2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guinea Pig ve İguana Birlikte Beslemek Çok Keyifli
MAKALE #7001 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Mayıs 2011 | 7,506 Okuyucu
Guinea pigler otla beslenen ve bunu sindirebilen canlı grubu olarak bizlerden çok farklı bir sindirim sistemine ve sindirim sistemi florasına sahiptir. Bu flora dediğimiz mikroorganizmalardan oluşan canlı grubu selüloz dahil bizim sindiremediğimiz bir bitkisel içeriği parçalayarak otçul hayvanların değerlendirebileceği forma hazır hale getirirler. Normal beslenme tipi böyle olan bir canlıya biz doğada asla yemeyeceği besinleri vermeye başlarsak yıllardır genetik olarak gelişimi ile oluşmuş olan sistemini bozabiliriz. Kolay sindirilebilen ekmek, şeker, şekerli benzer gıdalar selülozu sindirebilen ve guineapiglerin sindirim sistemindeki en önemli çalışanların yerine bu besinleri sindirebilenlerin aşırı üremesine neden olur. Ekmek vb besinler çok fazla ve hızlı sindirilmeye başladığı zaman bir yandan alışılmadık artıklar ve fermentasyon artışı bir yandan da diğer yararlı mikroorganizmanın baskılanması ile tüm sindirim sistemindeki düzeni alt üst edebiliriz. Sindirim sisteminde yararlı mikroorganizmalardan oluşan bu sistem bozulduğu anda şiddetli ishallerle seyreden çok ciddi sorunlar sonucu ya aniden ya da bir türlü önünü alamadığınız genel durum bozukluğu ve şiddetli ishallerle guinea piginizi kaybedersiniz.

Guinea pigler dahil tüm beslediğim hayvanlarda her zaman yaptığım ilk araştırma söz konusu hayvanın doğada nasıl bir ortamda yaşadığı, hangi habitatla beslendiği vb konulardır. Guinea pigler normalde yaşadıkları ortamda asla ekmek gibi mayalanmış ve pişirilmiş undan oluşan besinler bulamazlar.

Benzer durum kuşlar içinde geçerli! Karga, serçe gibi kuş türleri yarı leşçil, hem böcek hem de tohumlarla beslenebilerek yaşam sistemine uyum sağladıkları için bunların ıslanmış ekmek vb yemesi çok fazla sorun yaratmaz. Ama Muhabbet kuşu, hint bülbülü ve kanarya gibi türler sadece tohumlarla, filizlenmiş tohumlar ve çok az yeşillikle beslendikleri için asla onlara da ekmek vb vermemelisiniz.

Guinea piglere benzer sindirim sistemleri hatta sindirim floraları olan diğer canlılardan atlar, inekler vb de de benzer sorun vardır. Özellikle inek, koyun gibi geviş getiren hayvanlarda bizim işkembe dediğimiz Rumen içinde inanılmaz özel bir mikroorganizma sistemi vardır. Hatta ibu hayvanlar tedaviler veya yanlış beslenmelerle mikroflorası çökmüş hayvanlar için özel Rumen mikroflorası dışarıdan toz vb suplement olarak verilir ve yine iyi huylu mikroorganizmaların Rumen ortamına hakim olması ve sindirim fabrikasının salıklı çalışmaya devam etmesi sağlanmaya çalışılır.

Atlar vb hayvanlarla, guinea pigler, tavşanlarda inek vb geviş getiren hayvanların rumenine yerleşen yararlı mikroorganizmalar barsağın aşırı genişlemiş kısmı olan secum da yerleşir ve benzer görevi üstlenirler.

Sonuç olarak çok severek yese bile guinea piglere doğal olmayan hiçbir şey vermeyin.
Yazmama gerek var mı bilmiyorum ama sadece ekmek konusunu anlattık ama zaten diğer, kek, cips, çikolata, kraker vb yine doğal olmayan veya guinea pigler için üretilmeyen hiçbir besin maddesini guinea piglere vermemelisiniz.

Bu arada şunu da belirteyim uzun süredir ekmek vb vermenize rağmen hiç sorun çıkmamış olabilir. Ama sorun çıktığı zaman çok geç kalmış olursunuz. Amacımız sorunları en aza hatta sıfıra indirgemektir.

Basitçe düşündüğümüzde bu hayvanların rasyonlarında her daim kuru ot ve saman bulunması gerekiyor bu kesin. Bunun yanında tahılları dengeli olarak tüketebileceği bir pelet yem veya tahıl karışımı önlerinde hep sınırsız bulundurulmalı! Ayrıca yeşil otlardan uygun olanları, sebze ve meyveleri de düzenli, taze ve gerektiği kadar her gün verebilirsek bence bir sorun çıkmaz. Sadece bazı besinleri fazla vermemek önemli: Bunlarda örnek tahıllarda fiğ, bakla, bezelye vb rasyona uygun katılmalı, sebze ve meyvelerde emin olmadığınız çeşitleri deneme yapmamalı veya aniden fazlaca vermemelisiniz

Guinea pig beslemelisiniz neden mi?

Eğer hayvanları seviyorsanız mutlaka bu değişik hayvanla tanışmalısınız.
Guinea pig, diğer isimleri ile Kobay veya Cavy dediğimiz bu hayvan kemirgenler ailesinden bir türdür. Tavşan, hamster, gonzales, sincap vb diğer bir çok kemirgen evcil hayvanı hepiniz tanıyorsunuz. Ama bu çok özel hayvanla tanışmalı ve beslemelisiniz.

