2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yürüyüş, Egzersiz veya Fitness Neden Gerekli?
MAKALE #6904 © Yazan Dyt.Gülşen LÜKEL | Yayın Mayıs 2011 | 7,816 Okuyucu
Kilo vermek ya da sağlık sorunlarınız nedeniyle gittiğiniz diyetisyeniniz size düzenli yürüyüş veya egzersiz yapmanız gerektiğini anlatır. Peki günlük telaş içinde bu “düzenli” hareketliliğin gerekleri nelerdir?
  • Biçimli vücuda sahip olmak için; Fiziksel olarak aktifseniz kilo vermek ve o kiloyu sürdürmek kolay olur. Aktif olmanın sağlıklı kilo vermenin anahtarı olduğu hakkında pek çok uzman görüş birliğine varmıştır.
  • Hastalık risklerinden korunmak için; Aktif yaşam şekli veya spor, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve bazı kanserlere karşı koruyucudur. Haftanın 5 günü en az 30 dakikalık fiziksel aktiflik bu riskleri azaltır.
  • Kemik erimesini önlemek için; Düzenli olarak yapılan vücut ağırlığının taşındığı aktiviteler, mesela yürüyüş, koşu, ağırlık kaldırma, futbol kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar. 35 yaşını geçen herkesin bu tip egzersizleri yapması erimeye bağlı kırık riskini azaltmaya yardımcıdır.
  • Güçlü kaslar için; Kuvvet sporları, örneğin ağırlık kaldırma vücudu günlük yaşamsal aktiviteler ve spora karşı güçlü kılar. Güçlü olunca hareket etmek, taşımak, kaldırmak kolaylaşır. Kaslarınızı çalıştırdığınız zaman kalbinizi de çalıştırmış olursunuz. Kalp de bir kastır. Egzersiz sırasında kalp ve kaslar başarı ile çalışarak güçlü pompalama ile kan ve besin öğelerini kaslara kolayca ulaştırır.
  • Dayanıklı olmak için; fiziksel olarak aktif kişiler kolay yorulmaz ve günün geri kalan saatlerinde daha dayanıklı olur.
  • Daha iyi ruhsal durum için; Pek çok sporcu düzenli antrenman yaptıkları zaman kendilerini daha iyi hissettiklerini ve canlı olduklarını belirtir.
  • Stresten kurtulmak ve iyi uyku için; Fiziksel aktivite vücudun rahatlaması, duygusal gerginliğin ortadan kaldırılması ve dolayısıyla iyi uyku için yardımcıdır.
  • Daha iyi koordinasyon ve esneklik için; Aktif olmak hareket kolaylığını ve yeteneğini artırır.
  • Sakatlanmaları önlemek için; Uygun vücut şekline sahip olma kişinin kaçma, sıçrama hareketlerini daha kolay yapmasını, dolayısıyla tehlikelerden daha çabuk uzaklaşmasını sağlar.
  • Uzun süre genç hissetmek için; Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin yaşlanmayı geciktiren etkileri olduğunu belirtir.
Burada sıraladığımız faydalara sahip olmak için, kendinize uygun egzersiz veya yürüyüşleri yapmamak için bahaneleriniz var mı?

Günlük yaşamınıza 30 dakikalık fiziksel aktivite modelini yerleştirmeyi zor mu buluyorsunuz? Tekrar düşünün. Hareketli yaşam tarzına sahip olsanız bile aktivite düzeyinizde artış yapabilirsiniz! Günlük yaşamınıza yerleştirebileceğiniz aşağıdaki tavsiyelerle kendinize fazladan vakit bile ayırabilirsiniz.

1. Sabahları 30 dakika erken kalkın ve güne hareketli bir yürüyüşle başlayın. Birlikte yürüyecek birisine mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Bu durumda komşunuzla ayarlama yapabilirsiniz.
2. Arabanızı yıkamaya vermeyi mi unuttunuz? Arabanızı kendiniz yıkayın. Bonus: aynı zamanda para tasarrufu yapmış olacaksınız.
3. Yürüyen merdiven veya asansör yerine merdivenleri kullanın. Merdiven çıkmak, çok iyi kalp egzersizi ve kalori yakıcı aktivitedir.
4. Daha uzun bir yürüyüş için arabanızı en uzak park yerine park edin. Otobüsten bir durak önce inin ve gideceğiniz yere yürüyün.
5. Bilgisayar mı kullanıyorsunuz? Bilgisayar kullandığınız süre içinde her saat başı en az beş dakikalık egzersiz molası verin.
6. Öğle tatilinizde veya kahve aralarında bulunduğunuz binanın içinde veya dışında yürüyüşe çıkın. Atıştırma yapmak yerine enerji harcayın.
7. Köpeğinizi alıp yürüyüşe çıkın. Köpeğiniz yok mu? O zaman diğer dolaştırılabilir ev hayvanlarınızla yürüyüşe çıkın.
8. Çocuklarınızla, torunlarınızla veya ev hayvanlarınızla aktif olarak oyunlar oynayın.
9. Akşam yemeğinden önce ve sonra aile bireyleriyle yürüyüşe çıkın. Bebeğiniz varsa ve daha fazla enerji harcamak istiyorsanız, bebek arabası yerine kucağınızda taşıyarak yürüyüşünüzü yapın.

Diyetisyen
Gülşen Lükel

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yürüyüş, Egzersiz veya Fitness Neden Gerekli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülşen LÜKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülşen LÜKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşen LÜKEL Fotoğraf
Dyt.Gülşen LÜKEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülşen LÜKEL'in Makaleleri
► D Vitamini Neden Gerekli? Dyt.Nilay KEÇECİ
► Kalsiyum ve Fosfor Neden Gerekli Dyt.Canan DOĞAN
► Diyabet ve Egzersiz Dyt.Gökhan ÇELİK
► Diyabet ve Egzersiz Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Egzersiz Hakkındaki Gerçekler Dyt.Aysun SARIN
► Serebral Palsi ve Egzersiz Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yürüyüş, Egzersiz veya Fitness Neden Gerekli?' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyutan Yiyecekler Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:50
Top