2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloji ve Pdr Atamasında, Meb’ Nın Yasa Dışı ve Eşitlik İlkesine Aykırı Uygulamaları
MAKALE #6929 © Yazan Psk.Halil TÜRKMEN | Yayın Mayıs 2011 | 6,146 Okuyucu
Psikoloji ve PDR atamasında, MEB’ nın yasa dışı ve eşitlik ilkesine aykırı uygulamaları

Ankara Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı mezunlarına bilineceği gibi, 25.9.1989 tarihi,Üniversitelerarası Kurul Kararı ile 30 sayılı karar ve karar no:53, Psikolog Ünvanı verilmiştir. YÖK 'ün 1.3.1991 tarih ve 9 nolu oturumunda ,01.9.267 sayılı kararı ile Programın adı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık olduğu, bu program mezunlarının psikolog değil Rehber Öğretmen ünvanı kullanacağına karar verilmiştir.

Bu kararlara rağmen Üniersitelerarası Kurul'un aldığı karar tarihi,1989 , 1989 da mezun olan yada 1989 yılından önceki yıllarda, bu programda kayıtlı olan ve 1993 yıllarına kadar mezun olan öğrenciler arasında ayrımcılık uygulanmıştır. YÖK' ün bu kararı almadığı yıllardan önce, bu programa kayıtlı olup da, daha sonraki yıllarda bu programdan mezun olanlar. "Örnekler: 1977 ve 1988 yılları arasında kayıtlı öğrenciler aftan yararlanarak, başarısız oldukları derslerin sınavında başarılı olup mezun olmuşlar, 1984,1985 yılında kayıt olan ve tek dersi 2. dönemde açılıp da Eylül ayı ortalarında mezun olan ,1989 Haziran'ında Psikolog ünvanı alacağım diye bu bölüme kayıt yaptıran öğrenciler, arasında farklı ve değişik uygulamalar yapılmış, bazılarına psikolog ünvanı verilmiş, bazılarına da verilmemiştir.

Geçmiste yapılan haksız uygulamalar gereği, yılarca Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler mezun öğrenciler, aynı fakülte aynı bölümü aynı yılda bitirmelerine karşı bazıları Psikolog, bazıları da Psikolojik Danışman Rehber Öğretmen ünvanı kullanmışlardır. Üniversitelerarası Kurul ve YÖK ün farklı kararları sonucu, Yargı kararları da farklı farklı çıkmıştır. Özellikle 1990 ve öncesi yıllarda hastanelerde çalışanlara PSİKOLOG, Eğitim Sektöründe çalışanlara MEB’ nın görüşleri ile Rehber Öğretmen ünvanını kullanabileceğine kararı verilmiştir. “ Bu alan mezunları, ağırlıklı psikolojinin alt dalları ile ilgili eğitim alırken, yalnız birkaç ders rehberlikle ilgili ders almalarına karşın; “ O yıllarda YÖK ‘da görev alan Prof. Yıldız Kuzgun sayesinde” Rehber Öğretmen ünvanı verilmiştir. Psikologlar Derneği yıllarca bu alanı “EPH, PDR” dışlayarak, derneklerine fahri üye olarak kabul etmişlerdir. Neden kardeş dernek olarak, bu uygulamalara karşı çıkmıyorlar. Şayet kendi mesleklerini tehlikeye sokmayacağına inanıyorlarsa; aşağıdaki uygulamaları inceleyerek, çok yakında yürürüğe girecek, Sağlık Meslek Yasası Yönetmeliği sonrası daha da güç durumlara düşeceklerini unutmamalarını öneriyorum.


Bu nedenle, Sağlık Meslek Yası sonrasında, hazırlanacak yönetmelik de aynı sorunların devam edeceğini, meslek elemanlarını zora sokacak düzenlemelerin, yönetmelikte yer alacağını düşünüyorum. Psikoloji,EPH ve PDR kardeş programlar aldıkları eğitim gereği Psikolog, Psikolojik Danışman ünvanı kullanması ve psikolojik danışma yapabilmesi gerekirken; yıllardır bu alandan neden uğraşılıyor . Bu alanları geliştirmek yerine,farklı alanları birkaç aylık kurslarla eşdeğer kabul ederken, kazanılmış hakları gasp etmeye çalışıyorlar. “ Tabiri caizse, Psikoloji ve PDR kardeşleri ve temsilcileri, küçük farklılıklar kavgası yaparken, farklı alanlar bu hakkı kursla alarak. Atı alan Üsküdar’ a geçiyor…...
Oysa her komisyonda genelde alandan uzmanlara yada akademisyenlerin ,görşüne başvurulduğu bilinmektedir. Komisyonda görev alan yadagörüş bildiren bu kişiler; Psikolojinin alt dalları ile ilgii lisan düzeyinde eğitim alan iki kareş program arasındaki "Psikoloji, EPH yada PDR" çok küçük farlılıklara karşı çıkarak,farklı ünvanlar öneren " kardeş alanlarla ilgili" ve Sağlık Bakanlığının, yıllardır kazanışmış haklarını elinden alırken; farklı alanlardan mezun olan mesleklerin, bir kaç aylık kursla bu mesleği icra etmelerine nasıl yeşil ışık yakarak, onay veriyorlar...

