2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerjik Nezlesi Olan Çocuk ve Erişkinlerin Korkulu Rüyası: Bahar Mevsimi
MAKALE #6978 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Mayıs 2011 | 4,950 Okuyucu
“Mevsimsel alerjik nezle” bir diğer adıyla “Saman nezlesi” ilkbahar aylarında ağırlıklı olarak görülen çayır çimenindeki otlar ve çeşitli ağaç polenlerine karşı gelişen alerji sonucu ortaya çıkar. Mart, Nisan, Mayıs aylarında polenler yoğun olarak havaya salınır ve alerjik bireylerde hapşırık, burun kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntı ve göz kızarması şikayetlerine neden olur.

Bu durum çocuk ve erişkinlerde hayat kalitesini bozacak, günlük aktiviteleri etkileyecek boyutta sorun yaratabilir. Okulda devamlı burun tıkanıklığı, hapşırık, burun akıntısı yaşayan çocuk konsantre olamaz. Okul başarısı düşer. Özellikle ülkemizde sınavların ve sınav hazırlıklarının yoğun olduğu ilkbahar mevsimi bu öğrenciler için gerçek bir sorundur. Aynı durum erişkinlerde iş gücünün düşmesi şeklinde kendini gösterir.

POLENLERDEN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Tüm alerjik hastalıklarda ortak olan öneri alerjik olunan maddeden uzak durmaktır. Alerji yapan bitki türü tanınır ve çevrede tespit edilirse; bu bitkinin o bölgeden uzaklaştırılması şikayetleri kısmen azaltır. Ancak çoğu bitkiler uzaklaştırılsa bile polenleri çok uzak mesafelere ulaşabilir. Bu nedenle polen alerjisinde alerjik olunan maddeden kesin olarak uzak durabilmek mümkün değildir. Ancak uygulanacak birkaç pratik öneri şikayetlerin şiddeti azaltabilir.

POLEN ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER:

1- Polen mevsiminde eve hava girişini azaltmak gerekir. Özellikle sabahın erken saatleri havada polen sayısının en fazla olduğu zamandır. Bu saatlerde ve mümkünse günün diğer saatlerinde de kapı ve pencereleri kapalı tutmak gerekir.
2- Evi cam açarak havalandırmak yerine polen filtreli klima kullanılmalıdır.
3- Klimanın olmadığı durumlarda polen filtreli hava temizleyiciler kullanılabilir.
4- Çim biçme gibi aktivitelerden kaçınmalı ve mutlaka böyle bir aktivite yapılacaksa maske takılmalıdır.
5- Sabah erken saatlerde ev dışı aktivitelerden kaçınılmalıdır.
6- Dışarıdan eve gelindiğinde el, yüz yıkanmalı, kıyafetler değiştirilmelidir.
7- Kıyafetleri açık havada kurutmaktan kaçınılmalıdır.

MEVSİMSEL ALERJİK NEZLE (SAMAN NEZLESİ) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

ANTİ-HİSTAMİNİK İÇEREN İLAÇLAR

Mevsimsel alerjik nezle tedavisinde gerek çocuklara gerekse erişkin hastalara alerjik şikayetleri mevsim süresince baskılayacak ilaçlar (anti-histaminik) önerilebilir. Ağızdan alınan alerji ilaçları gün içinde uyku haline neden olabildiklerinden özellikle sınavlara hazırlanan çocuklara bu süreçte anti-histaminik içeren alerji ilaçları verilmemelidir. Böyle durumlarda kortizonlu burun spreyleri tercih edilmelidir.

KORTİZONLU BURUN SPREYLERİ

Alerjik nezle tedavisinde en etkin ilaçlar kortizonlu burun spreyleridir. Kortizon bazlı burun spreylerinin kana karışma oranı çok düşüktür. Uygun dozda ve uygun teknikle kullanıldığında yan etkilere neden olmazlar. Ancak, alerjik nezlede ilaç tedavisi kullanıldığı sürece etkilidir. İlaçlar kesilince altta yatan alerji tedavi edilmediyse tüm belirtiler geri dönmektedir. Mevsimsel alerjik nezlenin tek kökten tedavisi alerji aşı tedavisidir.

DİL ALTI AŞI TEDAVİSİ (SUBLİNGUAL İMMÜNOTERAPİ)

Aşı tedavisi iki şekilde uygulanmaktadır: İğne aşı ve dil altı damla aşı tedavisi. En eski yöntem iğne aşı uygulamasıdır. Ancak iğne aşıların alerjik yan etkileri fazladır. İğnenin doktor gözetiminde uygulanması gerekir ki; bu çocuklar tarafından istenmeyen bir uygulanmadır.

Bu ihtiyaçtan hareketle son 20 yıl içinde dil altı damla aşılar geliştirilmiş ve ülkemizde de uygulanmaya başlamıştır. Dil altı damla aşılar alerjik yan etkiler açısından güvenli ve evde uygulamaya uygun aşılardır. Bu özelliğinden dolayı Dünya’da ülkemizde ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Tedavide amaç hastanın ilaçsız da iyi kalmasını sağlamaktır.
Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi yönteminin yakın zamanda Avrupa’da tablet formları geliştirilmiştir. Özellikle çayır çimeni poleni alerjisi için geliştirilen tablet aşıların çok yakında Dünya ile aynı anda ülkemizde de kullanımı söz konusu olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerjik Nezlesi Olan Çocuk ve Erişkinlerin Korkulu Rüyası: Bahar Mevsimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Burun Estetiğinin Korkulu Rüyası: Tampon Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Yaşlıların Korkulu Rüyası; Kalça Kırığı. ÇOK OKUNUYOR Dr.Şemmi KOYUNCU
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Çocuk ve Dondurma Prof.Dr.Yonca TABAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Alerjik Nezlesi Olan Çocuk ve Erişkinlerin Korkulu Rüyası: Bahar Mevsimi' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:26
Top