2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfkeyi Tanımak
MAKALE #6861 © Yazan Psk.K.Esen EKİNCİ | Yayın Mayıs 2011 | 5,511 Okuyucu
ÖFKEYİ TANIMAK

Öfke,insanın mutluluk ,üzüntü,korku ve nefret gibi temel duygularından birisidir.Bireyin planları,istek ve ihtiyaçları engellendiğinde,haksızlık,adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşanabilir.

ÖFKEYLE İLGİLİ GERÇEKLER

Öfkenin ifade edilme şekli öğrenilen bir şeydir ve tersi de öğrenilebilir. Öfke kalıtsal değildir, değiştirilebilir.Öfke ve saldırganlık genellikle bir arada görülür ancak saldırganlık bir davranış;öfke bir duygudur.Öfke duygusunu yaşadığımızda dışa vurmak sadece öfke anında kişiyi iyi hissettirmektedir.

Öfkeyi kullanarak çevreyi kontrol altına almayı yaşam şekli haline getirebiliriz. Amaçlarımıza ulaşmak için öfkeyi kullanabiliriz.Öfkelenmek amacımızdan uzaklaştırır.Öfkelendikçe karşınızdaki de öfkelenir,o öfkelendikçe sizde öfkelenirsiniz, öfke böylece kimseye yararı getirisi olmadan büyür.

ÖFKE NORMAL ve SAĞLIKLI BİR DUYGDUR.ÖFKENİZİ DÜDÜKLÜ TENCEREYE KAPATMAK YERİNE ENGELLEMEYE ÇALIŞIN!!!

Öfke bir anda ortaya çıkmaz öfkenizle başa çıkmak için öfkenizi tanımaya çalışın, sebeplerini anlarsanız çözüm yolları bulmanız kolaylaşır. Sizi kışkırtan olayı anlamaya çalışın kendinizi sakinleştirecek ifadeler kullanın iç diyaloga geçin, kendinizle konuşun.Örneğin eşiniz bir konu hakkında kendi istediği gibi olması yönünde ısrar edip gergin bir ortama neden oluyor hatta hakaret ediyorsa “her şey benim istediğim gibi olmak zorunda değil ailemin hakkında konuşması o kadar da korkunç bir şey değil,kelimeler zarar vermez” şeklinde sakinleşinceye kadar devamlı kendinize söyleyebilirsiniz.Buradaki davranışınızı her şeye boyun eğmek,susmak şeklinde değerlendirmeyin siz sadece öfkenin sorunları çözmede işe yaramayacağını bilen birisiniz,öfkenizi denetim altına alarak sorunları öfke ile değil sakince sorunları konuşarak çözeceğiniz anı bekleyen birisiniz.
Karşınızdakinin öfkelendiğini fark ettiğiniz anda ses tonunuzla onu sakinleştirmeye çalışın.
Öfkenizi kontrol altına almak için kendinize zaman tanıyın bazen ortam değişikliği kısa bir yürüyüş, ufak bir kahve molası işe yarayabilir.
Nefes egzersizi yapın. Yavaş ve derin soluk alın, burnunuzdan alıp ağzınızdan verin tüm dikkatinizi nefes almanıza verin, zihniniz bundan uzaklaştığında tekrar nefes almaya odaklanın.
Kendinizle olumlu diyaloga geçin. Mutlu olmayı hak ediyorum, sakinliğimi koruyabilirim…
Öfkemizle baş edebilmek için bazen bizi öfkelendiren kişiyi affetmemiz gerekir. Affetmek, içimizdeki öfkeyi dolayısıyla bizi özgür bırakır.
Çok sık karşılaştığımız 2 örnekle yazımı bitirmek istiyorum.
İlk Örnek: Doktora gittiniz ve randevu saatiniz gelmesine rağmen sizi bekletiyorlar.
İki şekilde düşünebilirsiniz.
Birincisi: Çok hasta alıyor, insanları düşünmüyor, tanıdığı olana öncelik veriyorlar…
İkincisi: İçerideki bir hastanın işi uzun sürdü, acil bir hasta almak zorunda kaldı…
İkinci Örnek:
Anne: Hoş geldin okul nasıldı?
Genç: Okuldu işte her günkü gibi. Kızarak ben odama gidiyorum dinleneceğim.
Anne: Okulda keyfini kaçıran bir şey oldu herhalde.
Genç: Yok bir şey beni rahat bırak.
Anne: Sakinliğini koruyarak yumuşak bir tonda “Tamam ama anlatmak istersen mutfaktayım”.
Bu örnekte genç çocuğunuzun öfkesine kapılıp sizde ikinci cümleden sonra “ne yapıyorsan yap, iyilikte yaramıyor” şeklinde kızabilirsiniz.Ancak o zaman iletişimi bitirmiş olursunuz.Yukarıdaki diyalogda gencin sorunu anlatma, hatasını anlama ihtimali çok daha yüksek ve çocuğunuzla iletişimi kesmemiş oluyorsunuz.

Hangisine inanacağınız konusunda tercih sizin.Kontrol altındaki öfkenizle mutlu günler…….

Yararlanılan Kaynaklar:
Hauck,Paul.“Sakin Olun“.HYB Yayıncılık,2009
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfkeyi Tanımak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.K.Esen EKİNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.K.Esen EKİNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
K.Esen EKİNCİ Fotoğraf
Psk.K.Esen EKİNCİ
Diyarbakır
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.K.Esen EKİNCİ'nin Makaleleri
► İnsanları Tanımak ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Panik Bozukluğu Tanımak Psk.Serhat ÖNCÜLER
► Çocuklarda Öfkeyi Nasıl Değerlendiriyoruz Psk.Dnş.Yasemin COŞGUN
► Öfkeyi Kötü Bilirdik Oysa Psk.Dnş.Yasemin COŞGUN
► Öfkeyi Kontrol Edebilme Becerisi… Psk.Canan SAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Öfkeyi Tanımak' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:18
Top