2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kötü Huylu Beyin Tümörleri
MAKALE #6970 © Yazan Dr.Kenan KIBICI | Yayın Mayıs 2011 | 8,027 Okuyucu
Çok hızlı ürerler. Çamur kıvamındadırlar. Bu nedenle ameliyatla tamamen alınamazlar. Ameliyat sonrası belli bir zaman süresi içinde tekrar büyüyerek beyine baskı yapmaya devam ederler. Kötü huylu tümörleri de üreme hızlarına göre sınıflara ayırmak mümkündür. Ameliyattan sonra 5-6 yıl yaşama şansı veren tümörler olduğu gibi 5-6 ayda yenilenerek hastanın ölümüne neden olan tümörlerde vardır.

Beyin tümörlerinin tedavisi cerrahidir (Cerrahi girişim veya radyocerrahi). İster iyi huylu,ister kötü huylu olsun,tüm tümörler cerrahi olarak tedavi edilirler. Ancak bazı durumlarda cerrahi uygulamak mümkün olmayabilir. Şayet tümör beynin çok hassas olan bazı hayati bölgelerine yerleşmişse bu bölgelere dokunmak hayati tehlike yarattığından tümör yerinde bırakılabilir. Bu durumda sadece ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulaması yapılabilir.

Vücudun diğer bölümlerinde oluşan tümörler beyine yayılabilir. Buna metastaz denilmektedir. Özellikle akciğer kanserleri beyine yayılabilirler ve kötü huylu tümörlerdendir. Cerrahi müdahale yapılsa bile sonuçlar yüz güldürücü değildir. Hatta bazı vakalarda bir kaç tane odak halinde yayılma varsa cerrahi bile uygulanmayabilir. Hasta kemoterapi ve ışın tedavisine alınır.

Glial Tümörler

Bu tümörler genelde kötü huylu olup beyin dokusu içinde büyürler. Belirtileri genel belirtilerdir. Yine yerleştikleri bölgelere bağlı olarak belirtiler verirler. Epilepsi (Sara nöbeti) bâzı hastalarda ilk belirti olarak ortaya çıkabilir.

Metastatik Tümörler

Metestatik tümörler vücudun diğer bölgelerindeki tümörlerin beyin dokusuna sıçraması nedeniyle oluşan tümörlerdir. Bu tümörler kafa içi basıncını arttırarak ve/veya yerleşim yerine göre sinir sistemi hasarı oluşturarak belirti verirler. Genelde bu tip sıçramalar tümörlerin ilk belirtisi olabilir. Bu tümörler radyolojik olarak da görüntülenebilen geniş ödem oluştururlar.

Beyin Cerrahisi, Nöroradyoloji, Nöroanestezi, Nöropatoloji, Onkoloji bilim dallarının ortak çalışmasını gerektirir. Cerrahi teknik ve anestezi-yoğun bakımdaki gelişmeler pek çok beyin tümörü için cerrahiyi ilk seçenek olarak öne çıkarmaktadır.

İyi huylu (Benign) tümörlerde cerrahi ile tam ve etkili tedavi sağlama olanağı vardır.
Kötü huylu (malign) tümörlerde ise cerrahi tedavi için sıklıkla yeterli değildir ek tedavilere; ışın tedavisi(Radyoterapi)ve/veya ilaç (kemoterapi) tedavisi gerekir. Cerrahi sonrası tedaviye nasıl devam edileceğine karar vermede patolojik tanı önemlidir . Patoloji sonucuna göre ek tedaviye nasıl devam edileceği kesinleşir.

Cep telefonu beyin tümörü yapar mı?

10 yıldan fazla cep telefonu kullananlarda beyin kanseri riski artıyor. İsveç'teki Orebro Üniversitesi'nden Prof. Lennart Hardell ve Umea Üniversitesi'nden Prof. Kjell Hansson Mild'ın çalışması, bugüne kadar, on seneden fazla süredir cep telefonu kullanan insanlarda tümör oluşumuyla ilgili yapılmış çalışmaları bir araya getirdi. Uzmanlar, kafanın telefona yakın tarafında tümör oluşma riskinin arttığı görüldü. Çalışma, hastalık tehlikesi olmadığı yönündeki resmi açıklamaları yalanlıyor. Buna göre, 10 yıl veya daha uzun süre cep telefonu kullananların beyinlerinin telefonu tuttukları tarafında bir kötü huylu tümör oluşma ihtimali, diğer insanların iki katı. Bilim insanları, günde bir saat cep telefonu kullanmanın, riski artırmaya yeterli olduğunu söylüyor. Kullanıcıları radyasyondan korumak üzere yürürlükte olan uluslararası standartların yenilenmesi gerektiğini söyleyen araştırmacılar, özellikle çocukların cep telefonu kullanmaktan uzaklaştırılması gerektiğini belirtiyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kötü Huylu Beyin Tümörleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Kenan KIBICI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Kenan KIBICI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan KIBICI Fotoğraf
Dr.Kenan KIBICI
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kenan KIBICI'nın Makaleleri
► İyi Huylu Beyin Tümörleri Dr.Kenan KIBICI
► Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Doğumsal Beyin Tümörleri Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
► Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Glial Tümörler (Yaygın Beyin Tümörleri) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kötü Huylu Beyin Tümörleri' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Yaralanmaları Mayıs 2011
► Hidrosefali ve Tedavisi Mayıs 2011
► Hipofiz Tümörleri Mayıs 2011
► Beyin Kanamaları Mayıs 2011
► Ağrı ve Tedavisi Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:56
Top