2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ara Tatilin Çocuk ve Aile Açısından Önemi
MAKALE #6879 © Yazan Psk.Sevda ÖZBUCAK | Yayın Mayıs 2011 | 5,104 Okuyucu
ARA TATİLİN ÇOCUK VE AİLE AÇISINDAN ÖNEMİ

Unutulmamalıdır ki çocukların herkesten çok anne babaları ile sağlıklı ilişki kurmaya ihtiyacı vardır. Günün büyük bir bölümünü okulda geçirmelerine rağmen çocukların duygu durumlarını evde yaşananlar belirler. Anne baba eve geldiğinde gün onlar için bitmiştir, ama çocuk için yeni başlar. Çünkü çocuk, anne babasının gelişini, akşamın olmasını, onlarla geçireceği zamanı bütün bir gün boyunca bekler. Evde onları bekleyen başka görevler olduğunu düşünürsek elbette yorucu bir günün sonrasında ebeveynlerin büyük bir enerji ile akşamı geçirmesi zordur. Eşlerin hem birbirlerine hem de kendilerine zaman ayırmaya ihtiyaçları olduğundan tüm zamanlarını doğal olarak yalnız çocukları ile geçiremezler. Çocukla geçirilen zamanın verimli olması için, anne babanın kendine ait zamanı olması gerekir. İşte bu nedenle tatiller ailelerin birlikte zaman geçirebilmeleri için önemli fırsattır. Yarıyıl tatilinde amaç, bu süreyi en etkin ve en verimli şekilde değerlendirme fikri olmalıdır. Çocuklarla yoğun bir şekilde, baş başa ve uzun bir süre geçirmek oldukça yorucudur. Önemli olan, zamanı nasıl geçirdiğinizdir. Yani duygusal olarak çocukla olabilmektir. Tüm varlığınızla onu dinlemeye, anlamaya çalışmanız gerekir. Çocuğumuzla bir oyun oynarken ya da herhangi bir başka şey yaparken, onu ne kadar can kulağı ile dinliyorsunuz? Onu dikkatli bir şekilde gözlemlerken bile hem kendinizin hem de çocuğunuzun duygularının ne kadar farkına varabiliyorsunuz? İşte bu farkındalığın oranı, geçirilen zamanın niteliğini belirler. Bir taraftan çok sevdiğiniz bir diziyi takip ederken ya da bir işinizi tamamlarken, diğer taraftan çocuğunuzla ilişki kurmaya çalışırsanız çok verimli olamazsınız. Üstelik bu durum onun huzursuzlaşmasına, hatta giderek hırçın davranmasına neden olur.

Çocuklar, ailece yaşayacakları etkinlikler, birlikte hoş vakit geçirecekleri sosyal aktiviteler, keyif alacakları paylaşımlar istemektedir. Çünkü çocuklar durmadan sorumlulukların anımsatıldığı bir ilişki biçimi değil, koşulsuz kabul edilecekleri sıcak paylaşımları tercih etmektedir. Şubat tatilinde çocuklara yönelik filmler, tiyatrolar ve etkinlikler artmaktadır. Bu dönem çocukların ailesiyle ortak vakit geçirmesi için uygun fırsatların ve değerlendirilebilecek çok fazla seçeneğin olduğu bir dönemdir.
Hiç şüphesiz yaşadığımız çağda teknoloji hayatımızı birçok anlamda kolaylaştırır ve teknolojik aletlerin kullanımı her yaştan insan için faydalı olabilir. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bu kullanımın hangi oranda olduğu ve çocuğun gelişimini nasıl etkilediğidir.Uzun süreli bilgisayar kullanmak, televizyon izlemek hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal anlamda özellikle gelişim çağındaki çocuklar için ciddi bir tehlike olmaktadır. Bu anlamda çocuklarınıza bazı sınırlamalar getirmekte yarar vardır. Ancak bunun çocuğa eğlenceli alternatifler sunmadan yapılmasının çok faydalı olmayacağı göz ardı edilmemelidir.

Eğlenceli bir sömestri tatili geçirmek isteyenler için evde yapılabilecek etkinlikler bulunmaktadır. Çocuğunuzun yaşına uygun puzzlelar alıp birlikte tamamlamaya çalışabilirsiniz. Hem çocuğunuzun dikkati gelişir hem de ailece bir etkinlik yapmış olursunuz.

Birlikte yemek hazırlamak, hem çocuğunuzla keyifli zaman geçirdiğiniz hem de yeni bilgi ve becerilerin öğrenildiği bir etkinliğe dönüşebilir. Evdeki artık malzemelerden yeni bir oyuncak tasarlayabilirsiniz. Tatil döneminde diğer bir önemli konu çocuğunuzun uyku düzenidir. Çocuğunuz tatilde elbette sizinle daha fazla vakit geçirmek isteyecek, uykuyu geciktirecektir. Uyku alışkanlıları da bireyin yaşam kalitesini etkileyen önemli unsurlardandır ve bu konuda var olan düzeninizi değiştirmemeniz yararlı olacaktır.

PSK.SEVDA ÖZBUCAK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ara Tatilin Çocuk ve Aile Açısından Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sevda ÖZBUCAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sevda ÖZBUCAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sevda ÖZBUCAK'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ara Tatilin Çocuk ve Aile Açısından Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Özgüven Mayıs 2011
► Okul Korkusu Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:35
Top