2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme Yöntemleri ve Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
MAKALE #6933 © Yazan Op.Dr.Aylin KARANLIK | Yayın Mayıs 2011 | 5,196 Okuyucu
Meme büyütme için hastalar plastik cerrahlara büyük oranda iki şekilde başvurur. Birincisi hastanın ergenlikten itibaren meme dokusu çok az gelişir. Ki bu meme büyütme ameliyatı için en şanslı gruptur. İkincisi ise hastanın ergenlikten itibaren yeterli meme dokusu gelişmiştir, ancak hamilelik ve emzirme sonrası regresyon dediğimiz olay sonucu meme dokusu eriyip gitmiştir. Eğer bu süreçte hastanın memesi sarkmamışsa yine fazla problem yoktur. Ancak meme sarkmışsa meme dikleştirme ve protez uygulanmalıdır. Bu durum cerrahlar için sorun teşkil etmez, ancak genelde hastalar memede iz istemedikleri zaman esas sorun burada başlar. Meme protezi uygulanan hasta memesinin dikleşeceğini düşünür. Oysa sınırlı hasta gruplarında, meme ucu olması gereken yerden az miktarda aşağıda yer almışsa protezle meme dik görünebilir. Peki meme sarkmış mıdır? Bunun için ayakta dururken kolunuzun omuz-dirsek arası orta noktası meme ucunuzun olması gereken mesafeyi gösterir. Ya da soyunukken meme ucunuz meme altı oluktan yukarıda ise sarkık değildir, aynı seviyede ise hafif sarkma, meme ucunuz tümüyle aşağıya bakıyorsa aşırı sarkma vardır. Ayrıca meme deriniz çatlak ve elastikiyet kaybı olan bir deri ise protez konduğunda sarkma ihtimali olabilir.

Hastalar arasındaki bir başka kafa karıştıran olay mememin büyümesini, daha dolgun ve sert görünmesini istiyorum ama silikondan korkuyorum, ne yapmalıyım? dır. Mucize gerçekleşmesini bekleyen çoğu hasta bu yüzden göğüs büyütücü krem veya hapları denemiştir. Veya son dönemlerde çok fazla duydukları yağ enjeksiyonu veya kök hücre tedavisini ısrarla sormaktadırlar. Kök hücre tedavisi- hücre kültürü bir/birkaç genç hücrenin laboratuvar ortamında çoğaltılıp belli bir miktara ulaştırılması (tenis topu veya portakal büyüklüğüne) ve bunun hastanın vücuduna iade edilmesi işlemidir. Henüz dünyada çalışmalar devam edilmektedir ve Türkiye’de benim bildiğim bir kök hücreden hücre kültürü çalışması ile meme büyütmesi işlemi yapılmamaktadır. Yağ enjeksiyonu ise uygulanabilir bir yöntemdir, bu yöntemle de verilen yağın içinde kök hücre bulunabilir ve bu durum yağ enjeksiyonunun kalıcılığını arttırabilir. Ancak dolgu materyalleri kas üstüne yani meme bezi altına yapılırken, yağ enjeksiyonu meme bezinin içine yapılmaktadır. Verilen miktarın bir yıl sonra %30-35’i kalır ve yaşamayan yağ hücreleri kistleşir, bazılarına kalsiyum elementi oturur. Bu da hastanın meme USG ve mamografi tetkiklerinde kalsiyum birikimiyle kendini gösteren tümörle aralarında büyük bir benzerlik ve karışıklık olmasına yol açar. MRI (manyetik rezonans) görüntüleme ile bu ayrımın yapılabileceğine dair yayınlar olsa da net değildir.

Silikon dışında meme büyütme için bel yanındaki yağ kitlesinin mikrocerrahi yöntemle taşınması gibi seçenekler de vardır. Aslında plastik cerrahide ilk seçenek her zaman kişinin kendi vücudundan alınan dokuların kullanılmasıdır. Ancak mikrocerrahi ameliyat uzun süreli, pahalı ve doku beslenmeme riski olduğundan şu anda meme büyütme için en etkili seçenek protezdir Silikon protezle meme büyütme uzun vadede kalıcı, ucuz ve diğer seçeneklere göre sorunsuz bir yöntemdir..

