2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınava Doğru
MAKALE #6960 © Yazan Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT | Yayın Mayıs 2011 | 5,038 Okuyucu
Hayatımızın her safhasında sınav vardır. İlköğretimi bitirince SBS, Orta öğretimi bitirince YGS--YLS, Askeri Okul Sınavları, Özel Yetenek Sınavları, Bursluluk Sınavları, Dil Sınavları, Kamu Personeli Sınavları, Lisansüstü Eğitim Sınavları gibi birçok sınav ismi sayabiliriz.

Sınavlarla yaşamaya mecbur edilmiş bir toplum olarak bu duruma kendimizi alıştırmış bulunuyoruz. Sınavlara göre hayatımızı düzenliyor, sınavlara bağlı olarak yaşıyoruz. Bir öğretim yılını daha geride bırakarak sınav sürecine giriyoruz.

Zamanınızı planlayın.

Sınav gününüzü planlayın. Ne zaman uyulacak sınav günü saat kaçta kalkılacak? Bunları planlayın.
Sınavdan önceki gün çok erken olmamakla birlikte uygun saate uyumaya çalışın ki ertesi güne dinç bir şekilde kalkabilesiniz.

Sınav günü kahvaltıyı atlamayın

Sınav öncesi beslenmemizi çok dikkat etmeliyiz. Doktorlar sınav sırasında başarıyı etkileyen mucizevi bir besin olmadığına dikkati çekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme fiziksel ve ruhsal sağlığını iyileştirmekle birlikte, okul başarısı üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir.

Özellikle sınav sabahı öğrencilerin kahvaltılarını tam olarak yapmaları sınav sırasındaki başarılarında büyük önem taşıyor, ancak olağan dışı, farklı bir kahvaltı çok tavsiye edilmemektedir.

Sınav günü ve öncesinde adaylara beslenmeyle ilgili doktorların öneriler şöyle:

Sınav öncesi ve sınav günü susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılmalı,

Besin zehirlenmesi riski olabileceği için dışarıda ve açıkta satılan besinler tüketilmemeli,

Sınav sırasında tüketilen şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığı inanışları doğru değil. Bu tür besinler uyuma isteği artırabilir. Sınav sırasında şeker ve çikolata yerine taze veya kuru meyveler tercih edilmeli,

Havaların ısındığı göz önüne alınarak sınav öncesinde ve sırasında yeterli su ve meyve suyu alımına özen gösterilmeli,
Kafein içeren içecekler uyarıcı etki yapabileceği için sınav öncesinde çay, kahve, neskafe ve kolalı içecekler yerine süt, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Kaygınız azaltmak sakinleştirici hap alınmamalıdır.



Giydiklerinize dikkat edin.

Sınava giderken rahat edebileceğiniz, çok dikkat çekici olmayan, günün hava sıcaklığına dikkat ederek giyeceklerinizi seçin. Yanlış tercihli giysileriniz sizi rahatsız edip performansınızı etkileyebilir.


Sınava ailece konvoyla gitmeye gerek yok.

Sınav günü sınava girecek öğrencinizle birlikte tüm aile üyelerinin gitmesine gerek yoktur. Anneannenin bile dahil edildiği sınav ekibi, sınava girecek öğrenciye iyilik edelim derken kötülük etmiş olacaktır. Çok sayıda kişiyle sınav yerine gitmek öğrencinin sınava yüklediği anlamı abartarak, kaygı ve stresinin artmasına neden olacaktır.


Kaygınızı kontrol edin.

Sınavlara gereğinden fazla değer vermek ve hayatımızın dönüm noktası olarak görmek kaygımızı artırır. Oysaki yaşantımız boyunca bir çok sınava gireceğimizi düşünerek bu sınavların da onlardan bir kaçı olduğunu kabul etmek gerekir.

En çok yaşadığımız kaygılar sınav başlayana kadar ki. Geç kalırsam? Sınav belgelerini unutursam. Şu olursa bu kalırsa şeklindeki gereksiz takıntılı düşüncelerimizdir.
Sınavın ilk başlama anı ve sınav içinde zaman zaman anlık kaygılarınızın yükseldiğini fark edeceksiniz. Bu durumların size has bir durum değil de herkeste olan durumlar olduğunu bilirseniz, karşılaştığınız da sizi çok rahatlatacaktır. Birde bu durumlarda gevşemek için nefes egzersizler yapılabilir. Yani anlık kaygınızın yükseldiğini fark edince birkaç defa belli aralıkla derin nefes almak sizi rahatlatacaktır.

Şunu unutmayın bu sınavlar sizlerin kişiliğini değerlendiren bir ölçü değildir. Kazanmak kadar kaybetmekte hayatın bir parçası. Sizler kaybetseniz de kazansanız da ailelerinizin en değerli varlıklarısınız.
Tüm öğrenciler başarılar dilerim.




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınava Doğru" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rahmi DANİŞMENT Fotoğraf
Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT'in Makaleleri
► Sınava Doğru Dr.Psk.Şükriye VAROL
► Sınava Hazırlanmak Psk.Fazilet ARKAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınava Doğru' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değerlerin Önemi Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:28
Top