2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Spor ve Çocuklar
MAKALE #6900 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Mayıs 2011 | 11,765 Okuyucu
* Çocuklar doğaları gereği hareketlidirler. Spor aracılığıyla var olan enerjilerini kabul gören bir alana yönlendirirler.
* Spor yapan çocuklarda şiddet ve saldırganlık içeren davranışların azaldığı görülmektedir.
* Özellikle aşırı hareketli ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların sağaltım programlarında mutlaka sürekli ve düzenli yaptıkları spor etkinliğine yer verilmelidir.
* Spor okulları ve kulüpler öğrencilerin gerginlikten uzaklaşarak rahatlamalarını sağlayan ortamlardır. Yapılan etkinlikler stresle başa çıkmalarını sağlar. Çocuklar spor yaparak rahatlarlar.
* Öğrenciler yeni arkadaşlıklar kurarak sosyalleşirler, iletişim becerilerini geliştirirler. Yaşıtlarının bulunduğu ortamda kendilerini sınama, arkadaşlarıyla kıyaslama fırsatını bulurlar.
* Liderlik becerileri gelişir.
* Çocukların 6-7 yaşında yüzme gibi ağır olmayan bir etkinlikle spora başlaması daha doğrudur.
* Denizden, havuzdan korkan çocukların öncelikle bire bir özel ders alarak güçlendirilmeleri ve daha sonra grup çalışmalarına alınmaları daha uygundur.
* Çekingen çocukların sevdikleri arkadaşlarıyla grup çalışmalarına katılmaları daha kolay olur.
* Yeni şeyler öğrenmeye karşı isteksiz olan çocukları doğrudan bir spora başlatmak yerine, seçenekler sunmak, antrenmanları spor alanının kenarından, dışarıdan izlettirmek uygun bir yaklaşımdır.
* Çocuklar severek başladıkları bir spor dalına karşı bir süre sonra ilgilerini kaybedebilirler. Bu durumda gerçekten sevdiği bir spor dalını keşif edene kadar farklı etkinliklerine katılması uygun olur. Örneğin yüzmeden sıkılan bir çocuk belki basketbola daha fazla ilgi duyabilir. Ancak daldan dala atlamaması için kısa süreli kurslara katılarak bitirmesi şart olarak ileri sürülebilir, “İki haftalık yüzme kursunu bitirirsen, basketbola başlayabilirsin ” gibi.
* Yapılandırılmış ortamlarda çalıştırıcı denetiminde spor yapan öğrenciler kuralların ne işe yaradıklarını kavrarlar. Doğru ve yanlışın ayrımına varırlar. Kuralların gerekli olduğunu algılarlar. Kurallara uygun davranma konusunda deneyim kazanırlar.
* Bir gruba ait olma duygusunu yaşarlar. Özellikle ergenlik döneminde gencin kabul gördüğü bir ortamda gelişimini sürdürmesi özgüvenini güçlendirir.
* Takım içinde ekip ruhu oluşur. Yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, işbirliği gibi değerler gelişir.
* Turnuvalar, müsabakalar çocuklara farklı şehir ve ülkelerde yaşayan sporcularla tanışarak, değişik kültürleri tanımalarına yardımcı olur.
* Spor yapılan ortamlarda sigara, içki v.b. madde kullanımı diğer sosyal çevrelerle kıyaslandığında daha azdır.
* Düzenli spor yapan çocuk ve gençlerin sağlıklı yaşam ilkelerine bağlı kaldıkları gözlemlenmektedir. Sağlıklı beslenirler. Yemek ve uyku saatleri düzenlidir.
* Beden görüntülerinden hoşnutturlar.
* Düzenli spor yapanlar kilo fazlalığı- obezite- v.b. sağlık sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalmazlar.
* Doğal afetlerde spor yaparak geliştirdikleri beceriler hayat kurtarıcı olabilir, örneğin sel baskınında yüzme bilen bir çocuğun yaşama tutunma olasılığı daha fazladır.
* Özgüvenleri gelişir.
* Günlük yaşamlarını planlama, zamanı iyi değerlendirme gibi konularda deneyim kazanırlar. Ders çalışma, spor yapma, dinlenme, eğlenmeye ayırmaları gereken zaman dilimlerini kendi kendilerine düzenleme yetileri gelişir.
* Çocukları spora yönlendirirken sevmedikleri bir dalda eğitim almaları konusunda ısrarcı davranılmamalıdır.
* Yetişkinler çocuğun gücünü göz ardı ederek birinci olması, şampiyon olması gibi beklentilere kapılarak öğrenciyi aşırı zorlamaktan kaçınmalıdırlar.
* Her hangi bir spor dalında başarılı olan çocuğa “Çalıştırıcın futbolda çok iyi olduğunu söylüyor, ileride çok para kazanırsın hepimize bakarsın” gibi taşıması güç olan duygusal yükler verilmemelidir.
* Çocuğun ömür boyunca kendisini mutlu edecek hareketli bir uğraşı olması en büyük kazançtır.
· Sportif faaliyetlerde çocuklar etkinliklere katılma konusunda yüreklendirilmeli,sadece başarılı oldukları zaman değil, kurallara uydukları ve yönergelere göre davrandıkları için ödüllendirilmelidirler.
* Yetişkinler çocukları spora yönlendirirken sadece yaz süresince değil, tüm yıl boyunca spora devam etmeleri konusuna özen göstermelidirler.

