2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kısa Süreli Diyet Maceralarımız
MAKALE #6892 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Mayıs 2011 | 4,750 Okuyucu
kısa süreli diyet maceralarımız

Hepimiz – özellikle bayanlar- vücudumuza ve kilolarımıza, bazı dönemlerde daha dikkatli bakıyoruz. Bu dönemlerden biri de kışın şiddetli soğuklarını geride bırakıp bahara merhaba demeye başladığımız mart nisan ayları oluyor. Bu yıl bir değişiklik yapmak isteyen ve tedbirini doğru zamanda almak isteyenlere tavsiyeler:

1. Ne pazartesi ne Cuma hiçbir günü beklemeden bir an önce kararınızı verin.
2. Kararınızı uygulamada ısrarcı olduğunuza önce kendinizi inandırın.
3. Etrafınızdan gelecek ufak tefek eleştirilere ve esprilere hazırlıklı olun.
4. Belirli bir yerde ve oturarak yemek yiyin.
5. Yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek yemeye başlayın. Lokmalarınızı küçültün ve iyi çiğneyin.
6. Yemek yediğiniz zaman tv izlemeyi bırakın.
7. Yemek sırasında ve sonrasında bol bol su için.
8. Yemeğiniz bitince masadan kalkın.
9. Evde tatlı gibi enerjisi yüksek gıdaları bulundurmayın.
10. Yiyecekleri göz önünden kaldırın. Dolaplarda muhafaza edin.
11. Masaya yemeği servis tabağı veya kasesiyle getirmek yerine tabaklarda getirin.
12. Yemek yerken başka şeylerle uğraşmayın.
13. Yemek sırasında arada sırada yanınızdakilerle konuşun.
14. Her lokmadan sonra çatalınızı tabağınıza bırakın.
15. Alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlayın ve listenize bağlı kalın.
16. Özel günlerinizde neler yiyeceğinizi önceden planlayın.
17. Alışverişe giderken arabanızla değil yürüyerek gidin.
18. Aldıklarınızı kendiniz taşıyın.
19. Aç karna alışverişe çıkmayın.
20. Alışverişe çıkarken yanınıza az para alın, kredi kartınızı kullanmayın. Bu maddi açıdan da faydanıza olur.
21. Satın alırken meyvelerin küçüklerini seçin.
22. Canınız sıkıldığında bişeyler atıştırmak yerine farklı aktivitelerde bulunun.
23. Üç kilometreden kısa mesafeler için taşıtınızı kullanmayın.
24. Günde bir saat yürüyüş yapın.
25. Eviniz ilk katlardaysa –dördüncü kat ve aşağısı için- asansörü değil merdivenleri kullanın.
26. Çanta ve benzeri eşyalarınızı başkasına taşıtmayın, kendiniz taşıyın.
27. Kaydettiğiniz listenizle beraber size en yakın beslenme uzmanına başvurun.

KİLO KAYBETMEK UĞRUNA SAĞLIĞINIZI KAYBETMEYİN !

Zayıflamaya çalışan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Zayıflama diyetine başlandığı zaman ekmek, pilav, makarna gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani zayıflama diyetinde karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.

Yüksek protein, düşük karbonhidrat içeren düşük kalorili diyetler uzun süre uygulanamaz, beslenme tarzı haline getirilemez. Uzun süre uygulama sonucunda kaybedilen yağ değil kas ve su kaybıdır. Bunu anlamak için en kolay yol aynaya bakmaktır. Eğer tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz, kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın kalça bölgesi incelmiyorsa siz yağ kaybetmiyorsunuz ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir.

Tartıda zayıfladığınızı görmek için 24 saat aç kalmanız yeterli. Ancak bu gerçek kilo kaybı değil. Çünkü bu yöntemle vücut su kaybına uğruyor ve kaslar küçülüyor ama yağlar erimiyor. Bu aşamada organizma kendisi için gerekli olan enerjiyi yakalamak için kasları enerjiye dönüştürüyor. İşte bu nedenle gün boyunca yemek yemeyen kişi kendini güçsüz hissetmeye başlıyor. Çünkü karbonhidrat almadan 12 saatte tüm depolar boşalır, kan şekeri düşer, tatlı isteği artar, güçsüzlük artar, iş verimi düşer, baş ağrısı olur.