Nedir bu hayvanı özel yapan:

Tüm kemirgenlerde görülen negatif ve beslenmesini zorlaştıran özellikler bu hayvanda görülmez.
İdrarı ve dışkısı kokmaz.
Kemirgen ailesinde olmasına rağmen kemirme huyu yoktur.
Bulunduğu barınağının üzerini kapatmasanız bile asla kaçmaya çalışmaz.
Ne yaparsanız yapın, ne çocuklarınızı ne de sizi asla ısırmaz. Sadece havuç ve elma gibi çok sevdiği bazı besinleri elinizle verirken parmağınızı havuç niyetine ısırır gibi yapabilir. Ama fark ettiği anda hemen vazgeçer, utangaç geri çekilir.
Ayrıca bu tatlı hayvanın başka güzel bir özelliği de uzun ömürlü olmasıdır. Köpekler gibi 12 yıla kadar yaşayabilir. Bu sayededir ki aranızda sağlam ve güzel bir dostluk doğar.
Sizi tanır, alışınca kulaklarının arkasını okşamanızdan ve kaşımanızdan çok hoşlanır.
Kendilerine özel kuş gibi bir ötme sesi ile memnuniyetlerini belli ederler.
Beslenmesi de çok keyiflidir. Saman, kuru yonca ve pelet yemi ihmal etmemek şartı ile tüm meyve sebzelerinizi bu küçük tombul hayvancıkla paylaşabilirsiniz .

Guinea pig beslerken iguana da beslemek çok keyif verici! Ben anne tarafından giritli olduğum için ot yiyen her hayvanı çok seviyorum :-))

Geçmiş zamanda bir çok kere iguana besledim. Ama bir tanesi kocaman olmuştu. Parmağım kadar almıştım ve ismini İgy koymuştum. Sonra dev gibi olup bir dinazora benzeyince ismini T-Rex olarak değiştirdim. Bu hayvanları da bitkisel besliyorsunuz ama guinea pigler gibi otçul değiller. Bu hayvanlara beslenme şekline göre olan sınıflandırmada Leavist ve Flowerist yani yaprak ve çiçek yiyen diyorlar. Guinea piglere verdiğiniz hindiba, ebegümeci, labada, leylek gagası, eşek helvası, hardal, kapurcak vb tüm yenen yapraklı otları, roka, dereotu gibi otları verebilirsiniz. Ayrıca, hatmi ve hibiscus dediğimiz Japon gülü çiçekleri en önemli besin kaynağıdır. Japon gülünün yapraklarını da bolca kullanabilirsiniz. Bu yeşilliklere ek olarak kabak, elma, armut, kivi gibi meyve ve sebzelerden de salatalarına karıştırmak çok yararlıdır. Guinea piglerde olduğu gibi salatalık ve marulu besin değeri düşük ama su oranı yüksek olduğu için diyet dışı bırakıyoruz. Bu hayvanlarda ayrıca havuç, domates, brokoli, karnabahar,lahana, pancar gibi besinler ya hiç ya da gerçekten çok az miktarlarda verilmesi gerekiyor çünkü ileri yaşlarında tiroid problemine neden olabiliyor. İguanaları köpek ve kedi mamaları ile beslediğiniz de son derece canlı renklere kavuşuyorlar ama belli bir yaştan sonra böbrek problemlerinden iguananızı kaybediyorsunuz. O yüzden severek yese bile asla bitkisel olmayan bu tür besinler vermiyorsunuz.
Bu hayvanlarda ısı çok önemli! Soğuk kanlı canlılar oldukları için düşük ısılarda tüm faaliyetleri duruyor ve metabolizmaları yavaşlayarak yiyecek yemiyorlar ve yavaş yavaş ölüyorlar veya dirençleri kırılıp hastalanıyorlar. Hiç ummayacağınız kadar yüksek ısıları seviyorlar. Ben iguanalarla ilgili ilk araştırmalarımı yaparken çeviri sonucu şoka girmiştim Çünkü 38 santigrat derece de durmaları gerekiyor. İnanmayacaksınız ama bulundukları terraryumun ısısı 32-33 e falan bile düşse hemen soğuyup yemek yemeyi kesiyorlar.
Beslediğiniz iguananın iskelet sisteminde deformasyonlarla gelişen bir metabolizma hastalığına(Raşitizm benzeri bir hastalık) yakalanmaması için terraryumunda ultraviole, infrared vb özel sürüngen lambalarını bulundurmak ve fırsat buldukça direkt güneş ışığında güneşlendirmek gerekiyor. Ayrıca sürüngenler için satılan ‘Reptical’ vb calsiyum fosfor katkı maddeleri içeren ilaçlarda kullanabilirsiniz.

Bu arada resmini koyduğunuz kırmızı iguanalar benim bildiğim kadarıyla Türkiye’ye ilk defa girdi ve ben de birkaç önce 4 tane yavru aldım. Petshopumda yeşil iguanalar her zaman var ve benim daha önce büyüttüklerimde yeşil iguanaydı. Özellikle erkekler erginlikten sonra kavuniçi sarımsı ve yeşil karışımı renge bürünüyorlar. Ama kırmızı iguanalar erginlikten sonra inanılmaz güzel bir kırmızı oluyorlar. Ben de bu rengi şimdiye kadar sadece internetten gördüğüm için (google görsellerden red iguana diye arayabilirsiniz) benim yavrular satılmasın diye yüksek fiyat veriyorum. Bu site iguanalar konusunda değil ama danışacağız hastalık veya başka bir konu olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Guinea Pig ve İguana Birlikte Beslemek Çok Keyifli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Guinea Pigler ve Çocuklar Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde Coccidiosis Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Guinea Pig ve İguana Birlikte Beslemek Çok Keyifli' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top