Çocuklar İçin 4- Mevsim Spor Etkinlikleri Önerileri

* BJK Spor Okulları, Futbol Okulu (7-15 yaş), Basketbol Okulu (7-15 yaş),
Voleybol Okulu (7-15 yaş), Ritmik Jimnastik Okulu (5-7 yaş), Satranç Okulu ( 7-15 yaş)
* BURCSpor Fit Kids Hizmetleri (5-12 yaş)
* Darüşşafaka Spor Kulübü (3-18 yaş) Yüzme, Tenis, Basketbol, Futbol Voleybol, Minigolf v.b.
· Efes Pilsen Spor Kulübü Efes ile İlk Adım Basketbol Okulları( 8 yaştan itibaren)
· Enka Spor Kulübü Spor Okulları Yüzme (6-14 yaş), Tenis (6-14 yaş), Basketbol (7-14 yaş), Futbol (8-14 yaş), Voleybol (7-14 yaş)
· Fenerbahçe Spor Kulübü Spor Okulları, Futbol Okulu (7-16 yaş), Basketbol Okulu (7-16 yaş), Voleybol Okulu (7-16 yaş), Atletizm Oklu (7-16 yaş), Yüzme Okulu (5-10 yaş)
· Galatasaray Spor Kulübü Spor Okulları, Futbol Okulu (6-15 yaş), Basketbol Okulu (7-14 yaş), Voleybol Okulu (6-16 yaş), Yüzme Okulu (3-16 yaş), Yelken Okulu (7-18 yaş),Judo Okulu (6-12 yaş)
· Galleria Ataköy Buz Sporları Spor Kulübü çocuklar için buz pateni kursları
· Hidayet Türkoğlu Basketbol ve Spor Okulları ( 6-16 yaş) Basketbol, Jimnastik, Voleybol ve Masa tenisi kursları
· İbrahim Kutluay Basketball Academy Basketbol Eğitim Programları ( 6 - 16 yaş)

* İstanbul Atlı Spor Kulübü Çocuklar İçin Binicilik Kursları ( 3 yaş ve üzeri)


· İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Okulları Atletizm (8-18 yaş), Aikido (7-18 yaş), Badminton (8-18 yaş), Basketbol (8-18 yaş), Boks (7-18 yaş), Eskrim (7-18 yaş), Futbol (7-18 yaş), Kung Fu (8-18 yaş), Halter (8-18 yaş), Hentbol (8-18 yaş), Jimnastik (5-18 yaş), Judo (7-18 yaş), Karate (7-18 yaş), Kung Fu (8-18 yaş), Masa Tenisi (7-14 yaş), Okçuluk (8-18 yaş), Taekwondo (7-18 yaş), Tenis (7-18 yaş), Voleybol (8-18 yaş), Yüzme (6-14 yaş), Sutopu ( 8-18 yaş),
· Marmara Yelken Kulübü Yaz Yelken Okulu (7-18 yaş)
· My Gym Çocuklar İçin Fitness (6 hafta- 13 yaş)
· Tenis Eskrim Dağcılık Spor Kulübü (TED) ,Tenis Okulu ( 5-15 yaş ), Eskrim Okulu (8-16 yaş),Dağcılık Okulu (6-16 yaş)
· Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği Yüzme Okulu (6-15 yaş)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Spor ve Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► Spor Psikolojisi Psk.Barış Kemal KİRİK
► Spor ve Fanatizm Psk.Sabahat ERLER
► Spor Psikolojisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Spor Psikolojisi ve Kariyer Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Egzersiz ve Spor Psikolojisi Psk.E.Cem ENGİN
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
► Elektronik Spor Kariyeri ve Eğitim Psk.Dnş.Memduh KOCADAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Spor ve Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Ocak 2013
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:37
Top