2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı?
MAKALE #6973 © Yazan Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ | Yayın Mayıs 2011 | 5,347 Okuyucu
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLAMAYA GERÇEKTEN HAZIR MI?

Sevgili Anne Babalar,

Kısa bir süre sonra okullar açılacak. Okula yeni başlayacak çocuğu olan anne babalar; hele ilk çocuklarını okula göndereceklerse, çok heyecanlılar. Çünkü yaşanan her ilkte olduğu gibi, okula başlamak da çok önemlidir. Hatta çocuğun yaşamındaki dönüm noktalarından en önemlisi...

Çocuğunuzun okula başlamasına karar verdiniz, yada vermek üzeresiniz. Peki çocuğunuz okula gitmeye gerçekten hazır mı?

Ne yazık ki ülkemizde çocuğun okula başlama kararı çok hızlı ve çok yüzeysel ölçütlere göre, yeterince sorgulanmadan veriliyor. Genellikle yedi yaşına basmak ölçüt alınıyor. Ancak bu hesaplamada büyük yanlış yapılıyor.

Sanki çocuğun girdiği yaş, doldurduğu yaş gibi düşünülüyor. Çocuğumuz doğduğu gibi 1 yaşında olmuyor. Bunu anlamakta bir sıkıntımız yok. 1 yaşında demek için çocuğun 12 ayının dolmasını; 2 yaşında demek için 24 ayının tamamlanmasını bekleyen bizler, bundan sonra yaş söylerken çok tipik bir hataya düşüyoruz nedense. Çocuk okula başlama yaşına yaklaşırken, doldurduğu yaşının üzerine bir yıl daha koyuyoruz.
Özetle söylemek gerekirse, okullarımızın, daha doğrusu Bakanlığımızın koymuş olduğu 72 ay şartı var. 72 ayı dolmayan çocuk okula kabul edilmiyor. Oysa basit bir matematik hesabi bize 72 ayın, 6 yaşa eşit olduğunu gösterecek. Bakanlık bu şartı arıyor ama ille de 72 aylık çocuğunuzu okula vereceksiniz diye bir dayatması yok. Peki neden uygulamada böyle bir tuhaflık var? Bunu anlayabilmek için geçmişe bakmak gerekiyor.
1986 yılında çıkan bir yasa, ülkemizde 6 yaş uygulamasını başlatıyor. Aslında amaçlanan; 6 yaşındaki çocukları ilkokul birinci sınıf müfredatına uydurmak değil. Bazı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bir hazırlama eğitimine tabi tutmak. Ama hedeflenen gerçekleşemiyor ve 6 yaş grubu da, 7 yaş grubu ile birlikte, aynı eğitim öğretim faaliyetlerinin içine bırakılıveriyor. Sonuç: Çocukların okula ve eğitim öğretim faaliyetlerine uyumunda karşılaşılan bir sürü problem. Bu sonucun sonucu da yasanın uygulanmasından vazgeçilmesi... Ancak buradaki ufak bir ayrıntı, problemin günümüze taşınmasına sebep oluyor. Tasa tamamıyla ortadan kalkmıyor. Artık isteyen 6 yaşındaki çocuğunu okula verebiliyor. Yada isteyen 7 yaşını bekliyor ve öyle okula başlatıyor.
İşte bu noktada ailelerin beklenti ve kaygıları giriyor devreye. ’Çocuğum bir an önce hayata atılsın,yaşıtlarından geri kalmasın’ düşüncesine bir de çocuğunun okula başladığını görme heyecan ve hevesi eklenince, 7 yaşını doldurmasını beklemeye sabrı kalmıyor ailenin.

Böylece birçok çocuk taşımaya hazır olmadığı bir yükün altına girmiş oluyor. Eğitim sisteminin bir yarış olduğunu var sayarsak, çocuk yarışa en sonda başlamış oluyor. Çocuk ya kazanamayacağını düşünüp hiç gayret etmiyor, yada gayreti öndekinin hızına yetişemediği için güvensiz, başarısız, sonuçta mutsuz oluyor.

Ne yazık ki bu mutsuzluğun temeli de erken okula başlamak ile atılıyor. Oysa bizi tüm yanlışlardan kurtaracak olan çocuğun okula başlamaya gerçekten hazır olup olmadığını sorgulamak.

Peki nedir HAZIR OLUŞ ?

v Öncelikle çocuğun bilek, parmak kemikleri ve kaslarının ince ve hassas işleri yapabilecek olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
v Sınırlandırılmış bir ortamda uzun süreli oturma, dinleme ve kendisine yöneltilen bazı komutlara uymak gibi becerileri yerine getirebilmelidir.
v Okuma yazma faaliyetlerine yönelik bazı çabalarının olması gerekir.(Ör: Sayılarla, kitaplarla ilgili bazı şarkılar öğrenmek, bir defter edinip resim yada şekiller çizmek, yazı yazmaya istekli olmak vb.)
v Varlıklar arasındaki benzerlik ve farklılıkları görebiliyor, basit sınıflandırmaları yapabiliyor olmalıdır.(ör: renkler)
v Çocuk evden ayrılarak bireyselleşmeye ve günlük aktivitelerde kendine yeterli olmasını sağlayacak bir bağımsızlık düzeyine ulaşmış olmalıdır. (Ör: Kantinden yiyecek alabilmek, öğrenci tuvaletini kullanabilmek, evden uzakta 5-6 saat geçirebilmek vs.)
v Okul, sınıf içi faaliyetler konusunda bilgi sahibi olmalı, okul hevesi çanta, önlük vb. eşyaları satın almakla sınırlı olmamalıdır.
v Çocukta çevreyi araştırma, arkadaşlarla ilişkide bulunma isteğinin ve bu isteğe bağlı girişimlerinin olması gereklidir.
v Yeterince oyun oynama fırsatı bulabilmiş, kendini oyunla ifade edebilmiş ve oyuna doymuş olmalıdır.
v Okula hazır oluşta anaokulu eğitiminin de rolü son derece önemlidir. Bu mümkün olmadığı takdirde, çocuk bahçede, evde, akran grupları ile yeterince sosyal beceri kazanmış olmalıdır.

Bunun gibi temel bazı becerileri kazanmış çocuk bir de istekli ise okula hazırdır denilebilir.
Birçok tanıdığınız gibi “ biz oğlumuzu erken okula verdik çok zorlandı, hala okulu sevmiyor ”, “ biz kızımızı okula erken vermekle yanlış yaptık, çok ezildi ” pişmanlığı yaşayan bir veli olmamanız dileği ile.

E.Aygül ÇELİK İNCİ

Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Aygül ÇELİK İNCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
Kocaeli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'nin Makaleleri
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Etkili Öğretmenlik Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:05
Top