Silikon çok uzun yıllardır plastik cerrahlar tarafından vücudun çeşitli bölgelerinde kullanılmaktadır, vücutla uyumu iyi bir maddedir. Silikonun kanser yaptığı, vücutta birikme ve zehirleme yaptığı yolunda bilimsel bulgular yok. Yalnız sıvı silikon hariç. Sıvı silikon uygulaması vücutta ciddi reaksiyonlara yol açtığı için uzun yıllardır kullanılmamaktadır.

Hasta silikon protez ameliyatı yaptırmaya karar verdiğinde ise bir başka karışıkla karşılaşmaktadır. Protez çeşidi ne olmalıdır? Anatomik mi? Yuvarlak mı? Kaç cc taktırmalıyım? Kas altı mı, kas üstü mü? Hangi marka olmalıdır? Serum mu, jelli mi olmadır? Kesi yeri neresi olmalıdır? vs. Kısaca yüzey olarak düz ve pütürlü, içerik olarak serum ve kohesiv jel dolgulu, şekil olarak da anatomik(damla) ve yuvarlak protez tipleri vardır. Protez memeyi taklit ettiğinden meme yumuşaklığındadır. Ayrıca yumuşaklıkları protez tipine göre değişir yuvarlak protez kohesiv I jel içerir, anatomik olan kohesiv III. Yuvarlak protez, anatomik (damla) olana göre daha yumuşaktır, çünkü anatomik protez şeklini korumak zorundadır. Son dönemlerde çevresi yumuşak orta kısmı daha sert olan dual kohesiv dediğimiz protezler de kullanılmaktadır.

Doktorunuz sizin beklentinize (dekolte, doğal??), meme yapısına, meme dokusu miktarınıza göre bilgilerini paylaşacaktır. Protez seçimi her doktorun farklıdır, ayrıca her hastaya uygulanacak protez tipi kişiye özeldir, arkadaşınızla ya da sizin isteğinizle uyuşmayabilir. Protezin yuvarlak veya anatomik mi olacağını hastayı gördüğümüzde iyi kötü tahmin etsek te yine de ameliyata birkaç boy her iki protezden ister ve deneriz. Kişi dekolte istiyorsa yuvarlak, doğal bir meme yapısı istiyorsa anatomik daha ön planda tutulur. Ancak eğer hastanın meme dokusu az ise dünyada anatomik protezler tercih edilmektedir. Meme protezini ileri dönemde en büyük problemi olan kapsül oluşumunu azaltmak için pütürlü yüzeyli olanlar düz yüzeye tercih edilmelidir. Kaç cc protez koydurmalıyım? Sorusu da çok sık sorulmaktadır. Kişinin göğüs ölçümleri alınınca zaten konabilecek protez büyük oranda ortaya çıkar, bu ölçünün bir alt/üst boyu konabilir. Yani hasta bize ben 350 cc protez istiyorum diye gelse bile konulabilecek protez ölçüsü bellidir. Bu konuda da daha önce emzirmiş hasta grubu deri genişlediği için daha şanslıdır. Şu anda Türkiye’de protez çeşitliliği ve marka sayısı artmaktadır. Sağlık Bakanlığı onaylı olan bu protezler kalite açısında hemen hemen eşdeğerdir.
Protez serum dolgulu ise koltuk altından 2 cm iz bırakarak konabilir, ancak jel dolgu protez için meme ucu ve meme altı kesiler mevcuttur. Jel protezi koltuk altı kesiden yerleştirmek hem teknik olarak zordur hem de kesi diğer bölgelerde 4 cm iken burada 7-8 cm’ye çıkmaktadır, yani daha belirgin bir iz ortaya çıkmaktadır.

Meme başı veya meme katlantı çizgisi için ise; meme ucu kesi için meme ucunun uygun büyüklükte olması gerekir, bu iz ne kadar beyazlasa ve incelse de kaybolmaz. Hasta her soyunduğunda karşısına çıkacaktır. Meme katlantı bölgesindeki izi görünür azlığı bakımından daha fazla kullanıyor ve öneriyorum. Ayrıca meme dikleştirme gerekiyorsa izler farklı olacaktır.