Sağlık Meslek Yasasına uygun yönetmelik düzenlenip, Resmi.Gazetede. yayımlanacaı şu günlerde, alanımız üzerinde yapılan haksız uygulamaların, alan mezunlarının, “EPH ve PDR” ve kardeş Psikoloji alanı mezunlarının, ilgili kurum ;yada derneklerin, gerekli girişimde bulunmalarını tartışmaya açıyorum.

Bu güne kadar uygulanan haksızlıklardan bazıları:

Eğitimde Psikolojik Hizmetler mezunlarının bazılarına Sağlık Bakanlığı’ nda görev aldığında Pskolog, MEB’ da görev aldığında Rehber Öğretmen ünvanı verilmiştir.
Aynı program mezunu "EPH" psikolog ünvanından bir derece alarak memuriyete 8/ 1 den başlarken, MEB ' ca 9/1 den başlatmıştır.
EPH, PDR mezunlarının, Sağlık Bakanlığı genelgesi ve Meslek Yasası ile asıl mesleklerini icra etme “Psikolojik Danışma yapma, terapi vb” hakları ellerinden alınmıştır.
Yıllardır bu alanın ihtiyacını karşılamak için farklı branş mezunlarının Psikoloji ve PDR alanında mastır yapmları yada MEB’ nın hizmet içi eğitim kursları ile “Felsefe, Sosyoloji, Eğitim Programı, Eğitim Yönetimi, Halk Eğitimi vb” Psikolojik Danışman Rehber Öğretmen kadrosuna atanmıştır.
Günümüzde KPS’ nı kazanmayan alan mezunları iş bulamazken “Dershaneler, PDR Hizmet içi Eğitim Kursu almış Felsefe, Sosyoloji mezunlarını, PDR mezunlarına tercih etmektedirler. Çünkü bu alan mezunları hem zorunlu PDR açığını kapayacak, hem de derse girebilmektedir”
En yaygın çalışma alanı olan Özel Öğretim Kurumlarında Psikolog yada PDR zorunlu elemandır. Ancak özellikle Rehabilitasyon Merkezlerinde Psikolog haftada 40 seans/ders derse girerken, PDR derse girmemektedir. “Son düzenleme ile 9 saat ders görevi verilebilir. ” Özel Psikolojik Danışma Merkezlerinin kapatılması ve Sağlık Bakanlığı Meslek Yasası Klinik Psikologların Psikolojik Danışmalık yapacağını, Psikoloji ve PDR alanlarında mastır yapma Koşulu getirirken MEB ‘nın bu uygulamaları, yasal olmadığı gibi eğitimde fırsat eşitliğine aykırı bir uygulamadır.
Endişem odur ki çok yakn süreçte alandışı personel, Psikoloji, PDR mezunları yerine özel sektörde istihdam edilerek " Düşük maaş ve daha avanaj sağlamaları vb. nedenlerle, aşağıda açıklanmıtır."
Psikoloji, EPH ve PDR mezunlarının ve ilgili derneklerin , kısır çekişmeleri bir kenara bırakarak, bu alanların kazanılmış haklarını ellerinden alınmasına “Psikolojik Danışma yapma hakları” sebep olabilecek düzenlemelere karşı çok dikkatli olması gerekmektedir.Çünkü Sağlık Meslek Yasası’na uygun yönetmelik çok yakın bir sürede çıkacaktır.”Bir yada iki ay”
Bu yasa ve yönetmelik bu alandaki bir düzenleme olduğu için çıkacak diğer meslek yasalarına “Psikolojik Danışman Meslek Yasası” emsal teşkil edecektir. Hiçbir şey mücadele vermeden kazanılmaz. Sonra çok geç kalmış olabiliriz.
Çıkacak yönetmelikte, özellikle PDR mezunlarının lehine düzenleler yer almadığı takdirde
Bu alanın geleceği olduğunu düşünmüyorum. “ KPS ile MEB dışında hiçbir sektörde iş bulamayacaklardır. Bu konuda daha önce yazdığım makalemi “Psikolog, Psikolojik danışmanlık Mesleğinin Sonumu Geliyor? “ ikinci kişisel sitemden inceleyebilirsiniz.
SAYGILARIMLA…
www.hturkmen.com

İlgilileri duyarlı davranmaya davet ediyorum...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoloji ve Pdr Atamasında, Meb’ Nın Yasa Dışı ve Eşitlik İlkesine Aykırı Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Halil TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Halil TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Halil TÜRKMEN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Psikoloji ve Pdr Atamasında, Meb’ Nın Yasa Dışı ve Eşitlik İlkesine Aykırı Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stres Testi Aralık 2008
◊ Unutkanlık Testi - Unutkanlık Ölçeği ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
◊ Beck Anksiyete Ölçeği Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:01
Top