2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



06-12 Ay Arası Çocuk Gelişimi
MAKALE #6853 © Yazan Psk.K.Esen EKİNCİ | Yayın Nisan 2011 | 8,985 Okuyucu
Altıncı aya geldiğinizde çocuğunuzdaki devrim niteliğindeki değişiklikleri fark edeceksinizdir.Çocuğunuz artık tek başına oturabiliyor,anne sütüne ek besinlerle tanışmış,ilk seslerini çıkarmaya başlamış….bunun gibi bir çok değişikliği gözlemleyebilirsiniz.Şimdi genel başlıklarla bu hızlı değişimi ve neler yapabileceğimize bakalım.

BEDEN DURUŞU ve MOTOR BECERİLER

Altıncı ay ile birlikte tek başına oturmaya başlayan çocuğunuz dokuzuncu aya gelindiğinde 10-15 dakika boyunca desteksiz oturabilecektir.Bir yaşa girmesi ile beraber yatar konumdan oturur konuma geçer,oturuşu oldukça gelişmiştir.Emekleyebilir,her çocuğun kendine özgü bir emekleme şekli vardır çocuk yürümesine yardımcı her duruşu deneyecektir bu aşamada, farklılıkları görüp paniklemeyin.Bir yaş ile birlikte yürümeye başlayabilir.

Dokuz aylık çocuğunuz sallanan oyuncağa uzanmaya çalışır,dengeli bir şekilde öne doğru eğilebilir.Bir yaş ile birlikte çocuğunuz parmaklarını,ellerini rahatlıkla kullanabilir.
Bir yaş ile birlikte yavaş yavaşta olsa merdivenleri yardımınızla çıkabilir ya da tek başına emekleyerek çıkmaya çalışır.

Özellikle 1 yaşın tamamlanması ile birlikte çocuğunuz sizinle top oynayabilir,tek başına bardaktan su içebilir,çorabı ayağından çıkarabilir,çömelme durumundan ayağa kalkabilir.

ALGISAL BECERİLER

Oyuncağı elinden düşürdüğünde ve daha önce düşmüş oyuncakları ararken doğru yöne bakar.
Başka çocukları,hayvanları ilgisini çeken etkinlikleri dakikalarca izleyebilir.
Resimlere ilgi göstermeye başlar.
Tanıdığı kişileri ayırt etmeye tepki vermeye başlar.

DUYGUSAL GELİŞİM

Sizin itirazınıza rağmen yapmakta olduğuna devam etmekte ısrarcıdır.
Erişkinlerin davranışlarını taklit etmeyi sever.
Odayı terk ettiğinizde arkanızdan ağlayabilir.
Bezinin bağlanmasına direnebilir.

DİL GELİŞİMİ

Dokuzuncu aydan itibaren me-ma gibi iki hece ve ritmik ses kombinasyonlarının taklidi görülür.40.haftada(10.ay) belki anlamlı bir kelime kullanabilir,48.haftada bunu kesinlikle başarır.

Gelişim dönemlerinin başlarında sözcük dağarcığındaki artışın ayda 1-2 sözcük ilavesi şeklinde yavaş olduğu gözlenir.

Çocuğunuz gerçek kelimeler yerine semboller kullanabilir.Tren yerine çuf çuf,gezme yerine atta gibi.

BİLİŞSEL GELİŞİM

Dokuz aylık çocuğunuz nesne sürekliliğini anlar.Bunun anlamı; altı aylık bebek saklanan nesneyi aramaz ancak dokuz aylık bebek nesnenin saklandığı yere odaklanır.
Çocuğunuz artık planlı bir şekilde davranır.Örneğin oyuncağına ulaşmak için elindeki sopayı kullanabilir.

Kendi kendine yemek yeme davranışlarına dener.

ÇOCUĞUNUZA NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ

Bebeğiniz otururken,oynarken onu cesaretlendirin.Sevdiği oyuncakları ona doğru uzatın oyuncağın yanına gelmesini sağlayın.Bebeğinizi ayakta durma,on ikinci aya doğru yürümesi için cesaretlendirin.
Renkli,ses çıkaran oyuncaklarla oynamasına izin verin.
İç içe geçebilen değişik büyüklükte kaplarla,içi içe geçen küplerle oynamasını sağlayın.Siz ne yaparsanız yapın mutfaktaki tencerelerinizle oynamasının önüne geçemezsiniz bu durumu anlayışla karşılayın.
Birlikte şarkı söyleyin, kitaplar okuyun.Sözcük dağarcığını geliştirmek için resimli yaşına uygun kitaplar alın,kelimeleri yüksek sesle söyleyin eşleştirme yapmasını sağlayın.
Vücut bölümlerinin adlarını öğretin.
Taklit edeceği sesler çıkarın.Hayvanların seslerini taklit edin ve taklit etmesini sağlayın.
Hikayeler okuyun,çocuğunuz ile birlikte şarkı söyleyin.
Bebeğinizin kaliteli bir uyku düzeni olmasını istiyorsanız uyku düzeni oluşturmaya çalışın.Her akşam aynı saatte pijamalarını giydirin ve beslenmesini tamamladıktan sonra yatağında uyumasını sağlayın.Bu biraz zor olabilir.Ancak her gece aynı saatte hikaye okuyabilirsiniz,ninni söyleyebilirsiniz.
Çocuğunuz yukarıda bahsedilen gelişim özelliklerini ayını doldurmasına rağmen gösteremiyor olabilir.Her çocuğun kendine özgü gelişim grafiği vardır paniklemeden önce mutlaka bir uzmandan yardım isteyin ve asla çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın.

Yararlanılan Kaynaklar:
Yavuzer,Haluk.'Çocuğunuzun İlk 6 Yılı'.Remzi Kitabevi,2002
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"06-12 Ay Arası Çocuk Gelişimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.K.Esen EKİNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.K.Esen EKİNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
K.Esen EKİNCİ Fotoğraf
Psk.K.Esen EKİNCİ
Diyarbakır
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.K.Esen EKİNCİ'nin Makaleleri
► Eşler Arası Sorunlar ve Çocuk Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Nesiller Arası Aktarım ve İkame Çocuk Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Çocuk Gelişimi ve Özellikleri Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Yaşlara Göre Çocuk Gelişimi Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '06-12 Ay Arası Çocuk Gelişimi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfkeyi Tanımak Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:37
Top