2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğimi Emzirirken Sağlıklı Yoldan Kilo Veriyorum
MAKALE #6987 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Mayıs 2011 | 5,374 Okuyucu
BEBEĞİMİ EMZİRİRKEN
SAĞLIKLI YOLDAN KİLO VERİYORUM

Hamilelik dönemindeki beslenme, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin ANNE SÜTÜ ’dür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme tarzına dikkat etmesi gerekir. Anne sütü bebe beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır.

Emzirme döneminde salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Bu nedenle hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de beslenmenin iki amacı vardır.

· Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak,
· Salgılanan sütün yeterli ve verimliliğini arttırarak bebeğin normal büyüme ve gelişmesin sağlamak.

Anne sütü, bebeklerin büyüme ve gelişmelerini en iyi şekilde sağlamanın yanında, onları başta ishal olmak üzere ortakulak iltihabı, kansızlık, enfeksiyon ve yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkabilecek kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklardan korur. Ayrıca anne ve bebek arasında psikolojik bağın kurulmasına yardımcı olur.

Emzirme, annenin vücudunun tekrar hamilelik öncesi haline yardımcı olur. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken, anne sütünün üretimi etkilenmez.

Annenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve miktarı, vücut depo düzeyi ve psikolojik durumu gibi etmenler; süt miktarını ve kalitesini etkiler.

ANNE SÜTÜNÜN KALİTESİNİ ve MİKTARINI ARTTIRMAK İÇİN NELER TÜKETİLMELİDİR ?

Süt veren annelerin kendi ihtiyaçlarından daha fazla sıvı, enerji, protein, vitamin ve mineral tüketmesi gerekir. Bu besin ögelerini sağlamak için tüketilmesi gereken besin grupları :

1. SÜT VE TÜREVLERİ

(Süt, yoğurt, peynir ve çeşitleri…)
Günde 2- 3 porsiyon tüketilmelidir.
(Bir su bardağı süt veya yoğurt, iki kibrit kutusu kadar peynir veya çökelek bir porsiyondur.)

Bu gruptaki besinler protein ve kalsiyum açısından zengindirler. Annenin kaybettiği kalsiyum ve sıvı ihtiyacını karşılar. Süt tercih edilmediğinde yerine sütlaç, muhallabi veya sütlü çorbalar tüketilebilir.

2. ET,TAVUK, BALIK, KURUBAKLAGİL, YUMURTA

Günde 3-5 porsiyon tüketilmelidir.
(Bir adet orta boy yumurta, bir ceviz büyüklüğünde köfte veya et, bir kepçe kurubaklagil yemeği,6-8 yemek kaşığı etli sebze yemeği bir porsiyondur.)
Protein ve yağ açısından zengindirler. Kırmızı et tüketmek annenin artan demir ihtiyacına destek olmaktadır. Bu grupta yer alan kurubaklagiller bol posa içerirler. Doğumdan sonra görülen kabızlık problemini önlemek için gereklidir. Ancak bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumda alınmamalı veya azaltılmalı, yerine posa oranı yüksek diğer besinler tercih edilmelidir. Özellikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için balık ve su ürünleri tüketimi arttırılmalı, haftada 1-2 kez balık yenilmelidir.

3. TAZE SEBZE VE MEYVELER

Günde 5-6 porsiyon tüketilmelidir.
Bu porsiyonlarda, çeşitliliğin sağlanması için pratik olarak sebze ve meyvelerin 7 rengi birden sağlayacak türde seçilebilir. Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve posa yönünden en zengin gruptur. Tarım ürünlerinde kullanılan ilaçlar nedeniyle çok iyi yıkandıktan sonra tüketilmelidirler. Bazı sebze ve meyveler gaz yaptığı takdirde sınırlı miktarda alınmalıdır.

4. TAHILLAR

(Ekmek ,pirinç, makarna, çorba, börek, tatlı vb.)
Günde 6-9porsiyon tüketilmelidir.

(Bir ince dilim ekmek, üç yemek kaşığı pilav veya makarna ve bir kase çorba bir porsiyondur.) Bu gruptaki besinlerin karbonhidrat oranı yüksektir. Gebelik sırasında 15 kilo ve üzerinde kilo alan ve gebelik öncesi ağırlığı, normalin üzerinde olan annelerin belirtilen miktarların üzerinde tüketmemeleri gerekir. Bu grupta yer alan tam tahıllı ekmekler, kabızlığı olan anneler tarafından tercih edilmelidir.

