolog Serena WEIDER tarafından geliştirilmiş bir terapi modelidir. Bu modele göre D= Fonksiyonel Emosyonel Gelişim Kapasitesi, I= Kişisel Farklılıklar, R= Bireyin etkileşimde olduğu kişileri temsil eder.

D: Fonksiyonel Emosyonel Gelişim Basamakları, temel olarak 6 basamaktan söz edilir fakat toplamda dokuz basamaktan oluşur.

1-Regülasyon ve dünyayı merak etme
2-Anlamak ve anlatmak, Zevk almak, aşka düşmek
3-İsteklilik ve çift yönlü iletişim
4-Sosyal problem çözme, ruhsal regülasyon, kendini hissetme/anlama
5-Semboller oluşturma, kelime ve düşünceleri kullanmak, duygusal fikirler oluşturma
6-Emosyonel düşünme,mantık ve gerçeği anlamak, çok yönlü düşünme

I:Kişisel Farklılıklar:

Herkesin kendini ait kişisel farklılıkları vardır. Bu farklılıklar duyu sistemlerimizden gelen duyuları nasıl algıladığımız ve işlemlediğimizle ilgilidir. Bireylerin hareket, ses, görüntü, koku, tat, dokunma duyumlarından nasıl bir girdi aldığı ve bunları nasıl işlemlediği gözlenir.Yani tam olarak bireylerin duyusal işlemlemelerine bakılır.
Bazı çocuklar heşeye çok dokunmak isterken bazıları rahatsız olabilir, bazıları yüksek sesi severken bazıları bundan korkabilir, bazıları çok hareketliyken bazıları ise hareketsiz kalmayı tercih edebilir.
Bu model çocukların yukardıda sözü geçen farlılıklarını göz önünde bulundurarak ona uygun bir terapi, etkileşim ortamı sağlar.

R:Etkileşim

Çocukla iletişim kurmaya çalışan herkesin bunu nasıl yaptığını ve çocuğun kişisel farklılıklarına uygunluğu sorgulanır.Buna göre çocukla etkileşime girerken sesimizin tonu, mimik ve jetsleri kullanışımız, hareketlerimizin hızı, çocuğa olan mesafemiz önem kazanır.
Çocukla etkileşime giren herkesin bunları gözönünde bulundurması sağlanır ve bu konuda eğitilir.

Floortime; ailelerin ve uzmanların Çocukların Fonsiyonel Duygusal Gelişim Kapasitelerini geliştirmek için en az 20 dakika yerde etkileşim / oyun şeklinde uygulanan bir terapi modelidir. Floortime , DIR modelinin temel taşıdır.Floortime da çocukla etkileşime girerken çocuğun Gelişemsel kapasitesi analiz edilir, kişisel farklılıkları göz önünde bulundurulur ve daha sonra gelişimsel kapasiteleri üst seviyeye çekilmeye çalışılır

Relationship Development Intervention (RDI Model)

RDI Model otizm, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Asperger sendromlu, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu tanılı çocuklara yardımcı olan iletişim temelli bir terapi yöntemidir.Steven E.Gustein ve Rachelle K. Sheely tarafından 20 yıldan fazla süren klinik ve akademik çalışmalar sonucu geliştirilmiş bir yöntemdir.
Bu yöntemde iletişimi/ilişkiyi (kişiler arası) arttırmak için yapılan kapsamlı çalışmada arkadaşlık ilişkileri baz alınmıştır.Bunun için arkadaş bulmakta ve bu arkadaşlığı sürdürmekte başarılı olan insanları analiz etmişler.Ve bu becerileri bir süzgeçten geçirip, 10 beceri halinde düzenlemşler.
Ve bu on beceriyi şöyle sıralamışlar:
-Zevk
-Referans alma
-Karşılıklılık
-Düzeltmek
-Co-Creation-Ortak yaratıcılık
-We-go(aynı olayları birlikte yaşamak,yaşadıklarına şahit olma)
-Sosyal Hatıralar
-Sürdürme
-Anlaşma
-Kabul
Bu beceriler basamak basamak aktiviteler ile uygulanıp çocukla iletişimi geliştirmeye çalışılır.


Son-Rise Program

“ Son –Rise” ev temelli otizm terapi programı, kendisi de otistik teşhisi konulmuş olan Raun K. KAUFMAN nın anne ve babası tarafından, 1974 yılında bulunup standardize edilmiş bir programdır.Raun K. KAUFMAN nın annesi ve babası, Raun oyuncaklarla oynarken, onun yaptığı şeyleri yapmanın onun ilgisini çektiğini fark etmişler.Bunun üzerine çocuklarının davranışlarını kendilerine rehber alarak bu programı geliştirmişler.
Kendi çocuklarından öğrendiklerini, bir düzen/sisteme yerleştirip, kendi çocukları gibi otizm teşhisli çocuklara ve ailelere yardım etmeye başlamışlar.Bu programla birçok çocuğa ve ailelerine yardımcı olmuşlar.
Şu anda Amerika da “The Option Institue” adında bir enstitü ile birlikte “Autism Treatment Center Of Amerika” adlı bir merkezde faaliyetlerine devam etmektedirler.

Bu Program:
-Ailelere kendi çocuklarının terapi programlarını yönetme imkanı sağlar
-Her çocuğun, kendi dünyasını anlamak ve dünyası ile ilişki kurmak için bir düzen içinde katılmasını sağlar
-Basamak basamak çalışan kolay,sosyal bir program
-İletişimi maksimum elde etmek için ev ortamı temelli bir eğitim yöntemidir
-Sevgi ve özsaygı ile öğrenmesi için, her çocuğun kendi motivasyonunu cazip kılar.

Bu programların uygulamaları daha çok iletişimi/etkileşimi geliştirmeye yöneliktir fakat Otizm Spektrum Bozukluğunda en etkili ve bilimsel altyapıya sahip olan DIR/Flootime Modeldir.
DIR modeli çocukla oyun oynama/oyun terapisi değildir.Çocukların Fonksiyonel Emosyonel Kapasitelerinin geliştirilmesi için çocuğun profiline uygun etkileşim teknikleri kullanılır ve uygulama ancak bu konuda en azından Basic Course almış bir profesyonel tarafından uyulanabilir.Daha çok bilgi için ICDL nin web sitesini ziyaret ediniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizmde Tedavi Metodları (Dır/Floortime, Rdı, Son-Rise Program)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Aymen BALIKÇI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Aymen BALIKÇI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aymen BALIKÇI Fotoğraf
Fzt.Aymen BALIKÇI
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Aymen BALIKÇI'nın Yazıları
► Fizyoterapinin Otizmde Yeri Fzt.Feride BİLİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizmde Tedavi Metodları (Dır/Floortime, Rdı, Son-Rise Program)' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:56
Top