Meme protezi 3 bölgeye yerleştirilebilir. Kas altı, kas üstü ve dual plan. Kas zarı altı diye başka bir yöntem var ki bence teknik olarak uygulanabilirliği mümkün değil. Çünkü kas üzerindeki zar sert ve çok incedir. Kaldırıken veya protez yerleştirirken yırtılmakta ve protez doğal olarak meme bezi altına yerleşmektedir. Hastada yeterli meme dokusu mevcutsa kas üstü yapılabilir, ancak hastanın derisi ince ise(deri altı yağ doku az ise) ve hasta zayıf ise protezi çok belirgin olacağı, hastaların istemediği sahte ve yarım portakal yapıştırılmış görüntü ortaya çıkabileceği veya protezin ayakta duruşta görünen kıvrım ve çökmeleri direkt deriden izlenebileceği göz önünde tutulmalıdır. Meme bezi altı protez yerleştirilmesi memenin projeksiyonunu (yandan bakıldığında dikliğini) arttırma açısından kas altı yönteme göre daha iyidir. Ancak ileride hamilelik, deri elastikiyet kaybı gibi durumlarda memenin sarkmasını da arttırma yönünden kas altı yöntemden daha kötüdür.

Kasaltı yöntem diğer yöntemlere göre çok daha ağrılıdır, bu durum 3-5 gün devam etmektedir, ancak ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Unutmayın bu ameliyatı binlerce kadın yaptırdı ve yaptırıyor, ağrıya katlanamayan olmadı. Bazı hastalar -kasım kesilecekmiş kolumu artık kullanamaya-cakmışım- gibi endişelerini dile getirseler de bunun aslı yoktur. Zira bu durumda binlerce kadının kolunun sakat kalması gerekirdi. Kasın sadece alt-iç noktası kesilmektedir ki, mesela ileri evre meme tümörü gibi durumlarda tüm kası da çıkartsak kişi kolunu kullanabilir.

Dual plan son yıllarda çıkmış, protezin yarı kas altı ve yarı kas üstü konduğu bir yöntemdir. Bu yöntem kas altı ve kas üstü yöntemlerinin avantajlarını birleştirdiği için doğal meme elde etme imkanı veren bir yöntemdir.

Yukarıdaki tüm bu konuları değerlendiren, hazmeden hastaların meme görüntüsü ile ilgili istek ve beklentileri genelde örtüşür. Büyük bir çoğunluk dik duran doğal, yani karşıdan bakıldığında ben protezim diye bağırmayan, arasında açıklık olmayan, üst sınırı belli olmayan ve yarım top yapıştırılmış gibi durmayan meme hayal ediyorlar. Nadiren protez konduğu belli olsun, yaptırmışken büyük olsun diyen de çıkıyor. En büyük korku memenin çok büyük olması. Ancak ülkemizde çok büyük protezler zaten kullanılmıyor.
Hastalar ameliyat sonrasında 3-5 gün evde dinlenebilecekleri bir dönem ayırmalıdırlar. 3 hafta kadar sporcu sütyeni, 3 aya dek balensiz sütyen kullanmadırlar. 2-3 ay kadar ağır yük kaldırmamalı, kollarını kullanacakları ağır sporlardan kaçınmalı ve kulaçla yüzmemelidirler.

Ameliyat genelde problemsiz sonuçlanır. Ancak ameliyat sonrası erken dönemde nadir olarak ameliyat bölgesinde kan birikmesi (hematom), geç dönemde silikon etrafında bağ dokusunun aşırı artıp protezi sabitlemesi ve sıkıştırması gözlenebilir. Peki bu durumlar nasıl önlenebilir. Öncelikle kan birikmesini önlemek için ameliyatta dren dediğimiz kanı dışarı alan hortumlar takılır. Bazı cerrahlar dren takmayıp, baskılı sarıp akşam tekrar gözden geçirmeyi tercih edebilirler. Kapsül için ise ameliyatta cerrahın yapacakları ve sonradan hastanın yapacakları vardır. Genelde pütürlü yüzey protez kullanım ve kan birikmesi (hematom) önlenmesi önemlidir. Sonrasında hasta cinsel aktif ise problem yoktur, cinsel aktif değilse protezi arada hareket ettirmesi (sağa sola veya daire çizer gibi) protezin olduğu yerde bağ dokusu ile çevrilmesini engelleyici hareketlerdir.

Op. Dr. Aylin Karanlık

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme Yöntemleri ve Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aylin KARANLIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aylin KARANLIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin KARANLIK Fotoğraf
Op.Dr.Aylin KARANLIK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aylin KARANLIK'ın Makaleleri
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Meme Büyütme Ameliyatı Op.Dr.Murat ATASEVEN
► Meme Büyütme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme Yöntemleri ve Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top