Beslenme bir bilim dalıdır ve ciddiyet gerektirir. Stratejik bir plan ile değişime başlanmalıdır. Büyük hedefler yerine küçük ve gerçekçi hedefler kişiyi başarıya götürür, aksi halde hayal kırıklıkları kısır döngüye sürükler. Bilmediğiniz ve öğrenmediğiniz hiçbir işte başarılı olamazsınız. Doğru beslenmeyi öğrenmeye çalışmalı, küçük hedeflerle yol almalısınız ve yaşam tarzınız haline getirmeye çalışmalısınız. Yaşam tarzı haline dönüşmeyen beslenme programları unutulmamalı ki geri dönüşümlüdür. Yemek yemek vücut için fizyolojik bir ihtiyaçtır ancak yemeğin esiri olmaya başladığınız anda tehlike sinyalleri çalar. Lezzetin tuzağına düşmeden yemeğe dur diyebilmek başarılmalıdır. Amaç keyifli bir yemeğin tadını kaçırmak değil, beslenme-keyif-bedel dengesini oturtmaktır.
GÜNCEL-MODA DİYETLERE YAKLAŞIM
Moda diyetlerin ortak özelliği kısa sürede yüksek kilo kaybı sağlamalarıdır. Günlük ihtiyacın çok çok altında besin öğesi ve enerji içerdikleri için bu tür diyetlere KETOJENİK diyetler denir. Günlük ihtiyacı belirleyen temel öğeler, gün içindeki fiziksel aktiviteniz, çalışma yoğunluğunuz (fiziksel güç harcayarak, zihinsel güç harcayarak, hem fiziksel hem zihinsel güç harcayarak gibi), çalışma şekliniz (masa başı, ayakta, tam zamanlı, yarı zamanlı, vardiyalı gibi), uyku süreniz, cinsiyetiniz, yaşınız, boyunuz, vücut ağırlığınız ve daha önce herhangi bir beslenme programı uygulayıp uygulamadığınızdır. Moda diyetler, kişisel özelliklerin hiçbiri göz önünde bulundurulmadan hazırlanmakta ve herkese uygulanabilir olarak adlandırılmaktadır.

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve istenen kiloda stabil kalmak için kişiye özel beslenme programı hazırlanmalıdır. Beslenme programlarının temel özelliği azar azar ve sık sık yemek yemeye dayanmaktadır. Gün içinde ihtiyaç duyulan kalori ve günlük tüketilen kalori hesaplanarak, minimum 4 / maksimum 7-8 öğüne (fiziksel olarak aktif olunan dönemler göz önünde bulundurularak) paylaştırılarak dengeli bir tüketim sağlanmalıdır. Temel 3 ana öğünün dışında ara öğünlere de yer verilmeli ve kişi açlık duygusu ile yemek yemekten kurtarılmalıdır. Sağlıklı bir kişide normal bir öğünü takiben ortalama 2-3 saat içinde besinlerin sindirilmesi ve emilmesi tamamlanmakta, mide boşalmakta ve açlık duygusu oluşmaya başlamaktadır. Oluşan açlık duygusu bastırılır ya da besin alımı olmaksızın bastırılmaya çalışılırsa bir sonraki öğüne bastırılmış açlık duygusu ve artmış besin ihtiyacı ile başlanacağından gerekenden fazla besin ve kalori alınacaktır. Bir öğünde gerek hacim gerekse kalori bakımından fazla miktarda besin alımının tekrarlanması ise mide hacminde artışa, doygunluk hissinin daha geç ve daha fazla besinle oluşmasına bu da uzun vade de kilo alımına yol açacaktır.

Gün içinde alınan her besinle metabolizma yeniden çalışmaya başlar. Metabolizmanın düzenli ve düzgün çalışmasını sağlamak için kahvaltı ile güne başlanarak takip eden her 2-3 saat aralıklarıyla bir öğün ayarlanmalıdır. Burada dikkat edilecek ana konu, kişisel özellikler göz önünde bulundurularak yapılacak besin seçimleridir. Gerek ana gerekse ara öğünlerde gerekenden fazla ve yüksek kalorili besin alımı kilo alımına yol açacağı gibi gerekenden daha az kalorili besin alımına istenenden daha kısa sürede açlık duygusu oluşmasına yol açacaktır. Önerilen düşük kalorili, düşük hacimli, bol posalı kompleks besinlerdir. Gün içinde tüketilen su ve sıvı miktarı da zayıflama programlarında önemli bir yere sahiptir. Son zamanlarda moda olan bitkisel zayıflama çayları ve aktarlarda (şifacılarda) satılan çeşitli karışımlar zayıflamayı sağlamamakta, sanılanın aksine kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. İnsan vücudunun %50-60’ı sudan oluşmaktadır. Bu suyun önemli bir kısmı kas dokusunda, bir kısmı ise yağ dokusunda bulunur. Bitkisel çaylar ve benzeri ürünler, diüretik (idrar söktürücü) ya da laksatif (barsak hareketlerini arttırıcı)I etki göstererek vücut suyunun kaybedilmesine yol açmaktadır. Yağ dokusundan kaybedilen su dokuyu dirençli hale getirmekte, kas dokusundan kaybedilen su ise vücut direncini azaltmakta halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu oluşturmaktadır.

Hızlı zayıflamak adına yapılan moda diyetler;
uygulaması zor, sıkıcı, ve sağlığı olumsuz yönde etkileyici olabilir. Sağlıklı kilo kaybı ve ideal kiloyu korumak için düzenli ve dengeli beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve yeterli miktarda su, sıvı tüketilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Kısa Barsak Sendromu ve Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kısa Süreli Diyet Maceralarımız' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top