2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Platonik Aşklar
MAKALE #7007 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Mayıs 2011 | 20,963 Okuyucu
PLATONİK AŞKLAR

Hepimiz zaman zaman karşılıksız olarak niteleyebileceğimiz ya da karşılık beklemediğimiz duygusallıklar yaşamışızdır.

Platonik aşklar olarak tanımlanan bu tek taraflı duygu durumlarının yaşanışı ve algılanışı kişiden kişiye değişir.Üstelik bu platonik aşklar konusunda tıp hekimleri ve psikologlar durumu iki farklı açıdan ele alırlar.

Hekimler, özellikle konunun hormonal ve biyolojik tarafından bakarak, platonik aşk yaşamanın kişi üzerinde daha olumlu etkileri olabileceğini savunurlar. Kalp, aşkı yaşamaya başladığında vücutta endorfin hormonu salgılanır ve bilindiği gibi endorfin, keyif ve mutluluk veren bir hormondur.

Vücuttaki tüm organlar bu hormonun yüksek düzeyde salgılanmasıyla birlikte olumlu etkilenir. Bu nedenle kalp sağlığı için başarılı bir aşk hayatı çok önemlidir. Mutlu yaşayabilmek için sağlıklı bir aşk hayatına ihtiyaç vardır.

Psikologlar ise genellikle karşılık görmeyen aşkın bireyi mutsuzluk ve karamsarlık duygularına iteceğini,bunun da kişiyi depresyona kadar götürebileceğini düşünürler.Her iki taraf olayı değişik açılardan ele aldıkları için büyük ölçüde haklılık payları vardır.Hekimlere göre yaşanan aşk, insan metabolizmasında salgılanan mutluluk ve heyecan hormonlarının düzeyinin hep yüksek olması sebebiyle olumlu duygu durumlarına yol açar ve bundan dolayı kişi genel olarak mutludur. Psikologlara göre, aşk yaşamak güzeldir ama bu aşkın hep karşılıksız kalması bir süre sonra bireyin kavuşma, birlikte olma gibi beklentilerini düşüreceği için olumsuz duygu durumlarına yol açan hormonlar yüksek düzeyde salgılanır ve kişi mutsuz olur. Burada sonucu belirleyen aslında platonik aşk yaşayan kişinin bu aşka yüklediği anlam ve beklentileridir.
Platonik aşk bilindiği gibi,tek taraflı bir aşktır ve hem kadın için hem de erkek için bir hayali sevmekten başka bir şey değildir.Ama eğer bu aşk hep hayal olarak kalmaya devam ediyorsa,bu bir süre sonra kişiyi üzmeye başlar. Birey yaşadığı aşkın bir türlü karşılık bulamaması ve beklentilerinin umutsuzlukla sonuçlanması nedeniyle yine kendi kendine hayal kırıklığı yaşar ve genellikle yaşanılanlardan karşı tarafın haberi olmaz. İşte bu tek taraflı yaşanan duygu durumu eğer abartılı bir hal almaya başlamışsa, platonik aşkın ne kalbe ne de ruh haline bir faydası olmaz.

Bireyin yaşananlarla ilgili gerçeklik algısının bozulduğu bu tip platonik aşklar, Erotomani olarak bilinir ve sonuçta kişi kendi hayal alemine kapılarak durumu olduğundan farklı görmeye başlayabilir.Bu nedenle karşılıklı da olsa karşılıksız da yaşanan hiçbir şeyi abartmamak en doğrusudur.

Platonik aşklar sevilen kişiden bir şey beklenmediği, abartılı anlamlar yüklenmediği ve hoş duygular olarak yaşandığı sürece aslında hiçbir sorun yok ama eğer,aynı sevgiyi, aşkı karşı taraftan da görmek istemeye başlayan bir ruh hali oluştuysa tehlike çanları çalıyor demektir.

Bazen platonik aşklar, tek taraflı başlasa da zaman içinde ikili bir aşka dönüşebilir. Bazen kişisel çabalar,aşkı platonik olmaktan çıkartıp birlikteliğe götürebilir.Ama her aşk bu şekilde sonuçlanamaz,sonuçlansaydı zaten platonik aşk kavramı olmazdı.
Tek taraflı aşklarda kişisel çabalar,kendini fark ettirme ve duygusal durumu bir ilişkiye dönüştürme çabalarının sonuçsuz kalması beklenen ve bilinen bir durumdur.İki tarafın aynı anda rızası ve ilgisiyle başlamadığı için bu tip aşklar genellikle platonik olarak kalırlar.Hemen hemen hepimizin yaşamında bir dönem yaşanmış böyle aşkların tatlı anıları vardır.Tatlı anılar olarak kalabildikleri sürece her şey normal ama tatlı anı olarak kalmıyorlar ve kişisel anlamda takıntılara yol açıyorlarsa mutlaka bir uzman desteği almakta fayda var.

Sevimli ve iyi niyetle başlamış bu tip duygusallıkların bir süre sonra sabit bir fikir halini aldığı,karşı taraf üzerinde ısrarcı ve baskıcı taleplere dönüştüğü kimi duygusallıkları ve olumsuz sonuçlarını medyada yer alan örneklerinden biliyoruz. Platonik aşktaki düğüm noktası,kişinin aşk duyduğu kişiyi hayalinde nasıl canlandırdığı ve aslında kime karşı aşk hissettiğidir.

Gerçek bir insana duyulan aşkla,bir süre sonra gerçek aşkını, hayalinde canlandırdığı kişiye dönüştüren ve o hayale aşık olan bireyin durumu farklıdır.

Sağlıklı bir duygu durumunu abartmadan sağlıklı bir şekilde yaşayıp,sonuç olumlu da olsa,olumsuz da hayatının yönünü ve akışını olumsuz etkilemesine izin vermeden yaşanan aşklar,gerçekten de hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak oldukça yararlıdır.Ancak durumu ölüm kalım meselesi haline getirerek, onsuz asla yaşayamayacağını düşünmek, hayatının tek amacı olarak görmek, hayallerinde canlandırdığı tutkulu bir aşk duygusallığına dönüştürmek elbette ki yarar değil zarar getiren bir duygu durumu olur.

Takıntılara yol açan,hayatı zindan eden,psikolojimizi ve sağlığımızı alt üst eden hiçbir duyguya yer olmamalı,bu olumsuzluklara yol açan duygunun adı platonik de olsa,aşk olmamalı.O,olsa olsa saplantı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Platonik Aşklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Obsesif Aşklar (Takıntılı Aşk) ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Platonik Aşk Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Platonik Aşklar' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:17
Top