5. YAĞ

Annelerin gıdalarla aldığı yağ, anne sütünün yağ içeriğini etkiler. Bu nedenle her çeşit sıvı yağdan tüketilmelidir. Zeytin yağı ve diğer sıvı yağlardan ( ayçiçek, soyayağı, mısırözü, fındık yağı) ve az da olsa tereyağdan karışım şeklinde tüketilmesi yararlı olur.

GAZ YAPICI ÖĞELERE DİKKAT !

Bazı gaz yapıcı öğeler anne sütüne geçebilir bu da bebeğin rahatsız olmasına neden olabilir. Bu nedenle beslenme örüntüsüne dikkat etmeli ve gaz yapabilmesi muhtemel gıdalar tüketilmemelidir. Bu besinler, gaz yapmasına rağmen anne sütünü sulandırıp, verimini arttıracağı için; eğer size olumsuz etki yapmıyorsa tercih edebilirsiniz. Bunlar ;

Süt , Yoğurt, Ayran
Asitli Meyveler ( turunçgiller, vişne, erik )
Bazı sebzeler ( karnabahar, brokoli, lahana, bezelye, bürüksel lahanası, turp, pırasa, şalgam)
Kuru baklagiller
Bulgur
Çiğ sebze ve salatalar ( söğüş domates-salatalık, salata çeşitleri, çiğ garnitürler)
Kavun, Karpuz
Çiğ soğan ve sarımsak

EMZİRME DÖNEMİNDE ANNEYE PRATİK ÖNERİLER

Anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemelidir. Bu süre altı ay yada daha fazla sürebilir.
Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa her ay 3-4 kilo vermek normaldir. Ayda 4 kilodan fazla ağırlık kaybı sağlıklı değildir.
Loğusalarda zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir.
Bebeğini emziren anneler, süt salınımı için harcadıkları enerji nedeniyle eski formlarına daha çabuk kavuşurlar.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir.
Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.
Sıvı alımı günde ortalama 3 litre ( 10-12 su bardağı ) kadar olmalı ve özellikle su, ıhlamur, nane, papatya, ısırgan gibi çayları, komposto suları, taze sıkılmış meyve suları, limonata ve süt gibi hafif doğal içecekler şeklinde tercih edilmelidir.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenme programında yer almalıdır.
Her gün mutlaka yumurta, etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği beslenme programında yer almalıdır.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi (dayanıklılığı arttırmak amacı ile eklenen) içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Vitamin ve mineral yönünden zengin sebze ve meyvelere her öğünde yer verilmelidir.
Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Çünkü ana rahmindeki bebeğin gelişiminde önemli olan, yetersizliği zeka geriliğine neden olan iyot; doğal besinlerle alınamaz.
Çay, kahve, kola ‘kafein’ içerdikleri ve anne sütüne geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemelerinden dolayı tüketimlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Ayrıca yemeklerle birlikte içilen çay kansızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle, tüketilmesi halinde yemek yendikten 1-2 saat sonra açık, limonlu içilmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, ısırgan, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Demir eksikliği emzirme döneminde sık karşılaşılan bir sorundur. Anne sütüyle bebeğe geçen demir, bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Günlük beslenmede mutlaka et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, üzüm, kayısı, erik, pestil gibi kurutulmuş meyveler, kurufasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir.
Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir. Kuru fasülye, nohut ve barbunya gibi kurubaklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve haşlama suları dökülmemelidir.
Yemekleri pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara ve fırında tercih edilmelidir.
Hazır meyve suları gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, limonata, ayran tercih edilmelidir.
Tarım ürünlerine haşere öldürücü ilaçlar atıldığından sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eller sık sık sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Sigara ve alkol, yapay tatlandırıcılar anne sütüne geçtiği için kullanılmamalıdır.

ANNE SÜTÜNÜ NELER ARTTIRIR ?

Bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde emzirmelisiniz. Daha sonra da düzenli emzirmeye devam etmelisiniz.
Düzenli, yeterli ve dengeli olarak besin gruplarını içeren bir beslenme programı uygulamalısınız.
Sıvı alımınızı (çorbalar, komposto suları, ayran vb) arttırmalısınız. Özellikle günde 2,5 - 3 litreye yakın su tüketmelisiniz.
Sıvı alımınızı arttırırken, kompostolardan, bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Örneğin ısırgan otu çayının anne sütü oluşumunda olumlu etkileri bilinmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuğunuzu Emzirirken Kilo Vermek ÇOK OKUNUYOR Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Emzirirken Bebeğim de Ben de Çok Mutluyuz Dyt.Seyran Seçil KURAL
► Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bebeğimi Emzirirken Sağlıklı Yoldan Kilo Veriyorum' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:26
Top